2013. december 16., hétfő

Baaang! Etna: folyamatos kitörések szombat reggel óta...

Etna, Etna! Úgy tűnik, a szicíliai tűzhányó beleerősített, hogy egyértelmű fölénnyel vigye el az év vulkánja pálmát. Mintegy 11 napos nyugalom után, a szombat reggel elkezdődött és most e sorok írása közben is, azaz már 2 napja folyamatosan zajló kitörés ismét más volt, mint a korábbiak. A stromboli-jellegű lávatűzijáték kitörések hatalmas hanghatásokkal jártak, amit több mint 20 kilométer távolságból is jól kivehetően lehetett hallani. A vulkáni hamu kibocsátás, amit a szél ezúttal délkeleti irányba vitt, nem volt olyan intenzív, mint a korábbi kitörések során, de így is elővigyázatosság miatt lezárták a cataniai repteret. Az Új Délkeleti Kráter délkeleti oldala felhasadt és lávafolyás indult el a Valle del Bove irányába, ami több ágban több mint 1 km hosszan ereszkedett lefelé.
Az Etna idei 20-dik, a 2011. januárja óta tartó kitöréssorozaton belül pedig a 45-dik paroxizmális kitörése. Alul: a vulkánkitörés 20 kilométer távolságból, Tremestieri Etneo településről nézve. Fotók: Dario Lo Scavo és Sascha di Bartolo, valamint alul: Boris Behncke


A vulkáni működést több webkamerán keresztül is követni lehetett, olykor fantasztikus felvételeket is elkapva, íme néhány közülük:
Webkamera képek az Etna hétvégi kitöréséről.


Az alábbi videofelvételen 20 km távolságban figyelhető az Etna robbanásos vulkánkitörése a kapcsolódó dübörgő hanghatással együtt. Hasonló remek, nagy hanghatást rögzítő felvétel látható és hallható Francesco Sorbello Garraffoa facebook oldalán is.
Az Etna idei 20-dik paroxizmális kitörése 20 km távolságból. Forrás: Boris BehnckeBest Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése