2010. december 22., szerda

Etna és Stromboli: erőteljes robbanásos kitörések az év végére!

Az Etna csiki-csukit játszik, írtuk majd egy hónapja, utalva arra, hogy augusztus vége óta nyugtalan Európa legnagyobb tűzhányója, egyre inkább egy közelgő kitörést jelezve. Ez azonban egyelőre várat magára! Az ősszel voltak kisebb kitörések, azonban ezek még nem voltak jelentősek, a magma még keresi az utat felfelé. Szeptember végén már fogadást kötöttem egy olasz barátommal, hogy az Etna idén ki fog törni... Nos, van még 9 nap...

Az Etna december 22-i kitörése a hőkamerákon. Forrás: INGV


Az elmúlt hetek alapvetően nyugodtan teltek az Etnán, a mai nap délután azonban egy erős robbanásos kitörés történt a Bocca Nuova nyugati kráteréből! A vulkáni hamufelhő nem emelkedett túl magasra, hanem rögtön északkelet felé húzódott, gyenge hamuesőt eredményezve Linguaglossa-n. A vulkáni kitörés a hőkamerákon is észlelhető, ami azt jelzi, hogy a kitörési felhő hőmérséklete meghaladta a 60 celcius fokot. Ez a kitörés a legerősebb augusztus vége óta, azonban a tűzhányó játéka tovább tart. Ez még mindig nem az 1-2 km mélyen lévő magma felszíni megjelenése, azaz az igazi kitörés még várat magára! Lesz-e karácsonyi meglepetés vagy egy szilveszteri tűzijáték? - ez még mindig kérdéses, azonban a fogadás tárgyául megjelölt láda sör már bekészítve (hmmm... azért még van 9 nap...).

A dél-olaszországi vulkánok úgy tűnik megrázták magukat a hideg télben... Az Etna mellett a Stromboli is erőteljes robbanásos kitörés produkált december 19-én. Az egymást követő három kitörés 250 méter magasra dobta ki az izzó lávacafatokat!

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Boris Behncke szerint a Stromboli fokozódó működése a 2002-2003,2007-es kitörések előtti állapotokat idézi.

    VálaszTörlés