2011. október 30., vasárnap

El Hierro: erősödnek a földrengések...

Frissítés (Szabolcs, hétfő, 23:25):
Az események legújabb fejleményeit egy új bejegyzésben követjük tovább!

Frissítés (Szabolcs, vasárnap, 22:05):

Nincs megállás El Hierro szigetén: délen a vulkáni működés, északon a földrengések veszélyeztetnek! A vulkáni működés ma nem erősödött fel annyira, mint az sokan várták, azonban ma délután is volt két nagyobb, a tengervíz szintjén áttörő kitörés, ami kb. 20 méter magasra csapott fel. Vulkanológus szakértők (pl. Patrick Allard) szerint is a helyzet átmeneti a víz alatti kitörési fázisból a surtsey-típusú fázisba, aminek kitörési folyamata már alapvetően a vízszint felett játszódik. Mindez egybecseng mindazzal, amire korábban Balázs is rámutatott bejegyzésében. A Gobierno de Canarias friss közleménye arról is ír, hogy továbbra is több kitörési központ működik egy hasadék mentén. Az erősödő magma felnyomulást, a magma felszínközelségét pedig most már jelzi az is, hogy El Hierro déli partvidéke megtelt záptojásszagú és nehéz légzést okozó gázokkal (kén-hidrogén és kén-dioxid), ami a frissen felfelé törő magmából származik. Ugyancsak az intenzívebbé váló vulkáni működést, a bazaltos magma felszínhez való közelségét jelzi az is, hogy jelentősen megemelkedett a szén-dioxid koncentráció, a mérések szerint az átlagos érték 3,5-szeresét mérték! Figyelem felkeltő a La Provincia másik írása is, amelyben szakértőkre hivatkozva (ezek az írás alapján feltehetően az IGN geofizikusai lehetnek) azt írják, hogy a mélyben lévő magma mennyisége jóval több lehet, mint azt korábban számolták, azaz most már 1 köbkilométer magma térfogatot becsülnek! A 40 éve zajlott Teneguia kitörés során 40 millió köbméter magma felszínre jutásával számoltak. Ez a mostani becsült nagy érték már inkább ahhoz közelít, ami Lanzarote szigetén érte el a felszínt 1730 és 1736 között. Kérdés persze, hogy mi lesz ezzel a kőzetolvadék tömeggel?
Északon a földrengések tartják továbbra is izgalomban (és félelemben) a lakosságot. Ma délután bő 2,5 óra alatt három M>3 rengés pattant ki, az egyik 3,9 magnitúdó értékű volt. Ezek hipocentruma 19,2 és 21,8 km közötti volt. A mai rengések többsége 15 és 22 km között történt, azaz továbbra is úgy vélem ha lassan is, de tendenciájában közelít a felszín felé és kérdés, hogy ezek a nagyobb rengések mikor nyitnak újabb utat.

..és pont éjfélkor bejöttek az igazán remek képek a "lávalufikról"! Lehet elemezgetni, gondolkodni róluk!

Friss "lávalufi". Forrás és további kiváló képek: NHArq Flickr



Frissítés (Szabolcs, vasárnap, 16:10):

A vulkáni működés a mai napon kissé csendesebb, mint tegnap délután volt. A tegnapi képek és szeizmikus jelek azt sejtetik, hogy a kitörések szakaszos (20-40 perces) robbanásokkal zajlottak. E robbanásos kilövellések vagy jelentős mennyiségű túlnyomás alatt lévő magmás gázbuborékok felszabadulásával vagy a forró magma és hideg tengervíz keveredésének szakaszosan jellegével magyarázható. Most a földremegés egy egységes, folyamatos remegéssé váltott, ami csendesebb, de továbbra is zajló vulkáni működésre utal. A helyzet azonban bármikor változhat, ahogy jelentősebb mennyiségű gáz jut fel vagy intenzívebb magma-tengervíz keveredés történik. A kitörési központ kb. 1 km távolságban lehet a sziget déli partjától.
Északon a helyzet változatlan, ma eddig 28 földrengést (M>1,5) regisztráltak, többet mint tegnap! Bár erősségük kicsit kisebb, mint a tegnapiaké, azonban a hipocentrum úgy tűnik lassan sekélyesedik (17-20 km)...

Frissítés (Szabolcs, vasárnap, 01:30):

A tegnapi és ma reggeli igen erős földrengések (M>3,5) után már várható volt, hogy rövidesen ismét felerősödik a vulkáni működés és így is lett. Ahogy arról Balázs remek képes beszámolót adott, a vulkáni kitörések már a tengervíz fölé csapnak. Vízgőz és vulkáni hamu robban ki, ami alapján a PEVOLCA elrendelte La Restinga lakosainak kitelepítését. Mindez másodszor történik meg rövid idő alatt. Most mintegy 200 lakos hagyta el otthonát, kevesebb, mint korábban, mivel sokan az elmúlt napokban már önmaguktól elmenekültek, mert jóval veszélyesebbnek érezték a helyzetet, amint azt a hatóságok közvetítették. Az Earthquake-Report legfrissebb, szemtanúkra alapozott híre szerint este tovább erősödött a kitörés, 30-40 percenként csapnak fel a vulkáni kitörési felhők a víz fölé.

Újra kitelepítés La Restinga falujában és az ok: az erősödő vulkáni működés már a tengervíz fölé csapja fel a vízgőzt és a vulkáni hamut. Forrás: Canarias7.es


Emellett kitelepítés kezdődött a sziget északi részén is, ahol Frontera 51 lakosát kellett evakuálni az erős földrengések miatti kőomlások veszélye miatt. Lezárták a Los Roquillos alagutat is, amelyik az öbölt összeköti a sziget fővárosával. Szombaton 27 földrengést (M>1,5) regisztráltak az IGN szakemberei, szinte mindegyik 2-es magnitúdónál erősebb volt, és 4 haladta meg a M=3 fokozatot! A hipocentrum 16 és 21 km között van, azaz még mindig a földköpenyben. Egyesek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy egy újabb kitörési központ nyílik a szigettől északra, az El Golfo öbölben. Itt a vízmélység nagyobb, mint délen, azonban fennállhat annak veszélye is, hogy akár szárazföldön nyílik meg a föld.
A Kanári-szigetek vulkáni működésében a hasadék menti vulkánkitörések igen gyakoriak. Lanzarote szigetén 1730. szeptemberétől közel 6 évig zajlott a vulkáni működés, amelynek keretében 30 új vulkáni kúp jött létre egy 14 km hosszú, kelet-nyugati irányú hasadékrendszer mentén:

Vulkáni kúpok egy több kilométer hosszú hasadék mentén Lanzarote szigetén: az 1730-36-os kitörés eredménye.


