2013. november 11., hétfő

Erőteljes paroxizmális kitörés az Etnán - a felhők mögött...

Frissítés (kedd, 14:50)
A szicíliai Hölgy ismét elszenderült, a földremegés visszaállt alaphelyzetbe, vége van az idei 15., 2011 január elejétől számítva pedig a 40. paroxizmális kitörésnek az Etnán. Ez az esemény sok szempontból is érdekes volt. Ilyen hosszú - mintegy 7 órás - erőteljes, lávaszökőkút kitörés nem volt szokványos az ezt megelőző kitörések során és ez mondható el a hosszú, több napos felvezető szakaszról és a több órás levezető kitöréssorozatról is. A legerőteljesebb kitörési szakasz után még több órán keresztül zajlottak a nem kevéssé látványos lávatűzijáték kitörések, majd csak hétfő késő estére csendesedett el a tűzhányó. Csendesedett valóban, mert a kitörések olyan erős hanghatással jártak, ami még a több kilométer távolságban lévő települések épületeiben is megremegtették az ablakokat. Maga a paroxizmális kitörés, azaz a kitörés csúcspontja az erős hóvihar miatt nem volt megfigyelhető, a természet furcsa játéka, hogy egyszerre hullott a fehér hó és a vörösen izzó lávacafatok, távolabb pedig a fekete vulkáni hamu. A tűzhányó most elcsendesedett, de jó esély van arra, hogy jön majd a 41. és a további paroxizmális kitörés. Ez a kitörési mód viszonylag új az Etna életében, amely, különösen az 1970-es éveket megelőzően a lávaöntő kitöréseiről volt híres. Most robbanékonyabb a tűzhányó, ami új veszélyeket és új kihívásokat jelent.
Balra: a finálé - látványos lávatűzijáték kitörésekkel zárult az Etna - színfalak mögött zajló - a szokásosnál is hosszabb paroxizmális kitörése hétfő este. Jobbra: mint valami izzó parázskúp szunnyadt el az Etna Új Délkeleti kráter kúpja - ki tudja meddig.... Forrás: Boris BehnckeFrissítés (hétfő, 19:50)
...és a show folytatódik! Kitisztult az idő és folytatódnak a gyönyörű lávatűzijáték kitörések. Ez volt az idei 15. paroxizmális kitörés az Etnán, nagyon hosszú felvezetés és a szokottnál hosszabb lecsengő (?) szakasz jellemzi. A földremegés intenzitása még mindig a normál érték felett van... Minden kitörés más... Mi lesz még...
Nincs megállás - a hosszú paroximális kitörés után is folytatódnak a látványos lávatűzijáték kitörések az Etnán. Forrás: Marco di Marco, EtnaWalkEredeti bejegyzés (hétfő, 16:13)
Ma, hétfő hajnalban és a reggeli órákban intenzív paroxizmális kitörés zajlott az Etnán, aminek felvezetése már napok óta zajlott, azonban vasárnap este a gyakoribbá váló látványos lávatűzijáték kitörések már bizonyossá tették, hogy rövidesen ismét több száz méter magasba tornyosuló lávaszökőkút kitörés történik. Így is lett, azonban az ilyenkor szokásos fotó és videofelvétel áradat elmaradt, ahogy a megszokott médiafigyelem is, mivel egy hóvihar felhője sűrűn beborította a hegyet és az előadás így zártkörűvé vált, annak csak robajló hangját lehetett kihallani. A vulkáni működés kiteljesedése hajnal 4 órakor indult és a korábbiakhoz képest jóval hosszabb volt, egészen délelőtt 11-ig tartott, azaz mintegy 7 órán keresztül! A kitöréshez lávafolyások is kapcsolódtak, amelyek az Új Délkeleti Krátertől délre és keleti irányban ereszkedtek lefelé. A felhők most már lassan eloszlottak, a szakemberek a vulkáni működés képződményei és a földrengésrajzolatokat mutató szeizmogramokon keresztül igyekszenek rekonstruálni az előadás mozzanatait.
Azért ne maradjunk látványos fotók nélkül sem, az alábbiak a vulkáni működés kezdeti szakaszában zajló lávatűzijáték kitörést mutatják webkamerán és egy helyszíni fotós objektívén keresztül:
Az Etna idei 15. paroximális kitörésének bevezető szakasza: látványos lávatűzijáték kitörések. Forrás: Radio Studio 7 webkamera és Sascha di BartoloBest Blogger Tips

3 megjegyzés:

 1. Pontosan, minden kitörés más.
  Itt pl. a dél felé haladó lávafolyás igen meglepő, mindamellett, ami történt.
  A helyzeten gondolkozva, arra jutottam, hogy a jövőben ezen térség még bőven fog lávafolyásokat látni.
  Fel kell készülni arra majd, hogy innentől kezdve, a Torre del Filosofo területe is veszélyben lesz.
  A lávafolyások mostmár ebbe az irányba fognak haladni, az elkövetkező kitörésekkor.
  Vélemény erről a felvetésről ?

  VálaszTörlés
 2. Újabb Sinabung kitörés, újra ezreknek kell elhagyniuk otthonát: http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

  VálaszTörlés
 3. Kamcsatkán ismét alakulnak a dolgok
  A mai nap erős hamukibocsájtás történt a Klyuchin.
  Talán ismét valami műsor készült ott is ?

  VálaszTörlés