2011. október 25., kedd

Az Etna meglepetésszerű 17. paroxizmusa

Iker lávaszökőkút az Etnán. A 17. paroximális kitörési esemény (2011. 10. 23.). Fotó: Rocco Parisi

A szicíliai Etna október 8-i kitörése (16. paroxizmus) után az Új Délkeleti Kráter elcsendesült (ahogy azt már a korábbi paroximális kitörések után megszokhattuk). 10 nappal később (az előző két hónapban kb. ennyi idő telt el két paroxizmus között) már mindenki izgatottan várta az újabb kitörést, ám a tűzhányó továbbra sem mozdult meg. Már az Etnán dolgozó vulkanológus szakemberek is azt latolgatták, hogy talán véget ért a tűzhányón ezeknek a szemet gyönyörködtető kitöréseknek a sorozata. További 5 nap telt el, és még mindig semmi...Boris Behncke vulkanológus szerint október 23-án egész nap nem adta jelét a vulkán, hogy egy újabb paroximális kitörés közeledik. Aztán este (17:13 GMT, ottani helyi idő szerint 19:13-kor) hirtelen gyenge robbanásos kitörések kezdődtek, majd kb. 20 perccel később izzást és hőmérsékleti anomáliát vettek észre a tűzhányó csúcsrégiójára kihelyezett különböző kamerákon - olvasható a Cataniai Obszervatórium honlapján közzétett részletes jelentésben. Továbbá, megnövekedett a vulkáni tremor amplitúdója is, illetve a tremor forrása az Új Délkeleti Kráter irányába mozgott, és egyre sekélyebb mélységbe került. 17:40-től (GMT) a robbanásos kitörések intenzitása gyorsan nőtt, és nem sokkal később az Új Délkeleti Krátert teljesen kitöltötte a láva, mely a keleti kráterperemen túlcsordulva egy lávafolyást hozott létre, ami lassan terjedt a Valle del Bove völgy irányába. Az egyre intenzívebb stromboli-típusú robbanásokat folyamatos lávaszökőkút-kitörés váltotta fel (a lávaszökőkutak pár tíz méter magasra csaptak fel a kráterperem fölé). Ezután egy kürtő nyílt fel az Új Délkeleti Kráter kúpjának délkeleti oldalában, melyből egy másik lávaszökőkút tört fel, ennek következtében jelentősen megnőtt a láva effúziós ráta. Kb. fél órával később a lávaszökőkutak jóval magasabbra emelkedtek, már 300 m-es magasságot értek el a kráter felett. Ezután egy újabb kürtő lépett működésbe az Új Délkeleti Kráteren belül, a robbanásos kitörések során kirepített tefra nagy része a kúp keleti lejtőjén halmozódott fel. Kb. egy óra múlva jelentősen csökkent a vulkáni működés intenzitása, a lávaszökőkutak helyett már csak stromboli-típusú robbanások történtek, majd 21:15-re (GMT) teljesen elcsendesedett a tűzhányó. A lávafolyás viszont még majdnem másfél órán keresztül ömlött a Valle del Bove völgy nyugati oldalán.


Az Etna 2011. október 23-i (idei 17.) paroximális kitörése. A videót készítette Marco Restivo

A krátertől keletre-délkeletre található településeken (Zafferana Etnea, Santa Venerina, Dagala del Re, Milo, Giarre, Riposto) jelentős volt a hamu- és lapillihullás (lapilli=2-64 mm nagyságú piroklaszt, amit a tűzhányók robbanásos vulkáni kitörések során repítenek a levegőbe), melyet sok, esernyővel felszerelkezett lakos is figyelemmel kísért. A mostani paroxizmus több szempontból is eltért az eddigiektől: a vulkáni működés "bevezetése" jóval rövidebb volt, a lávaszökőkút-kitörések több mint 90 percig tartottak, melyeket követően lassan, fokozatosan gyengült a vulkáni működés, ellentétben az eddigi paroximális eseményekkel, melyek nem ilyen hirtelen vették kezdetüket, rövidebb ideig tartottak, és inkább hirtelen fejeződtek be.
Tehát 15 nap nyugalom után végre bekövetkezett az Etna várva várt 17. paroxizmusa, úgy tűnik, hogy a paroximális kitörések ritmusa megváltozik (lehet, hogy mostantól ritkábbak lesznek az ilyen események), amire korábban már többször is volt példa (a kitörések közötti időintervallum hol hosszabb, hol rövidebb lett).
További sok kép és videó tekinthető meg a kitörésről!

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. BREAKING NEWS! El Hierro: Itt a vulkán! Gyorshír a Legfrisseb Rövidhírek között:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés