2011. október 18., kedd

Továbbra is pöfékel a chilei Puyehue-Cordón Caulle tűzhányó

Bizonyára sokan emlékeznek a Chilében található Puyehue-Cordón Caulle tűzhányóra, mely 2011. június 4-én lépett működésbe, és a vulkáni hamu számos problémát okozott nemcsak a tűzhányó közvetlen környezetében, de egész Dél-Amerikában, sőt a hamufelhő az egész Földet megkerülte (többször is). Azóta bár kevesebbet hallani a Puyehue-ról, a vulkán továbbra is, immár négy és fél hónapja folyamatosan működik. Most azonban újra a média címlapjaira került, ugyanis vasárnap Argentína, Chile, Uruguay és Paraguay repterein ismét problémákat okozott a vulkáni hamufelhő. Számos belföldi és nemzetközi repülőgépjáratot (melyek többek között az Egyesült Államokba, Peruba, Brazíliába és Mexikóba indultak volna, illetve amelyek Buenos Airesbe és Montevideoba repültek volna) elhalasztottak vagy töröltek.
A SERNAGEOMIN tegnapi jelentése szerint a Puyehue tűzhányón érvényben lévő riasztási fokozat piros (a legmagasabb fokozat). Habár a jelentésben említést tesznek növekvő vulkáni aktivitásról, a kitörés intenzitása az elmúlt hónapokhoz hasonlóan kicsi, melyet mérsékelt hamu- és gőzkibocsátás jellemez (vagyis kevésbé jelentős a tűzhányó által kibocsátott hamu mennyisége). A Chilei Meteorológiai Intézet szerint egy anticiklon okozza a jelentősebb hamuhullást és a légi közlekedési problémákat. A következő településekből jelentettek hamuhullást: Buenos Aires, Cordoba, Mendoza és Montevideo.

Webkamerakép a Puyehue vulkánról itthoni idő szerint 2011. október 18-án 17:05-kor (a kép forrása).

A NASA Earth Observatory honlapján számos nagyszerű műholdfelvétel tekinthető meg a tűzhányóról (június 4. és október 9. között készült képek), melyeken folyamatosan követhető a vulkáni működés intenzitásának változása, a hamufelhő nagysága és elterjedése, a hullott tefra (hamu és horzsakő) által beborított területek, valamint az idén képződött lávafolyás kiterjedése.

Bal oldali kép: 2011. július 31-én készült műholdfelvétel a Puyehue tűzhányóról, melyen a 2 km magas, K-ÉK felé tartó hamufelhő árnyékot vet az aktív kürtőtől ÉNY-NY-DNY-ra található aktív, viszkózus lávafolyásra (a kép forrása); jobb oldali kép: 2011. augusztus 18-i műholdkép, melyen megfigyelhető a 2,5 km-rel a kráter fölé tornyosuló, É-ÉNY felé terjedő hamufelhő, a lávafolyás (déli része már megszilárdult, kihűlt, melyen kis mennyiségű hó is látható), a szürke hamuval borított hó az aktív kürtőtől ÉK-re, valamint egy korábbi, 1960-ban működött kürtő, illetve abból kiömlött lávafolyás (a kép forrása).

2011. október 9-i műholdképek a Puyehue vulkánról. Bal oldali kép: hamis színes műholdfelvétel, melyen a piros színű terület (magas hőmérséklet) a vulkáni kürtőt és az abból kifolyó aktív lávafolyást jelzi; jobb oldali kép: a bal oldali képen téglalappal jelölt rész kinagyítva, melyen megfigyelhető a 4 km-rel a kráter fölé emelkedő, délkelet felé terjedő hamufelhő és az aktív kürtőtől ÉNY-NY-DNY-ra található vastag lávafolyás, mely a június óta tartó vulkáni működés terméke (a képek forrása).

A felső kettő és az alsó kettő műholdfelvételt összehasonlítva jól kivehető, hogy a korábbi képeken még fekete lávafolyást októberben már szürke hamu borítja, illetve az is, hogy a lávafolyás kiterjedése, alakja alig változott július 31. és október 9. között (a jelentések szerint augusztus 19. és október 9. között nem figyeltek meg aktív lávafolyást).


Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. újabb felvétel El Hierro partmenti vizeiről: http://www.youtube.com/watch?v=srTghbkEWuE
    óriás buborékokról, haltetem szőnyegről...

    VálaszTörlés
  2. Eszerint a videó szerint tegnap is észleltek óriás buborékokat a vízfelszínen:

    http://www.youtube.com/watch?v=NgyVcIDPyCI&feature=channel_video_title

    VálaszTörlés
  3. Igen, a Diario El Hierro portál (http://www.diarioelhierro.es/t26496/pag01.asp?Id=26496&BD=ESPECIAL%20CRISIS%20S%CDSMICA&BDi=ESPECIAL%20CRISIS%20S%CDSMICA&Md=) tegnap éjjel töltötte fel ezt a videót. Ez arra utal, hogy bár a földremegések intenzitása kisebb, mint a korábbi napokban, azonban a víz alatti vulkáni működés tovább tart. Kérdés persze, hogy mi érkezik a felszínre. Ezért már a tragikomikum szintjén van, hogy a komoly műszerekkel felszerelt Ramon Margalef hajó még mindig nincs a helyszínen!...

    VálaszTörlés
  4. Persze, ellentmondások továbbra is vannak... María José Blanco, az IGN vezetője szerint a vulkáni működés csillapodott (bár a helyzet akármikor változhat). Továbbá, azt nyilatkozta, hogy a buborékok is lényegében eltűntek a tengerfelszínről (vö. a Diario által közölt videofelvétellel, ami kedden készült)... Na, akkor most mi a helyzet?
    Forrás:
    http://www.diarioelhierro.es/t26496/pag02.asp?id_registro=140418&Id=26496&BDi=INICIO&nt=d1&Md=

    VálaszTörlés
  5. BREAKING NEWS! Hol a bazalt? l. Legfrissebb rövidhírek bejegyzésében:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  6. Egyre enigmatikusabbá válik ez az egész helyzet El Hierro-n. Ismét hallani olyan hangokat, hogy el sem kezdődött a kitörés, pedig a GPS adatok egyértelműen jelzik, hogy vmennyi magmának el kellett már a felsíznre kellett nyomulnia. De mennyi? Hogyan aránylik ez a frissen az elmúlt hónapokban a táplálócsatornába nyomult magma mennyiségéhez?
    Számomra az a legfurcsább, hogy az IGN alig nyilatkozik vmit.
    Itt ez a lávalufi kérdés. A kémiai elemzés során kiderült, hogy nem bazalt?! Ezt már ránézésre is lehetett tudni. De vajon a korábbi képeken látott számtalan a víztetején úszó, füstölgő kőzetdarab mindegyike ez a fehér belű fekete kérgű anyag volt? A lávalufik lesüllyednek a kigázosodásuk után. 14-én észlelték a vízfelszínén ezeket a fekete kőzetdarabokat. Mikor volt a mintavételezés? Pontosan mi is ez, ha nem bazalt lávalufi?
    A fejetlenséget a legjobban jelzi az a mondat, amit már több helyen is olvastam a mai hírekben: "Everything is possible in the development of a volcano." Ez aztán a szakértői hozzáállás... Ideje lenne egy profi csapatot bevonni a munkába.
    Most olvastam az EQ-report.com-on, hogy bár elindult a hajó, de a rajta lévő ROV-robot nem alkalmas arra, hogy 35°C-nál nagyobb hőmérsékletű, savas PH-jú vízbe merüljön. hm..
    Aki ismeri a Capelinhos kitörés történetét, azt hiszem megérti, miért is szeretnénk ha végre profi munka kezdődne El Hierro-n. (http://en.wikipedia.org/wiki/Capelinhos)

    VálaszTörlés