2011. április 1., péntek

Földrengés Krétán: válaszol-e az Etna?

Az elmúlt hetekben sok spekuláció látott napvilágot, hogy vajon földrengések elindíthatnak-e vulkánkitörést? Ezzel a kérdéssel mi is foglalkoztunk, úgy tűnik a 9-es magnitúdójú japán földrengés nem gyújtotta be a vulkán nagy ágyúkat és egyelőre a Fuji sem mutat semmi jelt arra, hogy kitörjön. Nagy természeti összeesküvések tehát úgy tűnik nincsenek és nincs még itt a világvége.
A kérdés persze nem annyira egyszerű mint aminek látszik. Amint azt már korábban is írtam, az nem zárható ki, hogy egy földrengés befolyásolhatja egy közeli, már éppen kitörés előtt lévő tűzhányó működését és elősegítheti a vulkáni működést. Most esetleg tesztelhető ez a felvetés. A mai nap délután egy 5.9 magnitúdójú földrengés pattant ki Kréta térségében. A hipocentrum meglehetősen mély, 78 km mélyen van, ami azt jelenti, hogy a Hellén-szubdukciós övben történt ez a zökkenés és került lejjebb az óceáni kőzetlemez. Közben az Etna is a nyugtalanság jeleit mutatja. Több héttel a legutóbbi kitörés óta a Délkeleti kráterből ismét vulkáni hamu tört fel, bár igen csekély mennyiségben. Boris Behncke, a cataniai INGV vulkanológusa szerint közeleg az újabb látványos kitörés ideje. Mit jelent ez a vulkanológai előrejelzésben? Következő napokban vagy hetekben, pontosabban ezt nem lehet megadni. Ami jelen pillanatban érdekes, hogy egy viszonylag erős földrengés a közelben készteti-e válaszra a szicíliai óriást? Megmozdul-e a vad Tüphon az Etna alatt? Érdemes folyamatosan figyelni az Etna működését, mert lehet, hogy nemsokára ismét szép látványban lesz részünk...



Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Nem válaszolt, azaz a krétai földrengés bizonyosan nem hatott az Etna vulkáni rendszerére, nem segítette elő kitörését!
    Kisebb vulkáni hamupöfögések azóta is tartanak a délkeleti kráterben úgy, ahogy az a krétai földrengés előtt is zajlott...

    VálaszTörlés
  2. Április 3-7-ig egy röpke vulkántúrára utaztunk. A Stromboli gyönyörűen és igen erősen okádta a tűzet. Az Etnán a Dél-keleti kráternél április 6-án járt a férjem és barátja. A ködben nem voltak biztosak benne, hogy hova jutnak, csak a magasságot nézték, amikor elindultak a felvonó felső állomásától. Egy hamus lávafolyáson(valószinüleg a februári)indultak,ott nem volt hó. Kicsit füstölt és semmiféle apró rengés nem volt érezhető.
    Az olvasottak után, örülök, hogy hazaérkeztünk.

    VálaszTörlés
  3. Ilyenkor pl Nisziroszon tapasztalható valami? Az mégis talán közelebb van, mint az Etna..

    VálaszTörlés