és hasonló történt La Palma szigetén is 1949-ben. A Cumbre Vieja tűzhányó központi hasadéka mentén épültek fel kisebb-nagyobb vulkáni kúpok, amit egy kb. 4 méteres törés menti elmozdulás kísért.

La Palma 1949-es kitörés térképe a vulkáni kúpokkal és a létrejött hasadékkal. Forrás: Smithsonian Institute


A lehetőség hasadékok menti újabb és újabb vulkáni kúpok létrejöttére El Hierro szigetén is megvan, azaz jogos a veszély, hogy a vulkáni működés akár szárazföldre is kiterjedhet.

Frissítés: Balázs 2011. 11. 05. 21:24

A laprovincia által közölt újabb kép tovább erősíti, hogy a kitörés típusa változik. Valószínűleg lassan megkezdődik a surtsey-i típusú működés. Hasonló módon, mint ahogy az a Kavachi esetében történt (videó).

A vízfelszín megfigyelhető heves bugyborékolást az egyre sekélyebb mélységben bekövetkező freatomagmás robbanások válthatják ki. Forrás: laprovincia

Frissítés: Balázs 2011. 11. 05. 20:46

Egy nem rég közölt kép alapján úgy tűnik a kitörés a Surtsey-i típusba vált át. Ennél a kitörés típusnál már hamu és vízgőz alkotta felhők csapnak a tengerfelszín fölé. Ennek előjeleként egyre intenzívebb buborékosodás figyelhető meg a tengerfelszínén.

Intenzív buborékosodás a tengerfelszínén 2011. 11. 05. A képet a Canarias7 tette közzé.

A mai helikopteres megfigyelések során készült újabb képek tanúsítják a tengerfelszín alatt zajló intenzív vulkáni tevékenységet. A tengerben megfigyelhető sűrű, szürke tefrafelhő olyan mint a szárazföldi tűzhányók kitöréseinél.

Szürke tefrafelhő El Hierrotól délre. 2011. 11. 05. Forrás: Presindecia del Gobierno de Canarias flickr oldala.

La Restinga lakosságát ismét kitelepítették.

Frissítés (Szabolcs, szombat, 11:15):

Ma egy órán belül két újabb erős földrengés is megrázta a szigetet, egy 3,5 és 3,9 magnitúdó értékű! A tegnapi 4,4-es földmozgás után lezárták a Los Roquillos alagutat. Néhány családot kitelepítettek a kisebb kőomlások miatt. Egyszerre két természeti veszély alatt El Hierro szigete: vulkáni és földrengéses!

Frissítés (Szabolcs, péntek, 20:35):

...és közben egy teljesen friss hír: 4,4 magnitúdójú földrengés 21 km mélységből az El Golfo partvonala alatt!! Ez már komolyan érezhető lehet és kérdés okozott-e károkat (például az alagútban!)... Ráadásul egy ekkora rengés után mindig erősödött a vulkáni működés! Mi lesz holnap?

Izgalmasan alakul a helyzet a Las Calmas tengeren és továbbra is sok a kérdőjel északon, az El Golfo öbölben. A mai nap remek képek készültek, köztük Balázs az egyik igazi remeket válogatott ki, alább két további sokatmondó kép:

Víz alatti vulkáni működés nyomai a Las Calmas tengerén Forrás: Presidencia del Gobierno de Canarias


Ezeken a képeken megfigyelhető, ahogy azt Balázs is megjegyezte, hogy a vulkáni működés valószínűleg egy hasadék mentén zajlik, ahol helyenként legalább 3 egyedi kitörési központ is van. Több szemtanú szerint ezek az új valószínűsített kitörési központok egyre közelebb vannak a partokhoz, ami elvezethet oda, hogy a kitörési felhők a vízfelszín fölé kerüljenek (sőt nincs kizárva, hogy akár a szárazföldön folytatódjon a vulkáni működés). A földremegés stílusa is változott tegnap óta, most már valóban sűrű harmonikus remegéssé változott, ami szinte már összefolyik a szeizmogramon. Bár ismét megjelentek a lávalufik a víz felszínén, én úgy gondolom, hogy ez még egyelőre inkább kürtőtisztító kitörés, azaz jelentős részt gázok jönnek a felszínre és hoznak magukkal némi magmás anyagot, azonban még nem sok magma érheti el a felszínt (persze ez közvetlen megfigyelési adatok alapján, csupán felvetés), megfordítva, még van utánpótlás a mélyben. A jelentősebb gáz kiáramlást jelzi a záptojás szag megjelenése, ami kénes gázok felszínre kerülésére utal. A helyzet komolyabbra fordulását jelzi, hogy a PEVOLCA szinte folyamatosan ülésezik és értékeli a helyzetet (jó lenne ennek részleteiről is többet tudni, illetve arról, hogy végeznek-e bármilyen vizsgálatot...), a hatóságok pedig közleményt adtak ki az egészségügyi kockázatokról. Az mindenképpen egy érdekes fejlemény, hogy október 10 után ismét felerősödött a vulkáni működés, és ez követi például azt a ciklikus ritmust, ami például a Capelinhos kitörés során is zajlott.
Északon a helyzet továbbra is feszültségteljes. A földrengések itt is egy határozott vonal mentén pattannak ki, de egyelőre a földkéreg alatti földköpenyből. Amióta felújult délen a kitörés, a földrengések száma csökkent ugyan (bár ma eddig 27 rengés volt), de jellemzően erősek, szinte mindegyik rengés 2-es magnitúdónál erősebb, sőt volt ma egy 3,8 M erősségű is. Ez azt jelenti, hogy "recseg-ropog" a mélybeli kőzettest. Továbbra is bizonytalan, hogy van-e bármilyen kapcsolat az északi és déli események között.

Frissítés Balázs, 2011. 11. 04. 14:28:

El Hierro: második kitörési fázis

Ismét lávalufik jelentek meg a tenger felszínén, nem messze attól a helytől, ahol az első kitörési fázis során észlelték.

