2011. október 15., szombat

El Hierro: merre tovább?

Frissítés (Évi 2011.10.16. 22:30)

Ma délelőtt La Restingából nagy buborékokat figyeltek meg a tengervíz felszínén (a korábban említett elszíneződött területeken), melyek kb. 15 percenként jelennek meg:

A vízfelszínen időszakosan megjelenő nagy buborékok egyike. A kép forrása: Laprovincia.

Az eseményről (a kitörés során felszabaduló gőz és gázok megjelenése a víz felszínén) egy videó is készült, mely itt megtekinthető. Ezeknek a nagy buborékoknak a megjelenése (a korábban észlelt tengervíz-elszíneződések és a tegnap megfigyelt vulkáni kőzettörmelékek után) egy következő fontos esemény a tenger alatti vulkáni kitörés előrehaladtában. A vulkáni működés a következőképpen folytatódhat: a buborékok megjelenése után ahogy a vulkáni kürtő egyre közelebb kerül a tengervíz szintjéhez, fehér gőzfelhő csap fel a tengervíz szintje fölé, melyet sötétszürke ("kakastaréjszerű") hamufelhő kísér, végül ha elég sokáig tart a kitörés (vagyis van elég magmautánpótlás), akkor egy új kis sziget épülhet fel El Hierro-tól délre. Ezek után ha még mindig folytatódik a vulkáni működés, a kürtő már a tengervíz szintje fölé kerülhet, és a víztől elzárva az addigi freatomagmás kitörések helyett hawaii-típusú magmás robbanásos kitörések következhetnek be. Ez a forgatókönyv a Surtsey-típusú kitörés jellemzője, mely az 1963-67 között Izland délnyugati partjai előtt felépült Surtsey tűzhányóról kapta a nevét (hasonlóan híres példa, melynél az említett kitörési szakaszok mindegyike megtörtént, az azori-szigeteki Capelinhos születése 1957-58-ban).
A mai hírek szerint La Restinga lakosai visszatérhetnek otthonaikba. Ennek elsődleges oka az, hogy hidrofonokat telepítettek a tengervízbe, melyek további információt nyújtanak az ottaniaknak, és csak valóban szükség esetén telepítik ki majd újra a lakókat.

Frissítés (Szabolcs 23:55) (ékezetek javítva - Évi)

A mai nap nagy híre természetesen a vulkáni törmelékek megjelenése. Az itteni helyi TV társaság folyamatosan szolgáltatja a híreket a vulkáni működésről és hatásairól. Ramon barátom kétszer is nyilatkozott, még szerencse hogy ma hamarabb visszaértünk a munkából. A legfontosabb: Vulkánkitörés zajlik El Hierro közelében!
A szakemberek egyre inkább hangoztatják, hogy a vulkáni működés kiléphet a szárazföldre, ami felmérhetetlen veszélyt jelent - a jelenleg kiürített - La Restinga településre. A legutóbbi jelentések szerint a kitörés a parttól 2,4 km-re zajlik, ahol 150 m mély a víz, azaz eléggé sekély. Ez annyit is jelent, hogy annak is megvan az esélye, hogy a kitörés hevesebbre vált, és freatomagmás robbanásos kitörések következnek be. Egyes szakemberek azt sem zárják ki, hogy a vulkáni működés egy új kis szigetet is létrehozhat. A tremorok (földremegések) szintén a folyamatos vulkánkitörést jelzik. Merre tovább El Hierro? Érdemes továbbra is figyelni az eseményeket, mert amennyire előre lehet jelezni a következő napokat: szinte bármi lehetséges!
Végül egy újabb kép a tengeren úszó vulkáni kőzetdarabokról itt látható!

Eredeti bejegyzés (Szabolcs):

Néhány gyors helyi hír (ismét ékezetek nélkül). Most már a kételkedőket is meggyőzheti, hogy vulkánkitörés zajlik a tenger alatt! Nem sokkal korábban adtak közre egy videót, ahol a tenger felszínén vulkáni törmelékek jelennek meg, némelyikükből gázok szabadulnak ki, íme:


Vulkáni kőzetdarabok El Hierro szigetétől délre. Forrás: diariroelhierro - YouTube


A vulkánkitörés tehát zajlik, bar továbbra is rejtve a szemek elől. Most volt kinn egy hajó, és a rádió szerint vett mintákat a tengerből is és a tengeren úszó vulkáni törmelékekből is, rövidesen tartanak egy sajtótájékoztatót. Közben az AVCAN Facebook weblapján beraktak egy érdekes magyarázatot arról, hogy mi történhet a víz alatt. A képen (amit talán a fiúk rövidesen be tudnak majd illeszteni) az Azori-szigeteken 1999-ben zajlott serretai kitörés magyarázata látható, ami kísértetiesen hasonlít az El Hierro-i helyzetre.

A serretai vízalatti kitörés modellje. Forrás: AVCAN Facebook bejegyzés



Egy másik érdekes ábra (talán ez is rövidesen megjelenik itt is a fiúk jóvoltából) pedig azt szemlélteti, hogy miért pont La Restingától délre zajlik a kitörés, pedig az epicentrumok nem ott jelentkeztek.

