2011. január 18., kedd

Hawaii újdonságok

A sok Etna-hír után most ugorjunk át bolygónk egy másik forró helyére: a Hawaii-szigetekre!:)
A hawaii Nagy-szigeten található Kilauea tűzhányó továbbra sem pihen. Hat hónapon belül három alkalommal is (pl. 2010. november végén) előfordult, hogy lávafolyás veszélyeztette az útjába kerülő házakat. A legutóbbi eset múlt héten történt, amikor Kalapana falujában egy lakóháztól néhány száz láb (körülbelül 30-90 méter) távolságra került a terjeszkedő lávafolyás. A történtekről egy videófelvételen láthatunk és hallhatunk összefoglalót Leigh Hilbert jóvoltából, aki "Hawaiian Lava Daily" című blogjában rengeteg (általa készített) gyönyörű fényképet tesz közzé a hawaii lávafolyásokról (és íme egy másik videó az iménti esetről). A Kilauea szerteágazó lávafolyásai Kalapanától nyugatra két fő "ágban" folynak: a keleti tart Kalapana irányába, a nyugati pedig az óceán felé (a lávafolyás egy része már elérte az óceánt).

Az óceánba lépő lávafolyás 2011. január 13-án (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

Mindeközben a tűzhányó kalderáján belül található Halema'uma'u kráterben egyre jobban fortyog az aktív lávató, melynek szintje folyamatosan változik (kb. 20-30 percenként megemelkedik, majd visszasüllyed, aztán ismét emelkedik, majd süllyed). Továbbra is magas a vulkáni gázok kibocsátásának mértéke, melynek következtében magas a kén-dioxid koncentráció. A kalderától kelet-északkeletre, a Keleti-riftzónában található Pu'u'O'o kráterben egy körülbelül 8 méter magas fröccskúp termeli a lávafolyásokat, melyek lassan feltöltik a krátert.

A Halema'uma'u kráterben fortyogó lávató 2011. január 13-án (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

A Pu'u'O'o kráter: a bal oldali kép közepén jól látható az aktív fröccskúp, melyből a friss, izzó (narancssárga) lávafolyások kiindulnak (2011. január 6.); a jobb oldali kép távolabbról mutatja a krátert és az azt kitöltő egykori lávatavat (2011. január 13.) (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

A szigeten 2011 januárja a "vulkántudatosság hónapja", melynek során a különböző hawaii szervezetek (pl. a Hawaii Obszervatórium, -Nemzeti Park, -Egyetem, stb.) felhívják a figyelmet (elsősorban az ottani lakosságét) arra, hogy mennyire fontos figyelni, vizsgálni, megérteni és tisztelni a tűzhányókat, amelyeken, illetve amelyek közelében élünk. Ennek keretein belül a hónap folyamán számos programot szerveznek, például mindenki számára látogatható tudományos előadásokat, gyalogtúrákat szakmai vezetővel, a Nemzeti Park látogatását, stb.
Ebben a hónapban még egy fontos említeni való: január 3-án volt a Kilauea Keleti-riftzóna kitörésének 28. évfordulója, mely 1983. jan. 3-án vette kezdetét, és ma is folytatódik!
Végül még pár új hír:
- "Vulkán webkamerák" című oldalunk bővült a hawaii Halema'uma'u, Pu'u'O'o és Mauna Loa webkameráival:)!
- Egy nagyszerű könyv jelent meg a hawaii vulkánokról, mely pdf formátumban le is tölthető!
- És íme egy szép és hasznos térkép a hawaii Nagy-szigetről!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. És a sok gyönyörű kép mellé még egy január 15-i műholdkép is a Halema'uma'u kráterről és környékéről: http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=48783

    VálaszTörlés
  2. WOW! Rita, köszi ezt a képet! Nagyszerű! :)

    VálaszTörlés