2010. március 23., kedd

A vulkanológia ünnepe: Vulkánkitörés Izlandon!


Izland, Atlanti-óceán

Eyjafjallajokull vulkán

2010-03-23:

Alig néhány héttel, hogy földrengéseket detektáltak a tűzhányó alatt, tegnap éjfél után nem sokkal(március 21.) megkezdődött a kitörés Izlandon. A földrengések elemzése révén már március elején felvetették, hogy a felszín alatt mozgó magma okozhatja őket. A sikeres kitörés-előrejelzés mutatja, milyen sokat fejlődött a vulkanológia az elmúlt évtizedekben, köszönhetően az intenzív kutatómunkának. Mindehhez az egyik sikeres vulkanológiai blog szerkesztőjének (Erik Klemetti) szavai március 22-én:

"We talked a few weeks ago of signs that there were increasing signs that an eruption could occur on Iceland - increased seismicity on the Reykjanes Ridge suggested that magma might be on the move. Now, we have two pieces of evidence that we might see activity at Eyjafjallajökull, on the southern side of the island nation."
...és március 24-én...
"The big news this morning is the eruption that started last night at Eyjafjallajokull in Iceland...."

Az izzó láva a kitörés kezdete óta folyamatosan több száz méter magasba lövell fel egy 1 km hosszú hasadék mentén. A vulkanológiában ezt a kitöréstípust lávaszökőkút kitörésnek nevezzük, amennyiben ez a kitörés egy hasadék mentén zajlik, mint jelen esetben, a feltörő láva egy egybefüggő ún. lávafüggönyt alkotva tör a magasba. A hasadékból lávafolyások is megindultak.

Az izlandi hatóságok azonnal lezárták az ország légterét. Folyamatosan elterelik az áthaladni kívánó gépeket. Emellett a szárazföldi utakat is lezárták. A kitörés 120 km-re van a fővárostól, Reykjavík-tól.

Eddig körülbelül 500 embert evakuáltak a környező területekről.


Képek a kitörésekről

Scienceblog

Video a kitörésekről

BBC
YouTube

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése