2011. május 13., péntek

Etna, május 11: újabb látványos lávatűzijáték!

Kedves Olvasóink! Amint arról Balázs rövid bejegyzésben beszámolt, az elmúlt napokban akadozott a Blogger szolgáltatása és sajnos ennek áldozatul esett az Etna május 11. éjszakai kitöréséről szóló, az eseményeket webkamerákon az elejétől folyamatosan követett beszámolóm... :-(

*** Frissítés (22:55): az eredeti bejegyzés visszakerült a helyére... :-) ***

Az Etna kitöréséről ismét elsőként közvetítettünk Magyarországon és amennyire tudjuk, az elsők között voltunk nemzetközi szinten is. Az eredeti riport kitörlődése miatt Balázs már nyújtott némi kárpótlást az Etna kitörését bemutató egy remek videofelvétellel.
Ilyenkor mindig Murphyt emlegetik, hogy ilyen eset persze, hogy akkor történik, amikor az ember azt a legkevésbé kívánja, hiszen az elmúlt 2 napban közel megtízszereződött a Tűzhányó blogra kattintók száma és sokan talán csalódtak abban, hogy nem találtak friss híreket a legutóbbi kitörésről. Az alábbiakban igyekszem hűen visszaadni a beszámolót az eredeti webkamera képekkel, talán az akkori izgalom okozta hangulat vesztésével, de cserébe néhány friss információval!

Mindenekelőtt, szeretném megosztani az eddig egyik legnagyobb élményt adó videofelvételt, ahol a vulkánkitörés Beethoven zenei kíséretében élvezhető!

Az Etna kitörése május 11-én este kezdődött. Előtte, május 8-tól már voltak kisebb lávatűzijáték kitörések, de a vulkáni remegések csak május 11-én délután erősödtek, jelezve, hogy a magma elindult felfelé. Az eseményeket tegnap magyar idő szerint 21:45-től követtem. Ekkor a webkamerákon már egyértelműen látható volt a stromboli-típusú kitörés és a meginduló lávafolyam:

Etna kitörésben. Forrás: cataniai INGV webkamera és Radio Studio 7 webkamera


A vulkáni működés szinte végig jellemzően stromboli-típusú lávatűzijáték volt, azaz néhány perces időközönként robbantak ki az izzó lávafoszlányok! Szerencsére mindez éjszaka történt, így a kitörés valóban pazar látványt nyújtott:

Etna kitörésben. Forrás: Radio Studio 7 webkamera


Egy óra múlva már káprázatos kitöréseket lehetett látni a webkamerákon:

Etna kitörésben. Forrás: Radio Studio 7 webkamera


Mindig magasabbra, mindig magasabbra... a látványos robbanásos kitörések egyre magasabbra freccsentették fel a lávacafatokat:

Etna kitörésben. Forrás: Radio Studio 7 webkamera


A kiteljesedő fináléra hajnalig kellett várni, 6 óra körül végül felcsapott a lávaszökőkút:

Etna kitörésben. Forrás: Etnaguide webkamera


Az Etna kitörése ezután, ahogy a Nap egyre magasabbra emelkedett gyorsan befejeződött. Ebben az évben ez volt a negyedik látványos műsor! Január 3-án volt az első kitörés, amit január 12-én követett egy újabb epizód. Ezt a kitörést is a kezdetektől követtük, látványos képeket adva közre. A január 14-i friss hírekben színes értékelés található erről a látványos eseményről, majd Boris Behncke felvételeiből "állítottam színpadra" a vulkáni működést. Február 18-án nem volt kegyes az idő, a robbanásos kitörés felhők takarásában folyt. Az Etna harmadik dobása április 10-én volt, amikor egy rövid ideig tartó kitöréssel adott életjelt a szicíliai óriás. Végül ismét bő egy hónapot kellett várni az újabb felvonásra és ha ez így megy tovább, akkor lehet tervezni a vulkántúrákat!

A május 11-i kitörésről persze ismét Boris Behncke készítette a legszebb felvételeket, de ott voltak olyan kiváló "vulkán-paparazzik" is, mint Marco Fulle a Stromboli Online-tól.

Ez a vulkáni kitörés még mindig inkább turistacsalogató, mintsem a környezetre veszélyes. Persze a hírekben központi helyet kapott az, hogy mi lesz a Giro di Italia bicajosaival. Nos, semmi... ugyanúgy tekerniük kell, mintha mi sem történt volna. Bár a kitörés során kirobbant vulkáni hamu miatt a cataniai repülőtéren rövid ideig nem szállhattak fel a gépek, a helyzet gyorsan rendeződött. A pálya tiszta, várja a bicajosokat!

Közben az Etna alatti magmakamrában újra "elkezdődött a munka", ismét össze kell gyűlnie annyi gázbuboréknak, ami kihajthatja a bazaltos magmát. Amíg ez történik, addig nem kell félniük az Etna közelében élőknek, várhatóan nem indul el lakott területeket veszélyeztető kitörés, a vulkáni szelep "kiengedi a túlnyomást". Készülhetnek inkább a kamerákkal felszerelt turisták, hogy állásaikat elfoglalják, vagy ha jobban tetszik, bő egy hónap múlva ismét webkamerák elé ülhetünk, hogy csodálhassuk a Föld lenyűgöző, látványos show műsorát!

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Ha már a bejegyzések is kitörlődtek, akkor a legfontosabbat itt is meg kell ismételnem! Habár megjelentek olyan híradások (http://news.xinhuanet.com/english2010/indepth/2011-05/13/c_13872552.htm), miszerint összefüggés van az Etna kitörése és a tragikus spanyolországi földrengés között, határozottan le kell szögeznem, hogy nem, NINCSEN összefüggés a két esemény között! Az Etnának, mint azt a bejegyzésben is kisejlik, megvan a maga ciklikus működési sajátossága és a kitöréseket alapvetően a néhány km mélyen lévő magmakamrában zajló folyamatok irányítják. Ezt nem befolyásolta korábban a japán és krétai földrengés sem és nem volt erre hatással a spanyol földmozgás sem!

    VálaszTörlés