2011. június 15., szerda

Vulkánok és légköri jelenségek

A mai nap este a Pinatubo hatalmas kitörésének 20 éves évfordulójáról szerettem volna megemlékezni egy hosszú vizsganap és egy hosszú államvizsga nap közötti rövid este korai óráiban, azonban az égi események más irányt vetettek (a Pinatubo beszámoló sem marad el, rövidesen felkerül a blogra!)
Most már kezd a Hold fényesedni és vége a ritkán látható teljes holdfogyatkozásnak! Miért volt ez most igazán különleges? Noli biztos tudja majd szakértően kommentálni, de nekem úgy tűnt, hogy talán egy nagyon picit, mintha koszosabb lett volna a Hold színe a szokottnál. Ennek oka pedig az lehet, hogy a chilei Puyehue-Cordon Caulle kitörése az elmúlt napokban jelentős mennyiségű vulkáni hamut lövellt a légkörbe, amihez nem kevés kén-dioxid gáz is társult. Ennek egy része bekerülhetett a sztratoszférába is. A vulkáni hamu terjedéséről fantasztikus műhold képeket közölt a NASA.

Három különböző helyzetű műhold felvételéből állt össze ez a képmontázs, ami a chilei Puyehue vulkán hamufelhőjének terjedését mutatja a Csendes-óceán déli medencéje felett. Forrás: NASA Goddard/MODIS Rapid Response, Jeff Schmaltz


A holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Bár azt várnánk, hogy ezért teljesen elsötétül, azonban mégsem ez történik, hanem többnyire narancsvörös fényben dereng a holdkorong, ami a földi légkörön szóródó fénytől származik. Azonban abban az esetben, amikor a földi sztratoszféra nem teljesen tiszta, akkor a Hold színe koszossá válik. A "koszosság" mértékére egy 5-fokozatú skálát is kidolgoztak a szakemberek:


A Tambora 1815-ös kitörése után a korabeli krónikák szerint meglehetősen "koszos" volt a holdkorong, ami a D0 fokozatnak felelhetett meg. Ugyancsak "koszos" volt a holdkorong 1992-ben is a Pinatubo kitörését követően. Az utóbbi évtizedekben ezt leszámítva alapvetően narancsvörös volt a Hold, ami azt jelenti, hogy a sztratoszféra tiszta volt. Most elsősorban a déli féltekén várható, hogy némileg bekoszosodik a holdkorong.

A nagy vulkáni kitörések, amelyek a sztratoszférába is juttatnak fel némi kén-dioxidot és jelentős mennyiségű vulkáni hamuanyaggal telítik meg a légkört egy másik érdekes légköri jelenséggel járnak, ezek a vulkáni naplementék. Amikor a fény áthalad a légkörön, az ott jelenlevő anyaggal, pl. porszemcsékkel kapcsolatba lép. Ha a a részecskék mérete hasonló a fény hullámhosszával, akkor a fény szóródik. A szóródás mértéke annál nagyobb, minél kisebb a fény hullámhossza. Naplemente során, amikor a fény a nagy beesési szög miatt nagy tömegű levegőrétegen halad át, amiben ezért akár vastag porréteg lehet, a fény erősen szóródik, elsősorban a kis hullámhosszú ibolya és kék színű sugarak, azonban a nagyobb hullámhosszú sárga, narancs és vörös sugarak megmaradnak. Ha a sztratoszférában is jelentős mennyiségű apró szemcse található (pl. vulkáni eredetű kénsav-aeroszol és vulkáni hamu), akkor a fénysugarakat akkor is látjuk, amikor a Nap már a horizont alatt van. Ekkor, a fekete égen erősebben jelennek meg az élénk színek. Ezt nevezzük vulkáni naplementének, ami olyan híres festőket ihletett meg, mint William Turner (Tambora kitörése utáni naplemente festmények), William Ashcroft (Krakatau utáni naplemente képek a Temze partjáról) és feltehetően Edvard Munch (a Sikoly c. kép erős, színes háttere vélhetően a Krakatau kitörést követő színes naplemente emlékképeként került a vászonra). Most a Puyehue kitörést követően a légkörbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu és kén-dioxid gázből kialakult kénsav aeroszol felhő okoz fantasztikus naplementéket a déli féltekén!

Vulkáni naplemente Taszmániában. Forrás: Jason Reilly



Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. A Puyehue webkamerák linkjei bekerültek a "vulkán webkamerák oldalra"!!!

    A vulkán továbbra is ontja a vulkáni hamut:
    A felhők között a kép közepén van a gomolygó hamufelhő
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5618943803937480114

    VálaszTörlés
  2. Remek összefoglaló.
    Ezt lehet hogy a "NABRO"-hoz kellene írnom, de ez a legfrissebb bejegyzés, ha nem haragudtok meg ide írom.
    Ezt nemrég frissítették:
    http://www.irishweatheronline.com/news/earthquakesvolcanos/nabro-volcano-erupts-again-thursday/20220.html

    Erre is szerintem érdemes ránézni, mert ez a NASA GODDARD programjának a honlapja, és innen sok egyéb info is megtalálható.

    http://www.nasa.gov/centers/goddard/home/index.html

    Ezen a linken szerintem majdnem minden rajta van ?
    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/event.php?id=50859

    De ha valahol a blogon ezek megvannak, de mivel figyelmetlen voltam nem figyeltem elnézést.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szabolcs!
    Én köszönöm.
    Most ugye Ti vulkánokkal akarom írni tűzhányókkal foglalkoztok elsősorban.
    A Bal oldalon esetleg lehetne egy mondjuk úgy link gyűjteményt csinálni, azt esetleg oda ezek is elférnének..:-)
    http://www.agu.org/
    http://vaac.metservice.com/world
    (hivatkoztok a jelentésekre,de ezen az oldalon világra kiterjedően megtalálhatóak a figyelmeztetések)

    ez egy portál vagy blog lenne?
    http://thewatchers.adorraeli.com/

    A NaBro-ról
    most relatíve friss:
    http://www.irishweatheronline.com/news/earthquakesvolcanos/magnitude-5-6-earthquake-hits-near-nabro-volcano/20220.html
    Műholdas kép:http://www.sat24.com/en/et

    Ezt nem tudom hova besorolni..de időnként érdemes ránézni.
    http://www.ubalert.com/
    De a földrengéstől kezdve itt elég gyorsan megjelennek az információk.
    Végül egy fénykép az USGS archivumából..
    http://gallery.usgs.gov/images/12_08_2009/wcr1Vih77O_12_08_2009/large/Shishaldin8.20.2008--Cyrus_Read.jpg
    Köszi a türelmet.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  4. Nagyszerű lett a cikk!
    Egy dologban nem vagyok biztos, hogy a Puyehue kéndioxidja egyáltalán átjött az északi féltekére. Szerintem, ha a sötét (mert valóban igen sötét volt) fogyatkozást vulkáni anyag okozta, akkor ebben benne lehet még a Grímsvötn "keze", illetve a Közel-Keleten, Ázsiában már a Nabro iszonyat soknak tűnő kéndioxidja is. Iráni amatőrcsillagászok fotóin meglehetősen sötét fogyatkozást látni, még a nálunk látottaknál is sötétebbet, szerintem ott egyértelműen a Nabro dolgozott. A déli féltekén nem túl sok kép készült (nem is sokan lakják azt a régiót, ahol a fogyatkozás látszott).ű
    A 15-i SO2 térkép: http://sacs.aeronomie.be/nrt/Gome2Nrt/2011/06.orb/15/gome2_vcd20110615_000_lr.gif
    Ezen én azt látom, hogy Európa felett valami maradvány talán akad a Grímsvötn anyagából, a déli féltekén meg ott a Puyehue SO2-je, ami jelentősen szétterjedt már.
    Mivel a mérést végző műholdnak napfényre van szüksége a méréshez, ezért az Antarktisz környékén nincs SO2 adat, ott most tél van és ahol egyáltalán van nappal, ott is csak 2-3 órás. Ha abból indulok ki, amilyenek a magasban a légköri áramlások, akkor valószínű, hogy a SO2 köröz az Antarktisz körüli ciklonzóna felett s viszonylag gyorsan ki is ülpedik majd ott. A déli féltekén a poláris jet stream (futóáramlat) pont Dél-Ausztrália és Új-Zéland felett jön fel elég északra ahhoz, hogy lakott területet érjen, így nem csoda, hogy a felette sodródó alsó sztratoszférikus légtömegek is erre hozták a chilei ajándékot. Mivel ott most tél van, így a poláris jet elég erős, gyors áramlatot jelent pillanatnyilag, ez szintén hozzájárul a viszonylag gyorsabb ülepedéshez (a jet erőssége hat a sztatoszféra alsó régiójára is, ahol a Puyehue anyaga van/volt). Pont a vulkán elhelyezkedése és az ottani áramlatok miatt én speciel teljesen kizárnám, hogy ebből egy maréknyi SO2 is eljutott volna Európa fölé.

    A fogyatkozás sötétségét sok amatőrcsillagász is megerősítette, a saját tapasztalatomat is beleértve. Amikor a teljesség közepén jártunk, a fényképezőm keresőjében nem is lehetett látni, hol a Hold, szabad szemmel sem volt egyszerű.

    VálaszTörlés
  5. Noli, így van! biztos vagyok benne, hogy a Grimsvötn anyagából még van fenn a sztratoszférában, ami megkoszosíthatta egy kicsit a holdkorongot. A kitörési felhő magassága egyértelműen elegendő volt ehhez és nem kevés kén-dioxid is juthatott bizonyára fel.

    VálaszTörlés