2011. március 29., kedd

Egy éve zajlott a látványos Fimmvörðuháls kitörés

Amint arról korábban rövid hírben megemlékeztünk, egy éve kezdődött az izlandi Eyjafjallajökull kitörése. Ez a vulkáni működés, bár kezdetben inkább látványosan, mint veszélyesen indult, jelentős mértékben megváltoztatta a vulkáni kitörésekről alkotott társadalmi képét. Azóta jóval érzékenyebben reagál a média a vulkáni működésre és azóta jóval több lehetőségünk van nekünk, vulkanológusoknak is a megszólalásra. Ígéretünkhöz híven felelvenítjük a kitörés legfontosabb mozzanatait.
A kezdeti kitörési szakasz látványos lávatűzijáték és lávaszökőkút kitöréseivel turisták ezreit vonzotta. Külön örömünkre szolgál, hogy ez alkalommal olyan képeket és videofelvételeket tudunk közölni, amit egy szombathelyi kollégánk, Gadányi Péter ajánlott fel a blog számára (ehelyütt is hálás köszönet érte!).

A Fimmvörðuháls kitörés látványos mozzanatai. Fotó: Gadányi Péter


Mennyire volt az Eyjafjallajökull kitörés váratlan? A tűzhányó utoljára 1821-ben tört ki és megszakításokkal másfél évig működött, aztán elcsendesedett. 1994 óta viszont egyre több jel mutatott arra, hogy ismét aktivizálódni fog. 1994-ben és 1999-ben is mélybeli földrengések friss magma felnyomulását jelezték, a szélesen elterülő tűzhányó felszíne pedig emelkedni kezdett. Aztán 1999 után minden elcsendesedett, úgy nézett ki, hogy a mélybeli magmatározó feltöltődés nem vezet kitöréshez. 2009 végén aztán újra megmozdult a hegy, egyre gyakoribbá váltak a földrengések, amelyek hipocentrumai egyre sekélyebb mélységbe helyeződtek. Ez egyértelműen a magma felszín felé indulását jelezte, amit megerősített az is, hogy a tűzhányó felszíne - a magma nyomása miatt - tovább emelkedett. 2010. márciusában már minden szem a szeizmogrammokra és az Izlandi Meteorológiai Intézet napi jelentéseire szegeződött. Március 20-án, helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt aztán áttörte a magma a felszínt. A kitörés azonban nem a vulkán korábbi kráterterületén zajlott, hanem az Eyjafjallajökull és a Myrdalsjökull közötti, jégmentes nyeregben, a Fimmvörðuháls népszerű turistacélpontján. A megnyíló hasadékból spriccelt ki a gázgazdag bazaltos láva, aminek hírére vulkánkedvelő turisták tömege indult Izlandra, hogy részese lehessen az Európa közelében ritkán látható kitörés élményének. Hogyan zajlott a kitörés? Álljon itt erről Gadányi Péter képes beszámolója:


Gadányi Péter filmfelvételei

Ez a látványos kitörési szakasz április 12-ig tartott, amit 2 nap szünet követett... Április 14-én aztán minden másképp folytatódott, amiről majd szintén megemlékezünk.
A következő hetekben magunk is visszatérünk az Eyjafjallajökull kitörés körülményeinek vizsgálatába. Április elején az Európai Geológiai Unio bécsi konferenciáján részt veszek az Eyjafjallajökull kitörésről szóló tudományos szekción, majd május elején Lukács Rékával Edinburghba utazunk, ahol egy két napos nemzetközi workshopon veszünk részt és elemezzük az Eyjafjallajökull kitörés tanulságait.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése