2010. március 24., szerda

Új: Eyjafjallajökull lávaszökőkút


Új videó:
Az eddig készült legszebb, legérdekesebb videofelvételek a lávaszökőkútról, amelyek a kitörés második napján készült.

1. 2.

Néhány bátor vállalkozó dacolva az Izlandi hatóságok rendelkezésével, motorosszánra pattant, hogy élőben lássa a lávaszökőkutat. Így elkészültek az első olyan képek, amelyeken testközelből láthatjuk a kitörést.

A webkamerák segítségével élőben is követhetjük az eseményeket. (Egyszerűen hihetetlen, hogy bárki az otthonából nézheti a vulkánkitörést...)
A hasadékból feltörő izzó láva esténként nyújt igazán pazar látványt...Elsősorban szürkület idején érdemes fellátogatni a webkamera felvételeit mutató honlapra!

Immár negyedik napja folyamatos a kitörés az Eyjafjallajökullon. A lávaszökőkút működése hetekig-hónapokig is eltarthat, ami egyáltalán nem meglepő egy ilyen hasadékmenti, bazaltos vulkáni működés esetén. A hasadék mentén kispriccelő láva egy vulkáni formát épít fel, amit fröccs-, salakkúpnak neveznek a vulkanológiában. (lásd. a kép jobbra, Image by Þorsteinn Gunnarsson, March 22, 2010.). A képen az is megfigyelhető, ahogy a szél a kispriccelő láva hirtelen megdermedő cseppjeit, darabkáit (a fekete füstszerű anyag a képen) egy irányba fújja, ezáltal a felépülő vulkáni forma asszimmetrikussá válik.
Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Üdv!

    Nagyszerű bejegyzés, ajánlom mindenki figyelmébe a kamerákat és a képeket is! Csodás, hogy tényleg az otthonunkban ülve látjuk, hogy zajlik Izlandon egy vulkánkitörés!

    Tomi

    VálaszTörlés