2013. november 17., vasárnap

Az Etna és a Hold - fantasztikus hétvégi kitörés!

A tűzhányók nem szeretik a matematikát és legkevésbé sem a sablonos megoldásokat! Az Etna a nyári időszakot átszunyókálva 6 hónapos szünet után kezdte el őszi menetelését: október 26, november 11 után most nem egészen 6 napot kellett csak várni az újabb színpompás előadásra (Ez volt az idei 16., 2011. január elejétől számítva pedig a 41. paroxizmális kitörés az Etnán). Az előző zárt kapuk mögött, azaz egy sűrű hóvihar fellege mögött zajlott, pedig több mint 7 órán keresztül tartott a paroxizmális kitörés. Most ezért kellett gyorsan egy kárpótlás! Nehéz persze választani, de állíthatom, hogy ez a kitörés az Etna legpompásabb előadásai között volt! Nem volt benne hatalmas, több mint egy kilométer magasságba csapó lávaszökőkút, de azok a hatalmas hanghatással járó lávatűzijáték kitörések, nos ezek felejthetetlen élményt nyújtottak. A kitörés mozzanatait folyamatosan követtük a Tűzhányó blog Facebook csoportjában. A látványt nehéz szavakban leírni, állítsuk be inkább a hangszórót, és nézzük, hallgassuk Boris Behncke, az INGV Osservatorio Etneo vulkanológusának fantasztikus videofelvételét:
Hangszórót bekapcsolni és csak nézni, hallgatni, nézni és hallgatni!... Forrás: Boris Behncke


A vulkáni működést folyamatos, erőteljes lávatűzijáték kitörések jellemezték, amelyek különösen szombat éjféltájban váltak igazán színpompássá. A pulzáló, izzó lávacafatokat szertehajító kitöréseket a feltörő magmában kialakuló óriásbuborékok szétpattanása okozta. Mindez remekül megfigyelhető a videofelvételen is. A kitöréseket kísérő erőteljes hanghatásokat még több tíz kilométer távolságban is jól lehetett hallani. A gyorsan egymást követő kitöréseknek köszönhetően rövidesen lávafolyamok alakultak ki az Új Délkeleti kráter kúpjának déli és északkeleti oldalán. Ezek azonban nem jutottak olyan távolságba, mint a korábbi kitörés során. E vulkáni működésnek volt még egy különlegessége. A kitörések telihold mellett zajlottak és ez különleges, mondhatni hátborzongató élményt adott a megfigyelőknek. A Hold is mondhatni tágra nyitott szemmel szemlélte, hogy mint változik vakító, izzó tüzes pokollá az Etna Új Délkeleti Kráterének nem egészen 2 éves kúpja, majd fénye gyengéden világította meg a magasba emelkedő vulkáni hamufelhőt... Ritka látvány, ritka lehetőség rácsodálkozni a természet gyönyörű eseményeire.

A vulkán és a Hold - fantasztikus felvételek a hétvégi kitörésről Fotók: Boris Behncke (balra) és Tonino Giorgianni (jobbra)


E kitörés más volt abból a szempontból is, miszerint a paroxizmális csúcspont után nem fejeződött be a vulkáni működés, hanem ha csendesebb formában is, de még ma, vasárnap este is zajlottak kisebb lávatűzijáték kitörések és lávafolyás az Új Délkeleti Kráterben. Merre tovább Etna? A hosszú szunnyadást intenzív vulkáni működés követte és jó eséllyel folytatódhat ez a jövőben is. Lesz még színpompás előadás, de hogyan lehet felülmúlni a szombat éjjeli showműsort?...

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése