2011. január 11., kedd

Vulkáni hamut pöfékel az Anak Krakatau, de nincsenek szeizmikus jelek...

A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint Krakatau gyermeke, azaz az Anak Krakakatu vulkáni működése egyre nagyobb veszélyt jelent környezetére. Az elmúlt napokban levegőbe került vulkáni hamu miatt sűrű köd telepedett Banten környékére. A vulkáni hamuval telített köd akadályozza a tűzhányó rezdüléseinek követését, például a szeizmikus aktivitásának megfigyelését, mivel a műszerekhez napelemeket használnak. Ez a helyzet már legalább 2 hete tart és ez egyre nagyobb nyugtalanságot szül a környék lakosai között, mivel közben láthatóan működik a tűzhányó és 600 Celsius fok hőmérsékletet mérnek a hegy csúcsán (megjegyzem, ez teljesen normális az Anak Krakatau esetében). A The Jakarta Post szerint tízezreket telepíthetnek ki a vulkáni működés miatt. A helyi hatóságok felmérték egy esetleges szökőár veszélyét is.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy nem találtam semmi olyan információt, ami az Anak Krakatau erősebb aktivitásáról adna hírt, például a szokottnál erősebb kitörésre. Krakatau gyermeke szinte folyamatosan működik évtizedek óta, ezért a vulkán-kalandtúrázók kedvelt célpontja. A tűzhányó jelenleg közel sem jelent akkora veszélyt, mint a Merapi, vagyis a tízezrek kitelepítéséről szóló hírek feltehetően túlzottak.

a Gunung Anak Krakatau. Forrás: Republika.co.id


Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

 1. @Albert, 2011. január 6. 22:17

  A földrengések minőségével kapcsolatban...
  Véleményem szerint nem azt jelenti, hogy nem valódi földrengések, hanem arra vonatkozik, hogy még nincsenek 100%-osan kiértékelve a bejövő adatok és pl.: a magnitudó vagy fészekmélység értéke, amelyet feltüntettek nagyobb hibával terhelt.

  Krakatau
  Ez tényleg meglepő hír, annak ellenére, hogy jelenleg nem "látják" a tűzhányót! A Krakatau elég kiszámíthatóan működik 1927 óta. Persze a jobb félni, mint megijedni taktika nem feltétlenül rossz.
  Számomra az a legérdekesebb az egészben, hogy Indonéziában van a legtöbb tűzhányó a világon a többi országhoz képest, az emberek mégis mintha nagyon keveset tudnának a vulkáni működésről és bizonyos mértékű szervezetlenség uralná az ehhez kapcsolódó intézkedéseket is.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm! Valamiért azt hittem, hogy a dolog automatikusan működik (gondolom, abból adódik, hogy nem értek hozzá :-) ).
  Viszont most látom, hogy utólag is képesek szaporodni a rengések. Ma is néztem már korábban a térképet, de nem nagyon láttam semmit. Most meg tessék, ott van egy csomó 24-48 órás, részben a Fimmvörðuháls-tól északkeletre egy csomóban, részben a Torfajökull körül egy másikban - na, az utóbbi is de régen tört ki, bár (teljesen laikusként) nem hiszem, hogy ezek a sekélyke rengések valami komolyabbat jeleznének.

  VálaszTörlés
 3. Balázs, kb. ugyanaz az oka, mint annak, hogy nyilvánvalóan nem szaladgálunk át összevissza a kocsiúton, mert elüthetnek, de mégis számos embertásunk rendszeresen megteszi...
  Meg azért talán az se elhanyagolható, hogy az igazán komoly katasztrófák általában az emberi emlékezet (generációs) átlag időtartamánál ritkásabban következnek be, így egyszerűen nem foglalkoznak a hegyekkel az arra élők.

  VálaszTörlés
 4. ETNA-ETNA!!!!

  Tegnap este óta figyelem az Etnán a tremor amplitúdót! Lassan eléri a január 2-3 án mért értéket! Úgy tűnik ismét láthatunk (ha az időjárás is engedi) némi lávatűzijátékot!

  VálaszTörlés
 5. sőőt! már el is kezdődött!!!!
  http://www.flickr.com/photos/etnaboris/5348201629/

  VálaszTörlés
 6. Az INGV mai jelentése:
  http://www.ct.ingv.it/index.php?view=article&id=308

  VálaszTörlés