2011. október 5., szerda

Földrengések Izlandon is - mocorog a Katla?


Frissítés: Tomi, 2011.10.06. 15:22

Szép az idő a Mýrdalsjökull felett, ezt láthatjuk a gleccsert figyelő Mila webkamera képén is, mely délkelet felől mutatja a jégmezőt. A kamera élőképén látható vibrálás teljesen hétköznapi dologra vezethető vissza: a szél mozgatja a készüléket.





Frissítés: Balázs, 2011. 10. 06 0:21

Rövid helyzetértékelés jelent meg az Izlandi Meteorológiai Intézet honlapján a Katlán zajló intenzív szeizmikus tevékenységről. Az elmúlt bő 10 évben két hasonló szeizmikus nyugtalanság volt a tűzhányón 1999-ben és 2002-2004 között. Az mostani erőteljes szeizmikus aktivitás júliusban kezdődött. Azóta több száz kisebb földrengést regisztráltak a Katla alatt. A tegnap hajnali intenzív földrengés raj során kipattant rengések fő tömege 5 km-nél sekélyebb mélységű volt. Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy kitörés zajlana a tűzhányón, de figyelembe véve a fokozott szeizmikus tevékenységet ez a helyzet hirtelen megváltozhat - írják. Ezért a tűzhányót folyamatos megfigyelés alatt tartják. A jelentésben egy nagyszerű ábrasort közöltek, amelyben az 1999-2011 közötti időszakban regisztrált szeizmikus adatok szerepelnek:

Az ábrasor a Katla kalderája alatt 1999-2011 között kipattant rengések adatait mutatja. Forrás: Izlandi Meteorológiai Intézet.

Bejegyzés: Sági Tamás, 2011. 10. 05. 10:16
Az Izlandi Mýrdalsjökull gleccser központi része alatt egyre több és erősebb földrengés pattan ki. Ahogy a Legfrissebb Rövidhírek közt Szabolcs írt erről, a Goðabunga alatt erős a szeizmikus aktivitás.
Az elmúlt 30 órában már három, hármasnál erősebb földrengés pattant ki a térségben, ezek közül egy megközelítette a 4-es magnitúdót is. Emellett egy nappal korábban is volt már hármas erejű földrengés, továbbá az utóbbi hat-nyolc órában több tíz rengést észleltek az Izlandi szakemberek, melyek közül számos 1.5-2.5 M közti volt.




Földrengésraj a Mýrdalsjökull alatt. A fenti térképen az elmúlt 48 óra rengéseit láthatjuk. A színek, mint az alul lévő diagramon is, a földrengések kipattanásának időpontját mutatják. A hármasnál erősebbeket zöld csillag jelöli. A fekete fogazott vonal a Katla kalderáját jelöli. Pirosak az elmúlt hat óra rengései, a sötétkékek a legrégebbiek. A diagram vízszintes tengelyén szereplő rövidítések izlandiul vannak, balról jobbra: hétfő, kedd, szerda. A ma hajnali rengések után kis szünet következett, majd délelőtt újabbak következtek. Érdemes lesz figyelni az IMO honlapját! Az alsó diagramról leolvashatjuk az egyes földrengések magnitúdóját. Forrás: IMO - Izlandi Meteorológiai Szolgálat

Az elmúlt napokban folyamatosan pattantak ki földrengések a kalderában, egyre növekvő gyakorisággal, sekély mélységből. A legerősebb rengések epicentrumai korábbi kitörési központoknál, a Katla kalderájában helyezkednek el. A földrengéseket legnagyobb valószínűséggel az éledező Katla vulkáni rendszer okozza, a felfele nyomuló magma jeleit láthatjuk. A kaldera helyzetében bekövetkezett változást mutatják a harmonikus földremegések (tremor) amplitúdójában bekövetkezett ugrás, különösen a 2-4 Hz frekvenciájú tartományban:


A harmonikus földremegések a Godabunga (fent) és Lagu Hvolar (lent) mérőállomás adatai alapján. Az első állomás a Katlától nyugatra, a második keletre helyezkedik el. A földremegések felerősödése is ma hajnalban történt, együtt a földrengésekkel. Forrás: Izlandi Meteorológiai Szolgálat


Benedikt Ófeigsson geológus (Izlandi Meteorológiai Szolgálat) úgy nyilatkozott, hogy az események miatt nem szükséges a polgári védelem riasztása, ugyanakkor a Katlától délre, a tengerpartnál fekvő Vík település lakói kitelepítési gyakorlatot tartottak egy esetleges jökullhlaupra készülve.

Mi is történik tehát a Katlánál? A nyár folyamán hasonló földrengések és földremegés-erősödések során egy kisebb áradást is megfigyeltek, melyet olvadékvíz okozott. Jelenleg már elfogadott magyarázat a jelenségre, hogy egy kisebb, jég alatti kitörés volt a Katla kalderájában. Eddig még semmmi jele az olvadékvíz növekedésének vagy egy újabb gelccserbeszakadásnak, - még csak készülődik az izlandi boszorkány.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Katla mellett másik szemünk El Hierro szigetén: mai földrengésekről rövid értékelés a Rövidhírekben!

    VálaszTörlés
  2. Frissítések az El Hierro helyzetről folyamatosan a Legfrisseb hírekben!

    VálaszTörlés