El Hierro alatti magmakamra modell. Forrás: La Provincia


Ennek magyarázata pedig röviden a következő: El Hierro alakjáról korábban már adtam magyarázatot. Egy másik jellegzetesség, hogy a sziget belsejében nagyjából a közepétől kiindulva három irányba futnak riftzónák, azaz olyan törési zónák, amik mentén tágulás történik. Egy ilyen tágulásos törési zóna fut La Restingán keresztül dél felé, és itt zajlik a kitörés. A 12-14 km mélységben felhalmozódott magma e tórészóna felé találta meg a felszín felé vezető utat, ahol könnyebben feltörhetett. Valószínűleg ennek tudható be az is, hogy nem tapasztaltunk a köztes zónában földrengéseket, itt ugyanis nem kellett nagyon utat törnie a kőzetolvadéknak. Ehelyett földremegés tapasztalható, amit a magma feláramlása válthat ki.
A földremegések most is tartanak, ami a vulkáni működés folyamatosságát jelezheti, a napi néhány mélybeli (14-16 km fészekmélységű) földrengés pedig arra utalhat, hogy lassan utánpótlódik a magma. Merre tovább El Hierro? Itt szintén naponta azt hangsúlyozzák, hogy megvan az esélye annak, hogy a tórészóna mentén felnyílik egy hasadék, és a vulkánkitörés akár a szárazföldön is folytatódhat. Ezért La Restinga lakosai továbbra sem térhetnek haza, sőt azt is megtiltották, hogy a halászbárkákat elvigyék.

Best Blogger Tips

12 megjegyzés:

  1. Mennyire lehet mérgező ez a víz ott? Gondolom egész sok kénsav, sósav, fluor oldódhat bele a vízbe... Nem okozhat ez ökológiai katasztrófát?

    VálaszTörlés
  2. Élőlények helyi pusztulását okozhatja, persze, de ökológiai katasztrófát nem. (Arra leginkább az ember képes a felhasadó olajkutakkal például...)

    VálaszTörlés
  3. Jó érzés volt látni aFuerteventurai proffesort egy Hungary felirato pólóval nyikatkozni, és magyar szakemberekre(Rátok) hivatkozni!!!nem rég egyenesbe El hierro

    VálaszTörlés
  4. A földremegések ismét erősödni látszanak, habár lassan. Ami nekem még más a képen, hogy "szőrös", tehát vannak benne kiugróbb remegések, nem egyenletes annyira, mint korábban. Kíváncsi lennék ennek az okára.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon színvonalas a honlap-gratulálok. Volna egy kérdésem. Van-e közvetlen vagy közvetett kapcsolat az egyes szigetek vulkánjai között a mélyben. Különös tekintettel az ominózus La Palma-i vulkánokra, melyeket sokan igen veszélyesnek tartanak.

    VálaszTörlés
  6. Lehet, hogy már sekélyebben van a kitörés? A sajtó szerint 10-15 percenként jelenik meg egy-egy ilyen buborék a felszínen:
    http://fotos00.laprovincia.es/fotos/noticias/646x260/2011-10-16_IMG_2011-10-16_11:50:17_111.jpg

    VálaszTörlés
  7. Videó a buborékokról: http://www.youtube.com/watch?v=XEJQZc8m7Fo

    VálaszTörlés
  8. La Restinga lakói visszatérhetnek az otthonaikba, mivel elhelyeztek hidrofonokat, így veszély esetén lesz pontos információ és valóban akkor evakuálhatnak majd, ha szükséges, s nem elővigyázatosságból, ahogy most volt.

    VálaszTörlés
  9. Köszönjük Noli a hozzászólásokat!

    VálaszTörlés
  10. Tengeri vízmintavételezés: http://youtu.be/BgUCou2Vjgs

    VálaszTörlés
  11. Két (tegnap készült) új kép az elszíneződött tengervízről és a buborékokról:

    http://www.flickr.com/photos/presican/sets/72157627785087665/

    VálaszTörlés
  12. A legutóbbi műholdfelvétel El Hierro-ról, melyen jól látható a tenger alatti vulkáni kitörés okozta tengervíz-elszíneződés elterjedése (a délnyugat felé mozgó Kanári-áramlat hatása), valamint az, hogy a kitörés a sziget déli partjához már igen közel zajlik:

    http://www.canariesnews.com/wp-content/uploads/2011/09/el-hierro-satellite-image-of-volcano-eruption.jpg

    Egy jó kis összefoglaló ábrasor El Hierro-ról és a mostani (illetve a megfigyelések alapján várt) eseményekről (a jobb felső nyílra kattintva lehet végignézni az ábrákat):

    http://www.elmundo.es/elmundo/2011/graficos/oct/s2/radiografia_el_hierro.html?a=GE28ec28e07f486991abfd096ffaf32d01c&t=1318837442&numero=

    VálaszTörlés