Kigázosodó lávalufik a tengerfelszínén El Hierro déli partjától nem messze. Forrás: Presidence del Gobierno de Canarias flickr oldala

Az újonnan készült felvételeken az is megfigyelhető, hogy láncba rendeződve jelennek meg az óriás buborékok a tenger felszínén, ami arra enged következtetni, hogy egy hasadék mentén tör felszínre a kőzetolvadék. Ezen új adatok birtokában kijelenthetjük, hogy az El Hierro kitörés második fázisa zajlik jelenleg, amit az első kitörési fázissal szinte teljesen egyező szeizmikus és vizuális jelek kísérnek.

Az óriásbuborékok a tengerfelszínen El Hierro partjaitól délre. Forrás: Presidence del Gobierno de Canarias flickr oldala

Frissítés (Szabolcs, péntek, 02:15):

Egy friss videofelvétel, amin úgy tűnik, hogy a Ramon Margalef kutatóhajó aktív hasadékot talált az El Golfo öbölben! Várjuk a hír megerősítését!

Frissítés (Szabolcs, csütörtök, 22:50):

A PEVOLCA befejezte esti ülését és az ezután tartott sajtótájékoztatón Juan Manuel Santana és Carmen Lopez nyugalomra intette a lakosságot. A bizottság szerint nem fenyegeti közvetlen veszély El Hierro lakosságát és nincs szükség kitelepítésre. Megítélésük szerint az El Golfo alatti földrengések és a La Restingától délre zajló vulkáni működés között kapcsolat van. A két 4-es magnitúdónál erősebb földrengés után felerősödött a vulkáni működés, ami erős gázkiáramlásban is megnyilvánult. Mindazonáltal a bizottság szakértői nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy az El Golfo öbölben is elinduljon egy vulkánkitörés, hasonló mint ami a déli partközelben zajlik, azonban ez nem a közeljövőben várható. Ugyanakkor Carmen Lopez azt is elmondta, hogy a történelmi időkben a Kanári-szigeteken nem zajlott egyszerre két helyen is vulkánkitörés...
Az El Hierro-n lévő szakembereknek feltehetően tehát elegendő (és a nyilvánosságra hozottnál jóval több és pontosabb) információ áll rendelkezésére, ami alapján az egyre inkább félelemmel telített lakosságot újfent nyugtatják. A távolról az eseményeket követő szakemberek, akik közben azt látják, hogy szinte minden nap egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg, csupán ebben bízhatnak - no meg abban, hogy valamikor az őket kielégítő, az izlandihoz hasonló színvonalú lépések és szakszerű tájékoztatás is megtörténik.

Barnás, zöldes folt a La Restingától délre lévő Las Calmas tengeren: az intenzívebbé váló vulkánkitörés jele. De mi történik a víz alatt? Ezt senki sem tudja, így csak találgatni lehet... Forrás: Diario El Hierro


Barnás, zöldes folt, ami a vulkánkitörés helyszínét jelzi. Forrás: Earthquake-Report



Frissítés (Szabolcs, csütörtök, 17:45):

Ma helyi idő szerint déltől délután 6-ig egyetlen egy földrengést sem regisztráltak!! A földremegés intenzitása azonban egyre erősödik:

Folytatódó és erősödő földremegés és annak egy kinagyított részlete!. Forrás: IGN


Egy gyors utánanézés alapján úgy tűnik nekem, hogy ez a fajta földremegés jól magyarázható nagy belső nyomás alatt lévő (azaz jelentős mennyiségú gázbuborékot tartalmazó) magmából kiszabaduló gázok felszín alatti repedésekben, hasadékokban való mozgásával és vélhetően a megnyíló repedések mentén felszínre jutásával:

Harmonikus földremegés kialakulásának egy lehetséges magyarázata. Forrás: Volcano World


Azaz elképzelhető, hogy jelenleg egy túlynomás alatt lévő magmából szabadulnak ki a magas hőmérsékletű gázok és vélhetően jutnak ki a tenger alatti felszínre La Restingától délre (figyelem, ez is a vulkáni működés része!). Ez magyarázhatja a "jacuzzi" (körkörös gázbuborékok megjelenése a tenger felszínén) ismételt működését és a tengervíz elszíneződését. A folyamat során nem feltétlenül kell magmának is a felszínre jutni és talán ez jelenleg nem is történik (ettől még vulkáni működés zajlik!). Ha ez így van, akkor talán kisebb az esély egy nagyon heves robbanásos kitörésre (mivel a "kukta" szelepe működik) és ezt esetleg tengeralatti lávaömlés követheti. Figyelem! Ez csak egy lehetséges értelmezés elméleti alapon és a rendelkezésre álló adatok alapján. A helyzet folyamatosan változhat, amit nyílvánvalóan a helyi szakembereknek kell - a teljes adatsor alapján - értékelniük és a következtetést világosan közölni a lakossággal!

Frissítés (Szabolcs, csütörtök, 10:45):

Noli, reggeli bejegyzése már sejtetett valamit, de a mostani erős földremegés megítélésem szerint már egyértelműen erősődő vulkáni kitörésre utal:

A földremegés intenzitása valószínűleg vulkáni működést jelez!. Forrás: IGN


Friss információkkal szolgálunk, ahogy tudunk!
A Diario El Hierro jelentése szerint a PEVOLCA szakemberei elemzik az új helyzetet. Közben egyes jelentések szerint erősödő buborékosodás tapasztalható La Restingától délre, a korábbi vulkáni kitörés helyszínén.
Miért ennyire nehezen érthető ez a helyzet, miért nem tudjuk mi történik valójában? Ennek több oka is van. Az egyik, hogy bár hasonló vulkáni működés volt az elmúlt évtizedekben, de egyiket sem követték modern műszerekkel, azaz például nincs ismeretünk arra vonatkozóan, hogy a szeizmikus jelek hogyan változnak ilyen esemény során. A másik ok az, hogy ki vagyunk szolgáltatva az IGN által nyújtott információknak, amelyek azért nem teljesek. Sajnálatosan eddig egyetlen egy webkamera sem került kihelyezésre, ahol folyamatosan lehetne látni, hogy mi zajlik a Las Calmas tengeren...
Közben, mellékesen egy hír: már kapható az Élet és Tudomány eheti száma, amelyben rövid összefoglaló található az El Hierro eseményekről október 23-i információkkal behatárolva.
Remek fényképfelvételek a tengerfelszín zöldes-barnás elszíneződéséről a Canarias7 honlapján!


Frissítés (Szabolcs, szerda, 14:50):
Nos, végre egy tudományos elemzés eredménye! A Diario El Hierro adta közre, hogy Gimeno Torrente a Barcelonai Egyetem professzora megelemezte a La Restingatól délre zajló vulkáni kitörés tengerfelszínre jutó vulkáni kőzetét, ami meglepő eredményt adott. A kőzet két magma keveredését jelzi, a külső fekete rész bazaltos (pontosabban bazanitos; kis SiO2-tartalmú kőzet) összetételű kőzetüveges anyag, míg a fehér belső rész alkáli riolit (nagy SiO2-tartalmú kőzet; persze izgalmas kérdés, hogy honnan ez a riolitos magma, ami nemigen jellemző a Kanári-szigeteken). Torrente megjegyzi, hogy két különböző összetételű magma keveredése jelentős mértékben elősegítheti a heves robbanásos kitörést, azaz a vulkáni működés veszélye jóval nagyobb lehet, mint azt korábban gondolták. Torrente, továbbá meglepetésének, mondhatni megütközésének adott hangot, hogy korábban senki nem végzett a kőzeten tudományos elemzést, ami nem több, mint 1-2 óra (szinte szó szerint ugyanerről írtam egy korábbi bejegyzésben október 19-én éjjel...). A tudományos vizsgálat hiánya következtében jelentősen alulbecsülték a potenciális veszélyt. Természetesen, ez az előzetes eredmény sürgető kell, hogy legyen a további mintavétel és tudományos elemzések elvégzéséhez!
A bazaltos magma és riolitos magma keveredése a szakembereknek is izgalmas hír. Vélhetően hasonló folyamat történhetett itt is, mint tavaly az Eyjafjallajökull kitörés esetében, ahol a bazaltos magma egy korábbi vulkáni működés után visszamaradt, már szinte teljesen megszilárdult, nagy SiO2-tartalmú kristálypépet olvasztott fel és ezzel a vulkáni működés hevesebb, robbanásos jellegűvé vált. Egyelőre itt úgy tűnik, hogy a keveredésben részt vevő magmák mennyisége jóval kevesebb lehetett, mint Izlandon. Azonban a felszínemelkedésből számított magma mennyiségnek (kb. 50 millió köbméter) csak egy nagyon kis része érte el a felszínt és a mélyben még jelentős kőzetolvadék lehet, ami akár heves robbanásos kitörést is okozhat, ennek esélye az idő teltével csak nőhet.

Frissítés (Szabolcs, kedd, 21:50):

A mai napon eddig 45 M>1,5 földrengést regisztrált az IGN, ezek között 4 volt 3-as magnitúdónál erősebb. A mai nap lényeges változása a földremegések intenzitásának növekedése, érdemes összevetni ezt az eredeti bejegyzés ábrájával:

A mai szeizmogramon jól kivehető a földremegések intenzitásának erősödése, ami a kisebb nagyobb vulkanotektonikus földrengések nagyobb jelei szakítanak meg. Forrás: IGN


Mindez arra utal, a tegnapi friss hírekkel (vulkáni kőzetdarabok ismételt megjelenése a tengervíz felszínén) együtt, hogy felerősödött a víz alatti vulkáni működés La Restingától délre. Ez most nagy valószínűséggel friss magma felszínre kerülését is jelenti. Ezek után nehéz mit mondani arra a friss videófelvételre, ami először mutatja a Ramón Margalef óceánkutató hajó távirányítással működtetett eszközének (ROV) várva várt munkájának gyümölcsét: a videóbejátszás központi elemeként megcsodálhatjuk, ahogy a ROV gondosan begyűjt egy tengeri csillagot az óceánaljzatról... (sic!)
A továbbiakról nem könnyű mit mondani, mivel egyes adatok, legfőképpen a felszínemelkedés mértéke és iránya továbbra is ellentmondásos. Bár néhányan az El Golfo alatti földrengéseket a sziget déli részén zajló vulkáni működéshez kötik, én azonban nem zárom ki, hogy ez egy újabb magmaadag helyezkedését jelenti (továbbra is két mélységközből pattannak ki a rengések: 15-17 km és 20-24 km). A következő napok talán majd hoznak újabb, használható adatokat.
Ami azonban talán jelez valamit: A Polgári Védelem egy esetleges - vulkáni kitörés következtében elrendelt - kb. 2000 főt érintő kitelepítés végrehajtására szükséges felszereléseket szállít rövidesen Valverdébe. Márpedig ők biztosan többet, pontosabbat tudnak, mint ami nyilvánosan megjelenik... és ha elindulnak...

Frissítés (Szabolcs, hétfő, 21:20):
A földrengések (M>1,5) száma a mai napon már elérte a százat (sőt, közben túlhaladta jócskán! Fél óra alatt további 11 rengés történt! Megjegyzem, meglehetősen becsapós, hogy az IGN csak az M>1,5 magnitúdójú rengéseket jegyzi... ez ugyanis nem jelenti azt, hogy esetleg nincsenek sekélyebb, de gyengébb rengések...)! Ezek közül 5 volt erősebb a 3-as magnitúdónál! Ezek szinte minden alkalommal 22 km mélységben pattannak ki... A PEVOLCA tegnap után ma is ülésezett és megerősítette, hogy mivel deformáció, azaz felszínemelkedés nem tapasztalható az adataik alapján, ezért nem foglalkoznak közeli vulkánkitörés lehetőségével. Továbbra is úgy gondolják, hogy a rengések a vulkáni működés tektonikus visszacsatolási folyamata lehet. Most He-mérésekkel igyekeznek többet megtudni arról, hogy mi zajlik a mélyben (a He izotóparány jelezheti magma jelenlétét a mélyben). La Restingától délre tovább zajlik azonban a víz alatti vulkáni működés, amit a szakadatlanul, kisebb-nagyobb intenzitással folyó földremegések jeleznek. A Ramón Margalef óceánkutató hajó vizsgálati eredményeiről továbbra sincs semmi hír, akárcsak arról, hogy a ROV végzett-e bármilyen használható mérést... Azonban a La Provincia hírportálján újabb terepmodell ábrák jelentek meg (csupán illusztrációként), ami már egy kissé "megtépázott" vulkáni felépítményt mutat.
Hopps.., na közben még egy hír becsúszott: A Diario El Hierro friss híre arról számolt be (meglehetősen szűk szavúan), hogy La Restingától délre ismét vulkáni törmelékek jelentek meg a tenger felszínén, azaz erősebb a víz alatti vulkáni működés!
Ha már Columbo hadnagyt idéztük... és van még egy dolog: A Katla is dobott egy hármast... A Goðabunga alatt pattant ki egy 3,3 M földrengés 1,6 km mélységből.
...és még valami magyar idő szerint fél 12-kor: megérkezett a 3.9 M rengés is El Hierro-ra! Nem irigylem Frontera lakóit, minden együttérzésem velük! Folyamatosan reng a föld alattuk és nem tudni mi lesz még ennek a kimenetele!

