2011. április 10., vasárnap

Etna: a harmadik dobás

Bő egy héttel ezelőtt azt kérdeztük, hogy vajon válaszol-e az Etna a krétai földrengésre? Nem válaszolt, azaz az 5.9 magnitúdójú földrengés nem gyújtotta be a tűzhányót. Működik az magától is! Tegnap, április 9-én bő 50 nappal ez előző kitörést követően hasonló vulkáni kitörés történt, ebben az évben már harmadszor (január 12-13 és február 18 után). A mostani kitörés nagyon hasonlított a február 18-i rövid vulkáni működéshez: stromboli-típusú lávatűzijáték és kisebb lávafolyás. Április 8-án kisebb hamukilövellésekkel és lávatűzijátékkal kezdődött a kitörési fázis a Délkeleti kráter alatti beszakadásos kráterben, majd április 9-én egyre erősödtek a földremegések és délután már egy kisebb lávafolyás is elindult, ami az éjjeli órákban 1 km távolságba jutott.

Lávaszökőkút az Etna idei harmadik kitörése során. Forrás: Boris Behncke, INGV Catania


A kitörés csúcsát (paroxizmusát) a mai nap (április 10-én) reggel érte el, amikor az Etna webkamerákon is jól kivehetők voltak a stromboli-típusú kitörések, a lávafolyás pedig 3 km távolságba jutott. A délelőtti órákban lávaszökőkút kitörések zajlottak és újabb láva folyt ki a kráterből. A láva helyenként havas területre folyt, ahol a forró kőzetolvadék és a hideg víz kölcsönhatása következtében látványos másodlagos robbanásos kitörések történtek vízgőz és apró szemcsés vulkáni hamu kilövelléssel. A robbanásos kitörések során kirobbant vulkáni hamut a szél délkelet felé vitte és itt több településen jelentettek gyenge vulkáni hamuhullást. A vulkáni kitörés késődélutánra befejeződött, a földremegések szintje is visszaállt a korábbi értékre.
Ez a vulkánkitörés hasonlóan az előző kettőhöz nem jelentett semmi veszélyt sem a lakosságra, sem a légiközlekedésre. A vulkánkitörésről további első kézből származó részletek és képek Boris Behncke weblapján találhatók.

A földremegések intenzitás eloszlása ismét egy rövid idejű kitörési fázist mutat. Az április 9-10-i intenzitás maximum némileg meghaladja a februári kitörés intenzitását. Forrás: INGV Catania



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése