2011. október 17., hétfő

El Hierro: esti gyorshírek

Frissítés (Szabolcs, 23:50):
Máris jönnek az újabb hírek (köszönjük bejegyzést tevő olvasónknak is!), hogy mintegy 100 méter magas gőzoszlop jelent meg. Azonban még az AVCAN Facebook hírei között is óvatosságra intenek és további információkat várnak!
Szintén új hír, hogy - szerencsére - elhalasztották a döntést, hogy La Restigna lakói visszatérhessenek otthonaikba, mivel erős kénes, záptojás szag terjeng a levegőben. Ez viszont megint csak jelezheti, hogy közeleg a vízfelszín fölé emelkedő kitörés...

Eredeti bejegyzés:

Gyorsan zajlanak az események, ezért néhány gyors információ, értékelés, vélemény... Először is egy roppant érdekes, mi több izgalmas filmfelvétel (köszönjük Nolinak, hogy felhívta a figyelmet rá!):

Így kezdődött a Surtsey kitörése is 1963. novemberében. Forrás: CabildoElHierro - YouTube


Amit látunk a képsorokon, a körkörös buborékosodás egyértelműen annak a jele, hogy a vízalatti vulkáni működés rövidesen felszínre kerülhet! Pontosan így kezdődött az izlandi Surtsey kitörése is: sok haltetem, majd gázbuborékok körkörös megjelenése!!!
Ez teljesen megerősít véleményemben, amit Ramón Casillas barátomnak, tenerifei kollégámnak a mai indulás előtt mondtam: "a jelenlegi állás szerint nagyon valószínűnek tartom, hogy ahogy elmegyek a Kanári-szigetekről, akkor rövidesen megindul a látványos freatomagmás kitörés!" A vulkánremegések (tremorok) továbbra is stabilan folytatódnak, talán kicsit erősödnek is.
Várható események: néhány nap után már látható kitörések is lesznek, olyanok, ami a Salamon-szigeteknél található Kavachi vízalatti kitörése során figyeltek meg, íme:

A Kavachi vízalatti kitörése 2000 májusában. Forrás: Etnatao - YouTube


Mindazonáltal, amit tapasztaltam kint létem alatt az nem túl megnyugtató. Sajnos itt is érvényesül a kiszorítós "tudománypolitika". A helyismerettel rendelkező geológusok nem kapnak szerepet a szakmai vezércsapatban és sajnos nagyon ellentmondásosak a hírek, vélemények, adatok hozzá nagyon ritkán kapcsolódnak. Ezt jól jelzi az, hogy a 150 méteres vízmélység, mint a kitörés helye a legjobb szándékkal is csak hozzávetőleges becslés, pedig nagyon nagy a fontossága. A precíz műszerekkel rendelkező hajó pedig csak a hét vége felé érkezik, lehet, hogy akkor már nem is lesz rá szükség... A helyzet pedig feszült, ki kell mondani, hogy vulkáni krízishelyzet van, ez a helyi média tudósításaiból egyértelműen kitűnik. La Restigna lakóit mégis engedik haza menni, mondván, majd a hidrofon segít és időben lehet tudni azt, ha a kitörés veszélyessé válik. NEM! Meg vagyok róla győződve, hogy maximális elővigyázatra van szükség! Mivel nincsenek pontos adatok, nincsenek megfigyelések arra, hogy mi történik a víz alatt, a felszíni eseményekből és a szeizmikus jelekből lehet ítélni, ez pedig nagy esélyt mutat arra, hogy a kitörés BÁRMIKOR (ez a vulkanológiai előrejelzésben annyit jelent, hogy jó esélye van annak, hogy napokon belül akármikor) a vízfelszín fölé kerülhet. Sokan a Surtsey kitörését említik (erről tudósított, ezt részletezte Évi is bejegyzésében), mint lehetséges esemény, azonban van egy másik forgatókönyv is: egy olyan kitörés, amit az Azori-szigetekbeli Capelinhos produkált 1957-58-ban. Ez annyiban különbözött a klasszikus Surtsey kitöréstől, hogy nem lokális kakastaréj kilövellések és vízgőzzel vegyített hamuoszlop emelkedett fel, hanem a kitörési felhő alján gallérszerűen terjedt oldalirányba a vulkáni hamuanyag (ennek neve alapi torlóár):

A Capelinhos kitörés 1957-ben. Figyeljük meg a kitörési felhő alján gallérszerűen szétterjedő alapi torlóárt. Forrás: Richard V. Fisher


Egy ilyen eseménynek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Azaz, amire szükség lenne - és erre nem láttam, nem hallottam ténykedést: Elkészíteni a vulkáni események lehetséges forgatókönyveit és ennek megfelelően értékelni, hogy azok milyen veszéllyel járnak, mekkora területre terjedhetnek ki és ennek megfelelően veszélyzónákat jelölni ki! Minden, a vulkáni veszélyhelyzethez kapcsolódó utasításnak ezen kell alapulnia. Ehhez persze nem csak elméleti ismeretek kellenek, hanem ADATOK is, közvetlen MEGFIGYELÉSEK! Ennek hiányában pedig maradnak a találgatások, ilyen-olyan vélemények...

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése