2011. június 20., hétfő

Szállj, szállj vulkáni hamu!



Frissítés: Tomi (csütörtök, 23:45)

A kitörés a harmadik hetébe lépett, a vulkáni hamu továbbra is elég magasra emelkedik és elég sok kisméretű szemcse van benne, hogy a nyugati széllel megkerülje a Földet. Alább az erről készült, videóvá összeillesztett legújabb METEOSAT-9 felvételeket láthatják. A videó forrása, mint a korábbié is, az Eumetsat.






Eredeti bejegyzés: Tomi (hétfő, 11:24)

Két hete már, hogy kitört a chilei Puyehue vulkán. Az akkor kitelepített 4270 lakos most már visszatérhet a házába, közölte Vincente Nunez, a chilei belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzeti Irodájának vezetője. Emellett azt is bejelentette, hogy a vulkánt továbbra is napi 24 órában figyelik.
A vulkáni hamu - amely a határ környékén olyan vastagon borítja az utakat, hogy miatta még nem lehetett megnyitni a közeli argentín/chilei átkelőt - korábban nagy gondot okozott már, a levegőben. Chile, Argentína, Uruguay és Paraguay számos légijáratát kellett törölni a kelet felé sodródó hamufelhő miatt.
No de "meddig ér a vulkán keze"? A hamu a felső troposzférában sodródva megkerülte a Földet! Mindössze 4 napba telt, hogy eljusson az Indiai-óceán fölé és nyolc nappal a kitörés kezdete után már ismét Dél-Amerikánál járt a felhő "eleje", csakhogy nyugat felől! Szerencsére javarészt olyan területek felett haladt, ahol kevés légifolyosót érintett. Ezek között voltak a Délkelet-Ausztrália felettiek és Új-Zéland összes légifolyosója is, melyeket június 10-12-én ért el a hamufelhő. A vulkáni hamu azonban "tett még egy kört" és most újra visszatért Ausztrália légterébe.

A vulkáni hamufelhő útvonala a Föld körül a METEOSAT-9 műhold infravörös felvétele alapján. A Dél-Amerikából kiinduló, sárga szegélyű vörös csík a hamufelhő. A képre kattintva megtekinthető a felhő mozgása.

A felhő jelenleg 8-13 km magasságban mozog, jelentette a Darwin VAAC ami pont az utasszállító repülőgépek utazási magassága! Ma már nem alkot összefüggő sávot, csak egy nagyobb foltot, ami elég nagy ahhoz, hogy Ausztrália délkeleti része felett megzavarja a légiforgalmat! A SkyNews hírei szerint a Virgin társaság Adelaide-ből és Mildurából induló gépei holnap, kedden a földön maradnak, míg a Qantas térségbeli járatain késések várhatók.
Miért tud ekkora utat (Jelenleg már kb. 45000 km-t) megtenni a felhő? A kitörés során 15 km magasba emelkedtek a hamuszemcsék, ami már a sztratoszféra alja. Ez még nem lenne elég, azonban a felhő anyagának jelentős része nagyon apró, csupán néhány mikrométeres, emiatt nagyon sokáig tud a levegőben lebegni. A harmadik ok pedig kicsit kapcsolódik az elsőhöz: abban a magasságban, ahova feljutott a kitörés anyaga, szinte állandó és nagyon erős nyugati szelek fújnak, ezek szárnyán kerülte meg a Földet a hamu.
A kialakult helyzet kapcsán az jutott az eszembe, hogy ez nem volt egy igazán nagy kitörés. Közel sem volt olyan, mint a Tamboráé 1815-ben, de még a Pinatubo 1991-es kitörését sem érte el. Több tényező együttes hatásának köszönhetően a hamufelhője mégis másodszor kerüli már a Földet, közel tíz nap különbséggel ugyanott okoz problémát a légitársaságoknak. És mindez javarészt (számunkra) a világ végén történik, nem Európában, vagy az USA területén. Távol áll tőlem, hogy "mi lenne, ha" kérdéseket tegyek fel, vagy hogy pánikot keltsek, de az európai illetékeseknek fel kellene figyelni rá, hogy egy éven belül kétszer okozott nálunk gondot egy vulkán, és hogy ilyen kitörés, ilyen helyzet a saját házunk táján is előfordulhat!

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az idő a Puyehue tűzhányó környékén, így szépen látszik a kitörés:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5620377252764548674

    webcam:http://www2.sernageomin.cl/ovdas/ovdas7/webcam_caulle2.html

    háttérinfó a Nabro kitöréséről (francia nyelven): http://www.ipgp.fr/pages/040707.php

    VálaszTörlés
  2. kis robbanás(?)->gomolygó hamufelhő az Etnán

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5622130393503745778

    VálaszTörlés
  3. Puyehue kitörés kép.
    Nemcsak itthon, de Chilében is gyönyörű tiszta az égbolt a Puyehue tűzhányó felett, így élőben követhetjük a vulcanoi-kitörést. http://tuzhanyo.blogspot.com/p/webkamerak.html

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5622216366383338626

    VálaszTörlés