2013. december 2., hétfő

Tűzhányók kitörésben: Etna, Niijima, Merapi és Sinabung

Vulkánhírek az elmúlt napok eseményeiből válogatva:
Az Etna igazán belelendült, az Új Délkeleti Kráterben november 28-án este, nem több mint 6 nap nyugalom után újabb paroxizmális kitörés zajlott. Az október 26-i ébredése után ez már az ötödik, idén a 18-dik, a 2011. januári kitörési fázis kezdete óta pedig a 43-dik paroxizmális kitörés volt. Ez utóbbiak közül ez volt az egyik leghosszabb. A vulkáni működés most félig-meddig felhők mögött történt, a felhőcsíkok közt időszakonként kibukkanó lávatűzijáték azonban most is pazar látványt nyújtott:
Az Etna idei 18-dik paroxizmális kitörése felhőcsíkok között. Fotók: Boris Behncke és Luisa Bertolino

Lávatűzijáték kitörések az Etna 18-dik paroxizmális kitörése során. Forrás: Turi Caggegi

Ezzel a Föld egyik legfiatalabb vulkáni kúpja ismét gyarapodott. A legutóbbi mérések szerint az Új Délkeleti Kráter kúpja már magasabb a korábban kialakult Délkeleti Kráter vulkáni kúpjánál és most már csak 40 méter hiányzik, hogy megelőzze az Etna legmagasabb csúcsát jelentő Északkeleti Kráter kúpját, ami 3329.6 méterrel emelkedik a tengerszint fölé! Ha így megy tovább, akkor arra is esély van, hogy mindez még ebben az évben bekövetkezzen, hacsak nem omlik össze a vulkáni felépítmény saját súlya alatt!
A napokban vált hozzáférhetővé egy másik fantasztikus videofelvétel, mégpedig az emlékezetes november 16-17-i kitörésről. Martin Rietze elképesztő felvételein jól kivehető e kitörések mozgatórugói a magmában kialakult hatalmas gázbuborékok, amelyek felszínre érve szerteszét vetik az izzó lávacafatokat.

Átugorva a Föld másik oldalára, egy másik fiatal vulkán éli egyre erősödően a mindennapokat. A japán Niijima vulkáni szigetről készült újabb felvételek egyre nagyobb méretű szigetet mutatnak. A három kürtőből kifolyó láva az alábbi képeken jól látható módon növelte a sziget alapterületét. A kürtőkben 1.5-2 perces időközönként stromboli-jellegű robbanásos kitörések zajlanak, ami olykor 100 méteres magasságba lövelli ki a lávafoszlányokat. A sziget körül még mindig közel 300 méter távolságban zöldesbarnásan elszíneződött a víz.
Az új japán vulkáni sziget november 22-én és december 2-án, a Japán Parti Őrség felvételein

A Niijima sziget felülnézeti képe december2-án, délután. Forrás: www.seisvol.kishou.go.jp


Végül, ugorjunk Indonéziába, ahol november 30-án, szombaton a Merapi vulkánon a november 18-i kitörés után egy újabb freatikus kitörés történt. Ez összefüggésben lehet a napokban zajló heves esőzésekkel. A repedések mentén leszivárgó víz felhevülve és hirtelen gőzzé alakulva okozhatja a robbanásos kitöréseket. Az esőzés tragikus eseményeket hozott az éppen csendesebben működő Sinabung tűzhányó közelében. A lejtőcsuszamlások miatt a napokban kilencen vesztették el életüket.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése