2011. október 27., csütörtök

El Hierro: pro és kontra 

Frissítés: Szabolcs 2011. 11. 10. 17:07
A napokban kiderült, hogy az Earthquake-report által hivatkozott Raymond Matabosh nincs a helyszínen, így minden rá hivatkozott hír csak kitaláció... A blogból mégsem töröljük ezeket a megjegyzéseket, mert azt nem tartom szerencsésnek, hogy utólag másítjuk meg a leírtakat. Ez is az élet része sajnos és tudnunk kell róla... Mi is igyekszünk ebből tanulni és a hírek forrását jobban szűrni (már amennyire lehet). Fontos elvnek tartom, hogy továbbra is hivatkozással közöljük azokat a híreket, amelyeket valahonnan átveszünk és ettől igyekszünk elválasztani saját véleményeinket.

Frissítés: Szabolcs 2011. 10. 29. 17:07
...és akkor itt is látható most már a 3D terepmodell video:

3D terepmodell az El Hierro szigetétől délre azonosított új tűzhányóról. Forrás: Instituto Español de Oceanografía, cienciagob a YouTube-on



Frissítés: Balázs 2011. 10. 28. 12:49
Úgy tűnik Szabolcs szavai valahogy eljutottak az El Hierro kitörést vizsgáló kutatók fülébe. Ma ugyanis a Spanyol Tudomány és Innováció Minisztérium honlapján újabb képeket és egy videót adtak közre a Ramon Margalef kutatóhajó tengerfenék-domborzati vizsgálatának eredményeiről. Ráadásul egy 1998-as képet is közöltek a területről, így arra is lehetőség nyílik, hogy megfigyeljük milyen változásokat okozott a tengeraljzat morfológiájában a jelen kitörés (forrás). A képek közepén látható, hogy az 1998-as térképezéskor kimutatott tenger alatti völgyben (Valle Submarino) alakult ki az új vulkáni kúp (Nuevo Volcán), a kitörés során lávaöntés is zajlott, amit a vulkáni kúp lábánál lévő lávanyelv (Lengua de lava) jelez.

19982011

Digitális terepmodellek perspektivikus nézetben El Hierro sziget déli oldalának tengeralatti domborzatáról. Forrás: Tudomány és Innováció Minisztériuma (Spanyolország).

  • Megjegyzés Szabolcs, 13:49

    Na nem, nem gondolom, hogy ilyen hatásom lenne... Egyébként az idézett cikk a Spanyol Tudományos és Innovációs Minisztérium honlapján megjelent közleményen alapul, ahol egy 3D terepmodell felvétel (balra az első gomb) is látszik az új tűzhányóról. Még azért jó lenne legalább 2 adat, hogy minden kétség eloszoljon: (1) a pontos hely, földrajzi koordinátákkal, vízmélység; (2) valós felvétel, esetleg film.
    Emellett, jó lenne tudni azt is, hogy vajon csak egy kitörési központ volt vagy több is (amiről szóltak a hírek)? Az új vulkán alakja persze izgalmas és érdekes, ami bőven adhat gondolkodni valót a vulkanológusoknak: Például: hogyan alakult ki a széles és nagyon mély kráter? Egy ilyen mély kráter lávafolyással bajosan keletkezik, ehhez heves robbanásos kitörés kell...


Bejegyzés: Szabolcs

Nem könnyű terület a tudomány! Bár sokan azt gondolják, hogy egyszerű a munka, mert a megfigyelések egyértelmű következtetésekhez vezetnek és a szakemberek azért vannak, hogy ezt megtegyék és a következtetésekről, mint kész tényekről adjanak számot. A helyzet azonban az, hogy bár a megfigyelések és adatok sok esetben széles körben elfogadottak, mégis nagyon különböző értelmezésekhez, modellekhez vezetnek. Ez így van rendjén, a szakemberek különböző véleményei nem jelentik azt, hogy nem értenek hozzá, hanem csupán azt, hogy egy adott jelet, adatot másképpen értelmeznek (van akinek például a presszó kávé egy ihatatlan lötty, másnak pedig egy kihagyhatatlan élmény). Amennyiben ezeknek megvan a logikai felépítése, addig rendjén van, a tudományos vita nélkülözhetetlen a jobb megismeréshez vezető úton. Kellenek tehát jó adatok és ezekre épülhetnek következtetések. A helyzet akkor válik élessé, ha a következtetéseknek társadalmi hatásai is vannak, például kitelepítés, időben jövő vagy rossz riasztás stb.
Az El Hierro szigete körül zajló események sok-sok vitára adtak már eddig is okot, amelykről részben mi is beszámoltunk: "Itt a vulkán, hol a vulkán?" - lehetne ez is a mottója ennek a történetnek. Pro és kontra érkeznek a hírek, hogy pl. a tenger felszínére érkező kőzetdarabok vajon az új vulkáni működésből származnak vagy régebbi kőzetdarabok, zajlik-e vulkánkitörés vagy nem? Ez mindaddig tűnhet egy pusztán szakmai kérdésnek, amíg ennek nincs súlyos következményei pl. La Restinga lakóira.
Néhány napja arról adtunk hírt, hogy végre megvan a vulkán! Ennek a hírnek mindenki nagyon örült, mert úgy tűnt, hogy akkor végre valami tisztázódott, egy kérdés végére pont került. Persze, szokásomhoz híven azért egy kicsit berzenkedtem, hogy rendben, de miért nem látunk képeket, videót a vulkánkitörésről? Balázzsal részletekbe menve gondolkodtunk azon, hogy vajon a közölt kép (ne feledkezzünk meg arról, hogy ez nem fénykép, ez egy mérési adatokból összeállított modellkép!!!) valóban egy új vulkánt jelent? Nem lehet, hogy ez már ott volt előtte is? És akkor tessék: az Eartquake-report portál, amelynek munkatársai az elejétől kezdve követik az El Hierro eseményeket és helyi informátorokra is támaszkodnak, ma délután egy hosszú ideje a Kanári-szigeteken dolgozó, részben Tazieff nyomdokain haladó amatőr vulkánfigyelő megjegyzését adta közre. Raymond Matabosh szintén követi az eseményeket és megfigyeléseit a C4N portálon adja folyamatosan közre. Matabosh azt állítja, hogy a Ramon Margalef nem egy új vulkánt körvonalazott, hanem egy idősebb víz alatti vulkáni hegyet mutatott be. Íme, egy bejegyzésének ábrája, ami szeptember 29-én írt, azaz jóval a vulkáni működés előtt:


Az ábrán két vízalatti vulkán is jelölve van, azon a területen, ahol a mostani kitörés is zajlik...

Adatok és értelmezés! Az utóbbi vitája csak azon alapulhat, hogy vannak megbízható adatok - ami most nincs, mert: (1) nem tudjuk a Ramon Margalef által azonosított vulkáni hegy földrajzi koordinátáit; (2) nem tudjuk, hogy milyen a kitörés előtti víz alatti topográfia, ott hol voltak víz alatti vulkáni hegyek; (3) nincs fényképfelvétel a kitörésről; (4) nincs (?) mintavétel az "új" vulkánról (azt már nem is tudom hovatenni, hogy a kutatóhajó, most miért az El Golfo vizein dolgozik...)

Sok-sok megválaszolatlan kérdés, ami alapján már az egyik kedves olvasónk megjegyezte, hogy valami határnak lennie kell a vitában, meddig mehetünk mi is el? Valóban, sokat gondolkodtam, hogy ezeket az információkat megjelenítsem-e, jó-e az ha egy zavaros kép kerül az olvasók elé, jó-e ez a tudománynak, jó-e a vulkanológiának? Azonban, úgy gondolom, hogy a tisztánlátáshoz szükséges! Talán kitűnik az, hogy mi a tudományos gondolkodás alapja és mennyire nehéz az, ha kivagyunk szolgáltatva a médián keresztül jövő információknak és az alapján igyekszünk döntéseket hozni. Tudósként ezért keressük mindig a következtetés mögött álló adatokat. Remélem az előbbiek miatt senkinek nem megy el a kedve tovább követni az eseményeket, nem veszik el a hitele a tudománynak, a vulkanológiának, remélem inkább a kritikus gondolkodásra mutat rá. Bár, biztos vitára is serkent az írás, majd meglátjuk...

Adatok... ha már a pro és kontra kérdés körül járunk, nem maradhat el egy másik felmerülő vitás értelmezés: mit jelentenek az elmúlt napok földrengései? Itt az adatok nagyjából világosak, az IGN folyamatosan közli a részletes és a szűrt rengésadatokat is. Kérdés ezek mit jelentenek - és persze ennek mi a következménye? Juan Carlos Carracedo, a térség geológiájának, véleményem szerint, egyik legavatottabb ismerője az ABC.es-nek nyilatkozva azt fejtette ki, hogy ezek a rengések nem egy újabb vulkáni kitörés előhírnökei (bár teljesen nem lehet kizárni), hanem inkább a földkéregben zajló, a korábbi magmás tevékenység utáni átrendeződés eredménye lehet. Azt gondolom, hogy megfontolandó vélemény, egy lehetőség ez is, azonban kérdés, hogy akkor a rengések, miért a földköpenyben indultak, miért tapasztaljuk, hogy lassan felfelé mozognak a hipocentrumok és legfőképpen, miért egy teljesen új területen jelentkeznek? Úgy gondolom, tehát, hogy legalább annyi esélye van (és én inkább emellett vagyok), hogy a rengéseket újabb magmaadag felnyomulása okozhatja. A lényeges ebben az, hogy mi a következtetés a lakosság számára? Véleményem szerint ez egyértelmű: tájékoztatás, felkészülés arra, hogy az események kimenetelében egyelőre benne lehet egy újabb vulkáni kitörés is és addig, aminek erre csak egy kis esély is van, addig nem lehet hátradőlni a fotelben.

Best Blogger Tips

7 megjegyzés:

  1. Kedves Szabolcs!
    Tenerifén van már? Holnap utazunk oda, menjünk? Merjünk? :)
    Köszönöm
    Detka

    VálaszTörlés
  2. Kedves Detka! Menjenek és élvezzék ezt a gyönyörű szigetet! Ne aggódjanak az El Hierron zajló események miatt, ennek szinte biztos, hogy nem lesz Tenerifén hatása! Én már egy hete haza jöttem. Az idő remek, nyárias, töltődjenek fel!

    VálaszTörlés
  3. Részletes információ a chilei Cerro Hudson kezdődő kitörésről:
    http://earthquake-report.com/2011/10/27/chilean-authorities-are-raising-hudson-volcano-cerro-hudson-to-red-alert-after-minor-eruption/

    VálaszTörlés
  4. A korábbi videókon egyrészt óriási elszíneződést láttunk a vízben, másrészt sistergő horzsaköveket a víz felszínén.
    Mivel lehetne ezt mással magyarázni, mint vulkánkitöréssel?
    Az meg elég jól látszik, hogy az elszíneződés honnan indul, miért olyan problémás ezután megtalálni egy vulkánt? Ráadásul a ha a hangokat rögzítenék, akkor háromszögeléssel egyből lehetne tudni honnan erednek, másrészt spektrumanalízissel gondolom nem probléma megfejteni, hogy ezek láva+víz reakcióból származnak, vagy földalatti rengésekből..
    Szóval én nem értem ezt a bizonytalankodást...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gazz, egyetértünk, a 21. század technikai szintjén ez nem lenne gond. Egy biztos, folyt és megítélésem szerint zajlik vulkánkitörés El Hierrotól délre (azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan hol a centrum, csak a vízfelszíni jelenségekből gyanítjuk)! Én is elképedve állok a helyzet előtt, de megfogadtam, hogy a jövőben visszafogottan tudósítok az El Hierro eseményekről.

    VálaszTörlés
  6. Ezt találtam a zindexen:
    http://index.hu/tudomany/2011/10/28/sarvulkan_lehetett_a_foldi_elet_bolcsoje/

    VálaszTörlés
  7. Most már itt is látható az El Hierro 3D terepmodell videó:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/2011/10/el-hierro-pro-es-kontra.html

    VálaszTörlés