2013. november 20., szerda

Új sziget születőben a japán Nishino-shima közelében!

A Föld dinamikusan változik, éli mindennapos életét! A napokban ünnepeljük az izlandi Surtsey születésének 50. évfordulóját, közben néhány hete a Vörös-tenger déli részén gyarapodott a Zubair szigetcsoport egy új szigettel miután 2011. december végén már világra hozott egy kis szigetet. Mind emögött a vulkáni működés folyamata bújik meg, mely szüntelenül alakítja bolygónk felszínét, épít és rombol. A mai hírekben először az indonéziai Sinabung újabb kitörései jelentek meg, ami egyre nagyobb gondot okoz a helyi lakosságnak, majd jött egy igazi hírcsemege: a Japán Meteorológiai Intézet jelentése szerint víz alatti vulkáni működés zajlik a Nishino-shima szigettől mintegy 500 méterre délkeletre. A vulkáni kitörés a jellegzetes, sekély vízmélységben lejátszódó, kakastaréjszerű hamukilövelléseket mutató freatomagmás működés jegyeit mutatja. Az ismétlődő hamukilövellések eredményeképpen ma délutánra már egy kb. 200 méter átmérőjű sziget keletkezett. A helyi szakemberek szerint a vulkáni működés akár hónapokon keresztül is folytatódhat, azaz erősödhet a Föld legfiatalabb szárazföldje, mivel e térségben a korábbi vulkáni kitörési fázisok akár két évig is eltartottak.
...és itt van már az első fotó is a kicsinyről a Japán Parti Őrség jóvoltából:
A Föld legfiatalabb szárazföldje - mindössze néhány órával ezelőtt született! Forrás: Japán Parti Őrség

Az új sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, a Bonin szigetektől délre, lemeztektonikailag a Mariana szigetív része. Az 1970-es évek előtt nem voltak feljegyzett kitörések (bár ettől függetlenül lehettek), a Nishino-shima egy kis, zöld szigetecske volt a nagy két tengeren. A Nishino-shima sziget mérete 1973. október 9-én jelentősen megnőtt, mondanunk sem kell, hogy a mostanihoz hasonló vulkáni kitörésekkel. A kezdetet az április 12-én indult tenger alatti kitörések jelentették, a víz zöldes foltokban elszíneződött, akárcsak az El Hierro kitörés során, és 5 hónap kellett ahhoz, hogy az első szárazföld megjelenjen a korábbi sziget mellett. Szeptember lávafolyások indultak meg, amelyek megvédték a vulkáni hamuanyagot a tengerveréstől. Végül a kialakult kicsiny szigetekből a korábbival együtt összeállt egy most már kiterjedt szárazföld. A karéj alakú új sziget a vulkáni működés végeztével, 1974 márciusára 700 méter hosszú és 250 méter széles lett. A mostani működés során nincs kizárva, hogy a növekvő kisded ismét kapcsolódni fog a korábbi szigethez.
A Nishino-shima sziget elhelyezkedése és felülnézeti képe.

Jankovics Évi hozzászólásának köszönhetően itt van már a videofelvétel is a kitörésről:
Az első videofelvétel a sziget születéséről. Forrás: tbsnewsi



Frissítés a vulkáni működésről fotókkal és új videofelvétellel a Tűzhányó blog november 26.-i bejegyzésében


Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. videó:
    http://www.volcanoplanet.co.uk/apps/blog/show/36501529-eruption-near-japanese-island

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. uuuu, micsoda felvételek. ezek a robbanások és a kapcsolódó lökéshullámok, elképesztően jól néznek ki.
      alig várom, hogy valaki közelebbről filmezze stabil állványról.

      Törlés
  2. Évi, köszi a linket, a videofelvételt beillesztettem a bejegyzésbe!

    VálaszTörlés
  3. képek-képek-képek
    az eruptions blogon találtam az alábbi linket. tucatnyi jó felvétel a kitörésről (a térképek dombormodellek (kék) alatti linkekre kattintva érhetők el.)
    http://www1.kaiho.mlit.go.jp/GIJUTSUKOKUSAI/kaiikiDB/kaiyo18-2.htm

    VálaszTörlés
  4. Már láva is folyik az új vulkán kráteréből.
    https://pbs.twimg.com/media/BZtfXOSCIAAn5MA.jpg:large

    VálaszTörlés