2011. január 13., csütörtök

Etna: éjjeli látványos lávaszökőkút és lávafolyás

Frissítés: 16:40
Az Etna tegnapi esti, sokakat ébren tartó show-ja után most elcsendesedett. Igen, egy új korszakba léptünk, amikor on-line követhető a kitörés előtti és alatti szeizmikus aktivitás, egyszerre több webkamerán keresztül nézhető egy vulkáni kitörés! Ennek köszönhető, hogy mi is friss képekkel tudtunk szolgálni, rögtön ahogy az időjárás ezt lehetővé tette! A cataniai INGV weblapja azonban még mindig olyannyira túlterhelt, hogy nem könnyű elérni.
Az Etna kitörése január 11-én este kezdődött, amit alapvetően a vulkáni földremegések intenzitásának növekedése jelzett, a hegyet felhő borította. Másnap estére azonban kitisztult az idő és a webkamerákon látványos kitöréseket lehetett követni. Először a Délkeleti kráter keleti oldalában lévő beszakadásos kráterben stromboli-jellegű lávatűzijáték zajlott, majd ez lávaszökőkúttá változott (hawaii-típusú kitörés), amit lávafolyás követett. A vulkáni kitörés paroxizmusa, azaz csúcspontja ma 00:50-kor volt. A láva a Valle del Bove völgyébe ereszkedett le és jól kivehető volt Catania felől, azonban nem jutott túl messzire, településeket nem veszélyeztetett. A Reuters jelentése szerint a kitörés hírére rövid időre lezárták Catania repterét, amit azóta újra megnyitottak.
Az Etna a 2008-2009-es kitörési fázisa után először tavaly, augusztus végén küldött egy jelzést, hogy valami mocorog a mélyben, majd novemberben és december végén is pöffentett egyet. Az új év egy stromboli-típusú kitöréssel kezdődött, majd egy hetes szünet után következett a mostani kitörés. Ismerve az Etna vulkáni kitörésének lefolyását hasonló show műsor újra elképzelhető a következő napokban, hetekben, esetleg hónapokban. Boris Behncke, a cataniai INGV munkatársa, az Etna egyik legjobb ismerője megjegyezte, hogy a 2000-ben zajló kitörési fázis során 7 hónap alatt 66, a mostanihoz hasonló kitörés történt! Hogy mikor "fut ki újra a tej a lábosból", azt nehéz megmondani, de a szeizmogramok ezt jelezni fogják, tehát fel lehet készülni rá.Eredeti bejegyzés: 8:50
Amint arról tegnap rögtön a kitörések kezdete után beszámoltunk, az Etna látványos kitörésekkel kápráztatta el a tűzhányók szerelmeseit. A kezdeti stromboli típusú lávatűzijáték kitörések után egy lávaszökőkút csapott fel a Délkeleti kráterből kb. 300-500 m magasra. Ez utóbbi kitörés kb. 1 órán keresztül tartott nagyjából éjfél körül. A robbanásos kitörések jelenleg abbamaradtak, de úgy tűnik van még egy kis lávafolyás, ami a cataniai INGV hőkameráin megfigyelhető. Az Etna korábbi kitörései alapján valószínűsíthető, hogy a látványos kitörések tovább folytatódnak!

Forrás: YouTubeBest Blogger Tips

2 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Milyen messzire juthatott, juthat a lávafolyás. Azt tudom, hogy a Valle del Bove-ba "ömlik", de onnan nem tud továbbhaladni? Valamelyik képen, egy településsel az előtérben, nagyon közelinek tűnik. Egyáltalán milyen a viszkozitása? Gyorsan halad? Fel kell készülniük a helyieknek? Meddig tarthat a kitörés?
  Na ezekről szívesen olvasnék :D
  Ja igen épp egy olyat képet raktam be, amin a hátam mögött a dél-keleti kráter látszik. Most akkor ennek az oldalában nyílt egy újabb hasadék, ugye?

  VálaszTörlés
 2. Hát, nem mondom, hogy örülnék annak, ha ilyen lenne a kert végében, de így kamerán át gyönyörű látvány.

  VálaszTörlés