Eredeti bejegyzés:

Erősödnek a földrengések El Hierro térségében! Az IGN nyilvános adatai szerint az előző napokban napi több mint félszáz rengés pattant ki, amelyek között egyre több a 3-as magnitúdónál erősebb. Figyelem: az IGN nem regisztrálja az 1,5 magnitúdónál kisebb rengéseket, azaz a rengések száma becsapó lehet, ezek mind az ennél az értéknél nagyobb rengéseket jelentik!

Az IGN által nyilvánosságra hozott rengések számának alakulása El Hierro térségében és a mai napi szeizmogram: ezen jól kivehetők a földremegések közötti nagyobb földlökések. Forrás: IGN


A mai napon már öt 3-as magnitúdónál erősebb rengés volt, köztük kettő 3,9 értékű. Ez azt jelenti, hogy ha ez így folytatódik tovább, akkor a következő napokban könnyen lehetnek akár 4-es magnitúdójú rengések is! A földremegések intenzitása erősen fluktuál, e sorok írása idejében éppen nő.
Az epicentrumok továbbra is az El Golfo öbölben vannak, a hipocentrumok pedig két mélységben koncentrálódnak: 15-17 km és 20-23 km. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi még a földköpenyben van, az előbbi viszont éppen a földkéreg-földköpeny határ alatt húzódik. Nincs kétségem, hogy mindez bazaltos kőzetolvadék felhalmozódására utal, bár többen felvetik azt is, hogy ezek a rengések a sziget alatti kőzetszerkezeti átrendeződésből eredhet, azaz nem vulkáni eredetűek. Hmmm, erre választ a jelen adatok birtokában NEM lehet adni! Már sokat bosszankodtam e blog hasábjain is az ellentmondó és hiányos adatok miatt (persze nem én vagyok döntési helyzetben, az a fontos, hogy azok megkapják a pontos adatokat, akik helyzetben vannak!), most ami nagyon hiányzik a felszínváltozás adatainak ismerete. Egyes hírek szerint a sziget északi része emelkedésben van, azonban ezt az IGN által bemutatott diagramok nem támasztják alá... Pedig ezek az információk rendkívül fontosak annak eldöntésében, hogy mit csinál a mélyben a magma. A kőzetolvadék felhalmozódása ugyanis felfelé való nyomással jár, azaz ezt a deformáció jelekből látni kellene! Az ellentmondó adatok következtében így minden csak spekuláció!
Egy érdekes hír, hogy Juan Carlos Carracedo tegnap könyvének bemutatóján arról beszélt, hogy a Kanári-szigetek legújabb kitörésének helyszíne nem is El Hierro kellene legyen, hanem La Palma, a Cumbre Vieja vonulata! Carracedo mindezt arra alapozza, hogy az elmúlt 2000 évben a térség legaktívabb vulkáni területe La Palma volt (több mint 20 kitörés ezen időszak alatt, míg El Hierro esetében a legjobb esetben is csak egy, leszámítva a mostanit). La Palmán az utolsó kitörés pontosan 40 éve volt, így a térség nagy ismerője szerint a következő évtizedekben minden bizonnyal látnunk kell egy újat!
De most az a fő kérdés, hogy lesz-e újabb vulkáni kitörés El Hierro szigetén! Amint azt az előbbiekben írtam, a jelen adatok alapján nem lehet biztosan megmondani. Egy azonban biztos, amit fontos tudni. A 15-22 km-es hipocentrumok nem jelentik azt, hogy még messze lehet egy újabb kitörés. A bazaltos magma innen akár 24 óra alatt a felszínre tud törni úgy, hogy közben semmi klasszikus jelet nem ad (pl. folyamatosan sekélyebb rengéseket regisztrálnak). El Hierro szigetén 3 jelentős rift zóna van, azaz szerkezetileg gyenge övezet, ami kedvez a magma gyors feláramlására. Október 10-én a bazaltos kőzetolvadék már megtalált egy ilyen zónát és ennek lehet jó esélye északon is. Érdemes tehát továbbra is figyelni mit mutatnak a jelek (amik rendelkezésre állnak)!
Hopps, éppen most jött egy hír! Nos, a polgári védelem és a PEVOLCA ma délutáni helyzetértékelése szerint a földrengések erősödése - Juan Manuel Santana szavai szerint - nem jelent különösebb veszélyt a lakosságra. Véleményük szerint a földrengések tektonikai eredetűek, amelyek a sziget déli részén zajló vulkáni működés utáni mélyszerkezeti átrendeződésből ered. A bizottság mindezt arra alapozza, hogy nincsenek más, magma felnyomulásra utaló jelek, mint például felszínemelkedés. Ehhez hozzáfűzni valóm csupán annyi: (1) remélem Santana úr nem kerül majd hasonló helyzetbe, mint az olasz szeizmológusok! Én azért óvatosabban fogalmaznék napi öt 3-as magnitúdónál erősebb rengés után... Szerintem a készültség fontos! (2) remélhetőleg a bizottság szakemberei kezében valóban a teljes és valódi adatsor van, azaz ők tényleg tudják a deformáció adatokat... (érdekes módon, ugyanezen a portálon jelent meg korábban egy ezzel ellentétes hír a Cadizi egyetem szakembereire való hivatkozással...)
Végül, mi történt eddig? A Tűzhányó blog folyamatosan beszámolt a hírekről, a jövő héten október 23-i zárással pedig az Élet és Tudományban is olvasható lesz az események összefoglalója! Keresse a következő számot az újságos standokon!

