2011. január 20., csütörtök

GVP heti jelentés, képek a Nyiragongó lávataváról, Vatnajökull

Kizimen 2010. január 05-én. Piroklaszt ár, és kitörési felhő.
Fotó: A. Lobashevsky
Megjelent a Smithsonian Intézet legfrissebb heti jelentése.
Benne:
- Összefoglaló az Etna egy héttel ezelőtti kitöréséről.
- Fokozódó aktivitás a Fuegon.
- Kissé gyengült az aktivitás, de továbbra is erőteljesek a kitörések a Kizimen vulkánon. A Repülési Színkódot vörösről narancssárgára csökkentették, írja legutóbbi jelentésében a KVERT. Ugyanakkor továbbra is erős a szeizmikus aktivitás a területen és ~6 km is lehet a kitörési felhő magassága, nyilatkozott az Orosz Tudományos Akadémia egyik vulkanológusa. Még a ~250 km-re lévő Petropavlovskban is hullik a Kizimen hamuja.
- Gyengül a kitörés a Tungurahuán.
- Továbbra is megbízhatóan működik az indonéz Krakatau és a japán Sakura-Jima. A vulkánokon továbbra is gyengébb, robbanásos kitörések zajlanak, 1,5-2,4 km magasra pöfékelve a vulkáni hamut.
- Kilauea: az előző bejegyzésben számos új hírt közöltünk Hawaii-ról, de akadnak még érdekességek. A mostani GVP heti jelentésből kiderül, hogy a Halema'uma'u kráter kisebb kürtőjében a lávatavacska szintje jelenleg ~120 m mélyen van a kráteraljzathoz képest. Ez az érték tavaly szeptemberben még ~160 m volt. Az elmúlt 5 hónapban tehát közel 40 m-t emelkedett a lávató szintje. Ugyanakkor a láva szintjének változása nem meglepő esemény. A Hawaii Vulkanológiai Obszervatórium egy március 19-i jelentése szerint a lávató szintje 200 m mélyen volt a kráteraljzathoz képest, majd májusban egészen 100 méterig emelkedett. A 2008 márciusát követő heti GVP jelentésekben több ilyen eseményről is olvashatunk.

Térkép: A GVP jelentésben szereplő tűzhányók. Forrás: Smithsonian Intézet és USGS, googlemaps

A Volcanodiscovery csapata januárban a Nyiragongot célozta meg. Nagyszerű képeket készítettek és beszámoltak arról is, hogy 2006-, 2007-hez képest körülbelül 50-100 métert emelkedett a lávató szintje, aminek köszönhetően jóval nagyobb a felszíne is.

Az Eruptions blogban érdekes bejegyzés olvasható az izlandi Vatnajökull gleccserről és az alatta rejtőző vulkánokról.


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Erik Klemetti az Eruptions blog szerzője összeszedte az összes általa ismert webcam linkjét és szépen rendszerbe foglalva tette közzé a seregnyi linket. Elképesztő munka lehetett..

    http://bigthink.com/ideas/26619

    VálaszTörlés
  2. "Vihar előtti csend"? - Az Etna az elmúlt heti, gyengén erősödő szeizmikus aktivitása után ma kisimult. Bár a csúcsi régióban továbbra is intenzív gőz- és gázkiáramlás figyelhető meg, a föld kevésbé rezdül...

    VálaszTörlés