2013. november 26., kedd

Építő és pusztító vulkáni működések: Niijima és Sinabung

Két gyors vulkánhír:
Az új, egy hetes japán sziget, amely a Niijima neve kapta, egyre erősödik. A kezdeti freatomagmás, azaz a forró magma és tengervíz keveredése következtében zajló heves robbanásos kitörések helyét a hétvégén már átvették a magmás, izzó lávacafatokat kihajító stromboli-jellegű robbanásos kitörések. A Japán Parti Őrség két naponta közli a nagy felbontású képeket a szigetről. A legfrissebb képeken már az látszik, hogy a vulkáni működésben most a lávaöntéssé a főszerep. Az elmúlt napokban egy kis nyúlvány jelent meg a kezdetben kerekded, ovális sziget oldalán. Ahol a láva a tengerbe folyik, fehér gőzfelhő emelkedik fel. Mindez azt jelenti, hogy a sziget erősödik és úgy tűnik nem lesz a vad tengerverés martaléka.
Az új japán vulkáni sziget november 21-én és 5 nap múlva 26-án, a Japán Parti Őrség felvételein

A stromboli-jellegű robbanásos kitöréseket, a messze a tengervízbe placcsanó lávadarabokkal és a kezdődő lávafolyást remek képkockákon keresztül mutatja az alábbi videofelvétel:
Stromboli-jellegű robbanásos kitörések és a kezdeti lávafolyás az új, japán vulkáni szigeten. Forrás: Asahicom

Nem olyan messze a kis japán szigettől, Indonéziában a vulkáni működés egy teljesen más arcát mutatja. A Sinabung továbbra is folyamatos robbanásos kitörésekkel tartja rémületben a környéken lakókat. A szombat esti erőteljes kitörést követően a legmagasabb fokozatra emelték a riasztási szintet és 5 kilométeres körzetben megtiltották a tűzhányó megközelítését. Az erőteljes vulcanoi-kitörések során 5-8 km magas vulkáni hamufelhők emelkednek fel kisebb piroklaszt-árak lezúdulásával kísérve. A környéket szürke vulkáni hamulepel borítja. A legfrissebb hírek szerint már több mint 18 ezer embert telepítettek ki, az elkeseredés egyre nő és egyre komolyabb egészségügyi problémák lépnek fel. Már több tízezer hektárra becsülik azokat a termőföldeket, amelyeken a termések kárba vesztek a hamuhullás következtében.
A Sinabung kitörése november 14-én és november 24-én. Forrás: Ulet Ifansasti/Getty Images és AP fotó

és az élet a tűzhányó közelében. Forrás: blogs.ft.com és Edy Amin



Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Ha valakit érdekel, akkor kövesse holnap 19 órától élőben az ISON üstökös napközelségét a következő linken keresztül:
    http://cometison.gsfc.nasa.gov/

    Mindenkinek jó szórakozást hozzá :)
    Aztán, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, csodálatos látványban lehet részünk.

    VálaszTörlés
  2. Remek fotók az Etna novmber 16-ai és 23-ai kitöréséről, Martin Rietze által.
    http://www.mrietze.com/web13/etnanov13.htm

    VálaszTörlés
  3. Freatikus kitörés történt a Merapin.
    A hamufelhő 500 méter magas volt, és a környező terülten kisebb hamuesőt is jelentettek.
    http://www.antaranews.com/berita/407480/gunung-merapi-embuskan-asap-letusan-freatik

    VálaszTörlés