Best Blogger Tips

43 megjegyzés:

  1. Köszönet az újabb összefoglalóért!

    Szabolcs, a könyved hihetetlen jó volt, bár szerintem ínhüvelygyulladásom lett tőle (nagyon nehéz tartani, akkora), de megérte, mert egy pillanatra se volt száraz vagy bonyolult. Azt meg külön szerettem benne, hogy sokszínű információt hoztál mindenhez, így még olvasmányosabbá tetted! Biztos, hogy sokszor elő fogom még venni, mert nagyon jól rendszrezett információk vannak benne, ami igazán jól tud jönni később is!

    VálaszTörlés
  2. Noli, :-) örülök a visszajelzéseknek, jól esik, megérte!!

    VálaszTörlés
  3. GeoLurking újabb remek 4D ábrája a földrengések hipocentrum eloszlásáról október 10 és 30 között:
    http://www.youtube.com/watch?v=MTFU01XUnWA

    VálaszTörlés
  4. El Hierro tegnap éjszaka jól beleerősített: összesen 93 >M1,5 földrengés, ma pedig már a 35.-nél járunk... Ma is volt már egy 3,1 és 3,4 magnitúdójú rengés! Hmmm...

    VálaszTörlés
  5. Most éppen újra ülésezik a PEVOLCA és a Polgári védelmi tanács... A tegnap esti ülés után egy újabb gyors összejövetel valószínűleg nem azt jelenti, hogy minden rendben, nincs veszély...

    VálaszTörlés
  6. Úgy tűnik, erősödnek a remegések...

    VálaszTörlés
  7. Igen, feltűnően lecsökkent a rengés szám és erősödött a földremegés intenzitása - jó esély van a vulkáni működés folytatására - de szerintem továbbra is La Restingától délre...

    VálaszTörlés
  8. A Ramón Margalef tegnap ott körözött, állítólag vannak / voltak a felszínre vetett újabb kőzetek is, amikből mintát is vett. A Carmen López nyilatkozata alapján igen, a La Restinga előtti területen folytatódik a kitörés.
    A "legfontosabb" hírük ma az, hogy végeztek a tengerből összegyűjtött, a kitörés miatt elpusztult halak boncolásával és nem találtak bennük egészségre káros anyagot. http://www.gobiernodecanarias.org/noticias/?module=1&page=nota.htm&id=144329


    De van tényleg jóság is: http://www.youtube.com/watch?v=zGKHmAvQrNo
    Felvételek a ROV-val! Azért sokmindenre ne számítsatok, de legalább már ennyi is van.

    VálaszTörlés
  9. Igen, szerintem sem mond sokat a régóta várt videó felvétel, még csak hírértéknek sem tartom... Most azt hiszem nagyon óvatosnak kell lenni minden hírrel, mivel egyre nő a feszültség, amennyire érzem itt, hogy mit hoz a holnap. A föld remeg...

    VálaszTörlés
  10. Ma már 44 földrengés pattant ki és éppen most egy 4-es magnitúdójú rengés rázta meg a szigetet:
    http://www.ign.es/ign/layoutIn/volcaDetalleTerremotos.do?evid=1109562&zona=2

    VálaszTörlés
  11. A mai 4-es rengést az earthquake-report és a diarioelhierro.es szerint felminősítették 4,3-ra, egyelőre nem találtam hivatalos nyomát ennek.
    http://www.diarioelhierro.es/t26496/pag02.asp?id_registro=140638&Id=26496&BDi=INICIO&Md=

    A hajózási térkép szerint viszont odébb került a tiltott zóna... http://www.localizatodo.com/mapa/

    Van továbbá egy cikk (Szabolcs, ez Téged biztosan érdekel) http://www.diarioelhierro.es/t26496/pag02.asp?BD=ESPECIAL%20CRISIS%20S%CDSMICA&id_registro=140639&Id=26496&BDi=INICIO&nt=p&Md=&rf3=1&rf3=1 amelyben a korábban La Restinga előtt kihalászott vízre vetett kőzetek elemzési eredményéről van szó.

    VálaszTörlés
  12. 4,4-es rengés: http://www.01.ign.es/ign/layoutIn/geofisicaCuesmaCuesmaTerremotos.do

    VálaszTörlés
  13. Mentettem le egy mostani képet a remegésekről: https://picasaweb.google.com/103052269725186170072/Vegyes02?authkey=Gv1sRgCI_uz6uTvcaqFg#5670630823126762450
    Egy darabig csak néztem, de szerintem nem tűnik véletlennek a kb 10-12 perces periódusuk...

    VálaszTörlés
  14. Az earthquake report helyi embere szerint a la restingai lakosság önkéntesen elhagyja a várost (pánikban vannak szerintem, nem valami alapos a tájékoztatásuk, ugye ez így érthető). Nem szívesen használnám a "menekülnek" szót, de valószínűleg ez lenne a helyes kifejezés...

    VálaszTörlés
  15. Ezen a videón nem látni a hasadékot! Bár azon már rég túl vagyok, hogy meglepődjek. Amikor végre találnak vmit, azt még véletlenül sem mutatják meg.

    VálaszTörlés
  16. Igen, sajnos így van (állítólag a riportban hangzik mindez el szövegesen), mint például azt sem tudjuk, hogy miért mindig éjszaka erősödnek fel a földrengések, nappal pedig órákon keresztül nincs semmi... De ez egy ilyen eset! Ugyanakkor, egy kivételes helyzet, amikor ki tudja mihez vezet ez a vulkáni működés, amiben még sok új és meglepő folyamat megtörténhet!

    VálaszTörlés
  17. Friss képek még. http://www.flickr.com/photos/presican/sets/72157627925719829/

    VálaszTörlés
  18. Bocs, most látom, hogy a kép alatt ott a link. Elnézést, rohanásban vagyok...

    VálaszTörlés
  19. @ Noli! inkbb kétszer, mint egyszer sem! ;)

    VálaszTörlés
  20. Nos, meglódultak a földrengések is hirtelen és becsúszott egy 3,8 magnitúdójú is. Ezek persze még mindig az El Golfo alatt pattannak ki.
    A felszín és 15 km mélység között egyetlen egy rengést sem regisztráltak, bár az M<1.5 rengések nincsenek rögzítve. Ez is különbséget jelent az első kitörési fázishoz képest, amikor a vulkáni működés alatt szinte teljesen leálltak a rengések. Azaz, úgy tűnik ez két különböző rendszer és még nyílhat fel újabb kitörési központ is!

    VálaszTörlés
  21. http://www.youtube.com/watch?v=hBj51_XmM84
    A videó, amiben a mai fotókon is látható "jacuzzi" van.

    VálaszTörlés
  22. Nagyon kíváncsi lennék egy olyan "kürtőtisztító kitörésre" ahol akár fél méteres, többségében 20-30 cm átmérőjű juvenilis blokkok kerülnek a felszínre... Ezek a lávalufik egyértelműen bizonyítják, hogy gáz dús friss kőzetolvadék robban a tengerfelszínére. Ez alapján Serratai kitöréshez alkotott modell tűnik a legelfogadhatóbbnak a jelen helyetben. http://2.bp.blogspot.com/--2HfSuby9Eo/Tpwr6rMxTpI/AAAAAAAADpg/DqqYhJ_igR0/s1600/p13gb.jpg

    VálaszTörlés
  23. A 4,4-es sokkal kellemetlenebb volt mint a múltkori 4,3-as, 0,1-d ennyit jelent?

    VálaszTörlés
  24. @Balázs, kürtőtisztító kitörés annyit jelent, hogy alapvetően a túlnyomás alatti gázok feszítik szét a kőzettestet és nyitják meg a kürtőcsatornát, azaz a vulkáni működés még nem hoz jelentősebb mennyiségű magmás anyagot a felszínre. A nyomáscsökkenés heves robbanáshoz is vezethet (elsősorban persze szárazföldi körülmények között, víz alatt ez a nyomásgradiens kisebb). Ahogy a gázok hirtelen kiszabadulnak akár tonnányi kőzetdarabokat is kidobhatnak. Egy ilyen alapvetően freatikus kitörés során persze kerülhet juvenilis törmelék is a felszínre (l. Etna ilyen típusú kitörései, de ilyennek gondolom a mostani Hudson kitörési fázisát is). Mindez persze, ahogy írtam feltevés, mert nincsenek víz alatti felvételek és így azt sem tudjuk, hogy volt-e korábban víz alatti lávafolyás (a korábban bemutatott víz alatti terepmodell nekem nagyon nem volt meggyőző...). A mai képek szerint is jelentős a gázkibocsátás, amihez több-kevesebb, és kisebb-nagyobb magmás törmelékanyag járul. Még egyszer hangsúlyozom, ez csupán a mai képek és a földremegés jellege alapján felállított feltevés.

    VálaszTörlés
  25. Kedves Olvasónk! Sok mindentől függ, hogy egy rengés mennyire érezhető. Elvileg mindkét földmozgás ugyanabból a mélységből pattant ki, és közel azonos erősségű. persze az is kérdés, hogy a becsült magnitúdó érték valóban annyi-e? Ezeket olykor utólag korrigálják, ahogy több információ érkezik be.

    VálaszTörlés
  26. Tisztelt Dr. Harangi Szabolcs!

    Köszönet az olvasmányos cikkéért:) Sokkal okosabb lettem a földmozgások természetéről. Külön köszönet a gyönyörű képekért, így még látvány is segíti a megértést.
    Egy érdeklődő átlagolvasó

    VálaszTörlés
  27. Mai videó a "jacuzziról": http://youtu.be/nTJKs7_tmn4

    VálaszTörlés
  28. Friss lávalufi-kép: http://www.laprovincia.es/servicios/lupa/lupa.jsp?pIdFoto=1904032&pRef=2011110500_36_413486__Especiales-Roquillos-cierra-peligro-desprendimientos

    Alagút lezárva: http://www.diariodeavisos.com/2011/11/05/actualidad/se-reabre-el-tunel-de-los-roquillos

    VálaszTörlés
  29. @Dr. Harangi Szabolcs írta...2011. november 4. 23:10
    Tudom, hogy mit jelent a kürtőtisztító kitörés éppen ezért mondom, hogy ez nem az.
    De induljunk ki a rendelkezésre álló megfigyelésekből:
    1. óriás gázbuborékok a tengerfelszínén
    2. szürke, szürkésfehér felhő a tengervízben a bugyborékolás helyszínén
    3. ~20-50 cm átmérőjű JUVENILIS lávalufik
    4. homogén amplitúdójú és frekvenciájú földremegés
    Továbbra is kíváncsi vagyok egy olyan kürtő tisztító kitörésre, ahol akár fél méteres juvenilis lávacafatok repülnek ki a kráterből. Az említett Etna kürtőtisztító kitöréseinél legfeljebb 10-15% mennyiséget elérő juvenilis anyag mindössze hamu szemcseméretben volt jelen a frissen ülepedett tefrában. De általában még ennyi sem szokott előfordulni a freatikus kitörések üledékében. Az pedig példa nélküli, hogy több tíz centiméteres juvenilis magma darabok kerülnek felszínre egy ilyen működés során.
    A harmonikus tremor szintén nem az a szeizmikus jel, amit diszkrét freatikus robbanásoknál várnék. A Tilling féle Volcanic Hazard könyv szerint is un. periodikus tremor kapcsolódik az ilyen jellegű vulkáni működéshez.
    A rendelkezésre álló megfigyelések alapján úgy gondolom, hogy tegnap elérte a magma egy része a tengerfenék felszínét ugyanis csak így kerülhettek lávalufik a tengerfelszínére. Emellett az intenzív földremegés is egy nagyon heves, folyamatos magma víz kölcsönhatásról tanúskodik, nem pedig egyedi robbanásokról, amelyet heves buborékosodási események előznek meg!

    VálaszTörlés
  30. La Rastinga avacuálva...pár perce.

    VálaszTörlés
  31. @Balázs, hmmm, kissé akadémikus a vita, főleg úgy, hogy egyikünk sincs a helyszínen... Így legfeljebb spekulálni lehet, ami pedig a lényeget illeti, az a vulkáni kitörés maga! A mai képek alapján a kitörés már egyértelműen elérte a freatomagmás fázist és a legfrissebb hírek alapján már csak idő kérdése, hogy mikor csap a felszínre!

    VálaszTörlés
  32. http://fotos01.laprovincia.es/fotos/noticias/646x260/2011-11-05_IMG_2011-11-05_20:57:56_explosion225.jpg

    VálaszTörlés
  33. Nem kell a helyszínen lennünk ahhoz, hogy eldöntsük volt-e korábban példa arra, hogy kürtőtisztító freatikus kitörésnél találtak-e már olyan nagy méretű juvenilis piroklasztokat, mint az El Hierro lávalufiai. Spekulációra akkor lenne szükség, ha semmilyen megfigyelés nem állna a rendelkezésünkre. Geológusként mindig csak közvetett megfigyelésekből dolgozunk. Azt gondolom, hogy a vulkanológia a 21. századbán már többre kell, hogy képes legyen, minthogy csak annyit mondjon vulkánkitörés van.

    VálaszTörlés
  34. Balázs, OK, még egy utolsó reagálás erre, nehogy elvarratlan szálak maradjanak. (1) Nos, volt? (2) e helyen is rengetegszer felvetettük már, hogy mennyire hiányoznak a közvetlen megfigyelések, csak a szóban forgó esetre: mekkorák is valóban a méretek és mik is ezek a törmelékek (kémiai összetétel, kőzettan), mi a zöld folt, mi a barna folt, egyáltalán mi a lávalufi, hogy keletkezik? (3) nem, a geológus nem közvetett megfigyelésekből dolgozik! A megfigyelések közvetlenek, vizsgáljuk a kőzetet, az ásványt, egy ősmaradványt stb. Adatokat gyűjtünk és ebből próbálunk valamit kitalálni, értelmezzük a megfigyeléseket, következtetünk arra, hogy keletkezett, mikor jött létre, milyen folyamat része stb. Modellt alkotunk, ami akár különböző eredményre vezethet különböző kutatócsoportok, kutatók között, de a tudomány ilyen: a közvetlen megfigyelés, az adat fontos, hogy mindenki által elfogadható legyen, az ezen alapuló szakmai vita pedig előre visz a megismerésben (4) a vulkanológia a 21. században már rendkívül sokra képes, mint akár 1200 méter víz alatti mélységben láttatni robbanásos kitörést és értelmezni annak okát, sőt egyes esetekben akár előre jelezni pusztító kitörést és ezáltal megóvni tízezrek életét. Mindez persze akkor tehető meg, ha többek között a szakembereknek van megfelelő technikai felszereltségük az adatok gyűjtésére, átlátják a különféle adatsort, elméletileg felkészültek és nyitottak a párbeszédre, és akár készek arra is, hogy segítséget kérjenek tapasztaltabb szakemberektől (l. Merapi).
    A vulkánkitörés ténye pedig adott esetben még önmagában is fontos lehet, például akkor ha az arra hivatottak, a döntéshozók, a lakosság felé az esetleges veszélyt elmagyarázók mindezt még meg is kérdőjelezik, ha a veszéllyel nincsenek tisztában vagy ha igen, akkor ezt nem úgy kommunikálják...

    VálaszTörlés
  35. Délután olyan 5-6 óra felé kb.5-10 percenkint csaptak fel a gőz felhők, én akkor néztem,,

    VálaszTörlés
  36. Marc Szeglat utazik El Hierro-ra, kedden már lenn lesz. Remélhetünk némi profi dokumentációt legalább. :-)

    VálaszTörlés
  37. @Dr. Harangi Szabolcs írta...2011. november 5. 23:34
    A kőzetek összetételét és rövid leírását egy katalán professzor ismertette. Eszerint horzsakő és salak alkotja a vizsgált mintákat. A méretüket a videó felvételek segítségével igyekeztem meghatározni, ahol sokszor kézbe fogják őket. Ez alapján 2-3 cm pontossággal véleményem szerint meg lehet becsülni a méretüket a kőzeteknek. Az AVCAN honlapján lévő számtalan fotóból látszik a kőzet buborék gazdagsága, ami a juvenilis eredetet erősíti. Valóban nagyon rossz és tudományos szempontból nehezen elfogadható az adatok nyilvánosságra kerülése, de egy független katalán professzor véleményét elfogadom, addig, amíg nem látom saját szememmel a kőzetet.
    A geológus a kőzeteken keresztül igyekszik feltárni az azt létrehozó folyamatokat. De közvetlenül nem látjuk a képződése mögött álló folyamatokat, az azok eredményeként létrejövő kőzeteket figyelhetjük meg. Így tehát a közvetett módon, a kőzet révén látjuk a hegységképződést, a földköpeny fejlődést, a magma differenciációját. Azt senki sem vitatja, hogy a kőzeteken közvetlen megfigyeléseket tehetünk, de nem a folyamatokat látjuk közvetlenül. Éppen ez adhat okot a vitára. Ha közvetlenül megfigyelhetnénk a kőzet képződés folyamatát, akkor nem lenne mód a vitára.
    A kőzetek révén tehát nem láthatjuk közvetlen módon a Föld folyamatait. De a bennük rejlő kódolt információk révén olyan adatokhoz juthatunk, amelyeket összevetve kísérleti megfigyelésekkel egy lehetséges képet alkothatunk a történésekről. A kőzetek tehát nagyszerű eszközök, és közvetett módon nyújtanak bepillantást a Föld folyamataiba. Én így értettem a közvetlen megfigyeléseket.

    VálaszTörlés
  38. Kedves El Hierro-i (?) olvasónk. Amennyiben van lehetősége, hogy fotón megörökítse a látottakat, nagyon örülnénk, ha el tudja nekünk küldeni a képeket és azt közzé tesszük! Köszönjük a híreket!

    VálaszTörlés
  39. A co2- mértéke 3,5-4 szerese a normál értéknek! este 20-óra kór.( fényképeket természetesen nagyon szívesen elküldöm ha lesz lehetőségem valami érdekeset ,,) Amúgy nagyon szívesen, és bocs. a helyes írási hibákért,hisz a Magyar nem az Anya nyelvem.

    VálaszTörlés
  40. Ma lőttem az indexen:
    http://hamster.blog.hu/2011/11/06/a_kihult_vulkan_belsejeben?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_11_06&utm_campaign=index

    VálaszTörlés
  41. Kedves Olvasónk! Hálásak vagyunk minden friss helyi információért! Köszönjük!

    VálaszTörlés
  42. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek a hegyestűi kirándulást! Fedezzük fel hazánk vulkáni tájait, látogassunk el egykori tűzhányók gyomrába, mint a Ság-hegy, a Kissomlyó, Szent György-hegy, Szigliget vagy tovább északra Somló, Somoskő és még tucatnyi további!

    VálaszTörlés
  43. Élő webkamera El Pinar-ban, sajnos csak akkor lehet majd rajta érdemlegeset látni, ha fokozódik a kitörés.
    http://www.ustream.tv/channel/el-hierro1

    VálaszTörlés