2013. november 15., péntek

Ciao Torre del Filosofo menedékház!

Frissítés (vasárnap, 01:00):
Nem sokkal éjfél előtt folyamatos és nagyobb amplitúdójú földremegés kezdődött, ami a paroxizmális kitörési szakasz elindulását jelezte. Ez jól követhető volt a kitörés lefolyásán is, a webkamera képeken látható módon egyre nagyobb magasságba csaptak ki a lávacafatok és éjjel 1 óra körül már folyamatosak voltak a heves lávaszökőkút kitörések. A Tűzhányó blog facebook csoportjában folyamatosan követtük képekkel illusztrálva az eseményeket, álljon itt két kép a nem sokkal éjfél utáni eseményekről:


Frissítés (szombat, 21:00):
Ma délután már elkezdődtek a rendszeres stromboli-típusű lávatűzijáték kitörések az Új Délkeleti Kráterben, most már a földremegés amplitúdó is folyamatosan növekszik, jó esély van ma éjjel-holnap hajnalban az újabb paroxizmális kitörésre!. Friss webkamera képek:
Webkamera képek a szombat esti lávatűzijáték kitörésekről. Fotó: Radio Studio 7 webkameraEredeti bejegyzés (péntek):

A természet ad és vesz, az emberiség igyekszik meghódítani területeket, de sok esetben ez nem tart sokáig, mert a természet visszaveszi, ami hozzátartozott. Ez különösen így van a vulkánok környezetében. Emberek települnek meg tűzhányók oldalában, aztán jön egy kitörés és egy piroklaszt-ár üledéke vagy egy lávafolyás önt el, fed be teljesen házakat, építményeket. Az Etna legutóbbi kitörése is pontot tett egy emberi létesítmény életére, mégpedig a Torre del Filosofo egykori turista menedékházára.
In memoriam Torre del Filosofo menedékház (balra a Torre del Filosofo menedékháza 2000. márciusában). Fotó: Boris Behncke


A Torre del Filosofo, avagy a Filozófus Tornya, egy kis kiemelkedés az Etna csúcskrátereinek közelében és egy kedvelt kirándulási célpont volt, ahová még eljutottak a négy-kerék-meghajtású buszok és vitték a turistákat, hogy egy könnyedebb sétával megközelíthessék valamelyik Etna krátert. A furcsa név Empedoklészra, az ókori görög filozófusra utal, ő volt az, aki négy elemet (víz, levegő, föld, tűz) nevezett meg minden dolog gyökerének. Halálának pontos oka nem ismert, az egyik magyarázat szerint istenné válásának bizonyításául Empedoklész az Etna kráterébe vetette magát. Saruját állítólag megtalálták az tűzhányó egyik kráterének szélén. Empedoklszről később egy víz alatti vulkánt is elneveztek Szicília déli partjainak közelében.
A Torre del Filosofo kiemelkedésre már a római időkben építettek egy kőtornyot, ami azonban rövidesen az ismétlődő kitörések áldozata lett. Az 1960-as évek végén a hegyre egy menedékházat építettek részben azzal a feltett szándékkal, hogy a természet megzabolázható, és az ember akárhol birtokba tud venni természeti területeket. Itt a közelben volt már egy kőépítmény, amit Etna Obszervatóriumnak neveztek, bár sohasem szolgált valódi vulkán megfigyelő obszervatóriumként és ide, 2930 tengerszint feletti magasságba érkezett az egyik első drótkötélpálya. 1971-ben egy kitörés elpusztította a két utóbbi építményt, a menedékház viszont megmaradt, köszönhetően, hogy egy kiemelkedésre épült. Maga a ház nem töltötte be igazán hivatását, azonban lehetőséget adott számos embernek, hogy behúzódjon oda, például ha hirtelen vihar érkezett, vagy ha erős hamuhullás volt a csúcsi régióban.
1971 után megváltozott az Etna kitörési mechanizmusa, egyre gyakoribbá váltak a robbanásos kitörések. Ekkor kezdte meg működését a Délkeleti Kráter, amelynek vulkáni kúpja 1 kilométerre emelkedett egyre magasabbra a Torre del Filosofo kilátóponttól. Az ismétlődő robbanásos kitörésekhez lávaöntések is kapcsolódtak, és ezek a lávafolyások egyre jobban megközelítették az építményt. Az egykori hegy már egyre kevéssé emelkedett ki a környező lávaöntések által birtokba vett környezetből. Az 1989-es kitörés lávafolyása érte el először a házat, majd 2000 tavaszán egy újabb heves robbanásos kitörés során sokak a már romos épületben kerestek menedéket. A kitörésről Geoff Mackley videofelvételéről kaphatunk ízelítőt:
Az Etna 2000. júniusi kitörése a Torre del Filosofo menedékházából figyelve. Forrás: Geoff Mackley


A ház ekkor már alaposan megrongálódott, de még ellenállt. Sőt, 2002-ben megkísérelték az építmény helyreállítását is. Nem sokkal később azonban egy újabb erős kitörés kezdődött. Néhány száz méterre a ház alatt egy új kráter nyílt és a kitörések következtében a környéken mindent több méter vastag vulkáni hamu fedett be. Mindent beborított, az egykori menedékházat is, amiből csak a néhány hete a tetőre felszerelt antenna emelkedett ki. Több mint 10 évig ide érkeztek a turisták, innen indultak az Etna krátereit felfedező utak.
A vulkáni hamu több méter vastagon borította be a Torre del Filosofo menedékházát a 2002-2003-as kitörés soárn. Forrás: Giorgio Costa


2013-ban azonban ez az utolsó emberi készítmény is elmerült, a vulkán visszavette területét, nem tűrt meg ott emberi építményt. 2013. április 27-én egy lávafolyás már vészesen megközelítette a buszok parkírozó helyét, majd következett az október 26-i kitörés, amelynek lávafolyása elborította a Torre del Filosofo területét, majd a következő, november 11-i paroxizmális kitörés lávafolyása megsemmisítette az utolsó hírmondóját is az egykori menedékháznak, annak sokáig kiálló antennáját. Boris Behncke szokásos remek fotóin jól látható nem csak az, hogy mekkorára nőtt a 2011. január elején született Új Délkeleti Kráter vulkáni kúpja a „régi” Délkeleti Kráter kúpja mellett, hanem az is, hogy hogyan vette birtokba az egykori turista célpontot a két kúp közötti nyeregből kiinduló lávafolyam.
Az Etna 2013. október 26-i kitörését kísérő lávafolyása elönti a Torre del Filosofo turista célpont területét. Forrás: Marco Neri


Így változott meg a Torre del Filosofo területe 2011. júniusa és 2013. októbere között. Forrás: Boris Behncke


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése