2011. március 22., kedd

Épp ma...

Kedves Olvasóink!

Éppen ma egy éve indult "útjára" a Tűzhányó blog. Mint minden hasonló kezdeményezés esetén, a mi esetünkben is az épp e sorokat olvasó közönségnek köszönhetjük, hogy lankadatlan szorgalommal tudjuk működtetni a "Tűzhányót" egyéb elfoglaltságaink ellenére. Ezért elsősorban az olvasóknak, Önnek/Neked köszönjük, hogy nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy igény van a Földön zajló vulkáni működés gyakran napra kész, igényes, szakmai tálalására. Sőt, bizonyos esetekben egyéb geológiai folyamatok (földrengések, szökőárak) kommentálására.
Ezzel a születésnapi emblémával szeretném én (Balázs) megköszönni az eddigi lelkes olvasást, kommentálást, a kérdéseket és a biztató mondatokat.
Az alábbi emblémát egyben szerkesztőtársaimnak, azaz kutatótársaimnak és egyben barátaimnak is küldöm, akik előtt titokban tartottam ezt a születésnapi bejegyzést. Ezúton is üzenem nekik, hogy jelen bejegyzésben leírhatják gondolataikat, ami az évfordulóval kapcsolatban kipattan a fejükből, amennyiben idejük engedi.

Egy éves a Tűzhányó blog!


Frissítés (Szabi, 21:45)
Bár bejegyzésemet a "comment" rovatban kezdtem, végül úgy érzem túl hosszú lett, így Balázs beharangozója alá tettem át. Igen, pontosan egy éve kezdtük!
Balázs, köszönjük a beharangozót és köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben a "vállalkozásban", azaz minden ellenszolgáltatás nélkül, sokszor a kutatásra fordítható időt is tudományos ismeretterjesztésre áldozni! Fontos célunk, hogy magyar nyelven közvetítsük a szakmai ismereteket, hogy ezzel még több emberhez jusson el a szakmai alapon nyugvó ismeretterjesztés. Úgy vélem, megérte és megéri, köszönet ezért mindenkinek, aki olvas minket, aki kérdéseket tesz fel! Jó tudni, hogy vannak, akik kíváncsiak arra, hogyan működik a Föld, és ezen belül hogyan dolgoznak a tűzhányók! Azt gondolom, hogy a természet ismerete nélkül egyre nehezebb lesz boldogulnunk bolygónkon, és ha a természet olykor katasztrofális folyamatait nem is jelezhetjük pontosan előre, az ismeretek közvetítésével ezekre felkészülhetünk, és ez majd adott esetben lehet, hogy segít. Témánk mindig lesz, azaz nem állunk meg! Köszönet azoknak a hírportáloknak (pl. Inforádió, HVG, Heti Válasz), akik anyagainkat hivatkozzák, és ezzel még több emberhez jutnak el írásaink! Nem régen egy interjúban megkérdezték tőlem, mire voltam eddigi munkásságom során legbüszkébb. A Tűzhányó blog szerepelt benne!
Végül következzen néhány számadat, mintegy ajándék a szülinapra:
Egy év alatt 318 bejegyzésünk volt, azaz majdnem napi egy.
Eddig 177701 megtekintésünk volt!
Természetesen a legtöbb olvasónk Magyarországról van de több ezren látogatnak el a blogra Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is, azaz úgy tűnik fontos hírforrás vagyunk a határon túli magyarságnak is! Sőt, Magyarország és Románia után az Egyesült Államokból olvasnak minket leggyakrabban, azaz távoli magyarokhoz is szólhatunk.
Melyek voltak leggyakrabban megtekintett írásaink? Az első három hónapról nincs pontos statisztikánk, de annyit tudunk, hogy 2010. április 20-án egyetlen nap 8179 látogatásunk volt! Ekkor írtunk a "Környezetbarát vulkánról" és adtunk friss híreket az Eyjafjallajökull kitöréséről.
Az Eyja kitörés valóban "jól jött" nekünk, hiszen hirtelen "szakadt ránk" olyan feladat, amiben úgy vélem, megálltuk helyünket.
Miután az Eyja elcsendesedett, a leggyakrabban megtekintett írásunk a következő volt: A Kárpát-medence legutolsó vulkánkitörése. Ezt az írást 1988 alkalommal olvasták! Örömteli ez is számunkra, mert azt jelenti, hogy kutatómunkánk túlmutat a tudományos vizsgálatokon, erre van "társadalmi" érdeklődés is! Mint ahogy van érdeklődés arra is, amikor nem egy vulkánkitörést kommentálunk, hanem egy más természeti csapás hátterét igyekszünk megvilágítani: leggyakrabban látogatott oldalaink között van a japán földrengés és a Christchurch közeli földrengés okairól szóló írásaink. A 3. 4. és 5. helyen pedig a klasszikus vulkánokról bejegyzett írások állnak: Fuji, Kirishima és társai és természetesen Hawaii.
Ma már otthonról is figyelhetjük a vulkánok kitöréseit, ezt érezhetően segíti a vulkán webkamerákról adott összesítésünk.
Kedves Olvasók! Örömmel osztjuk mindezt meg Önökkel és továbbra is várjuk kérdéseiket, megtisztelő látogatásukat, és reméljük továbbra is tudunk igényes, szakmai alapokon nyugvó olvasnivalót nyújtani bolygónk "életjelenségeiről"!

Best Blogger Tips

4 megjegyzés: