2011. május 2., hétfő

12 kilométeres hamufelhő a tűz torkából

Frissítés: Balázs 05. 06.

További képekért a kitörésről kattintson ide.



Frissítés: Tomi, 05.05.

A kitörés azonos intenzitással folytatódik, a legutóbbi mérések (IG) alapján már azt is tudni, hogy április 26. és május 2. között átlag napi 3800 tonna volt a SO2-kibocsátás, de 2600 alá soha nem csökkent, olykor pedig 5500 t/nap is volt. A hamuhullás egyre nagyobb területen okoz gondot.
Nagyon szép képeket közölt a kitörésről a National Geographic.



A NASA műholdas felvétele a Tungurahuáról.


Frissítés: Balázs 05. 04.

Tomi nagyszerű, részletes bejegyzését még egy lenyűgöző videóval egészítem ki! A videót nézve azon tűnődtem, hogy mennyire két arcú a kitörés. Éjjel káprázatos tűzijátékszerű kitörést észlelünk míg nappal megmutatkozik a vulkánkitörés valódi sokkal sötétebb oldala, hiszen ekkor láthatjuk a kitörés valódi arcát, az ég felé törő sűrű és veszélyes hamuoszlopot. Talán nem is kellene leírnom (de azon olvasók miatt, akik még nem láttak sok vulkánkitörést különböző napszakokban), hogy természetesen nem arról van szó, hogy eltérően működik a vulkán éjjel és nappal. Egyszerűen az érszékszerveink, ez esetben a szemünk csap be minket. Ha nagyon figyelmesen nézzük az éjszakai felvételeket néha láthatjuk ahogy az izzó lávacafatok megvilágítják a hamuoszlopot. A videó spanyol nyelvű, de így is nagyon élvezetes.



Bejegyzés: Tomi

Úgy tűnik, in medias res nyitja az évet a Tungurahua (A kecsua szó jelentése magyarul a 'tűz torka', ez most nagyon jól jellemzi a hegyet.). Eddig szinte semmilyen aktivitást nem mutatott, az április 21-én indult kitörés miatt azonban már 230 embert evakuáltak a környező településekről és az iskolák is bezártak. Hugo Yépez geológus szerint az elmúlt 11 év egyik legerősebb kitörése volt ez. A kutató szerint a magma nagyon gyorsan, szinte napok alatt érte el a felszínt. A heves kitörés a helyi geológiai és geofizikai szolgálat, az IG előző jelentése alapján (A vulkán aktivitása gyengül és a kitörési felhőkben már nincs vulkáni hamu, inkább csak gáz- és gőzfelhőkről van szó) tűnhet igazán meglepőnek. Az első jelek április 21-én mutatkoztak, a felfele nyomuló magma hatására kisebb vulkanotektonikus földrengések pattantak ki. A hegy északnyugati oldalán ugyan már februárban is megfigyeltek nagyon kismértékű deformációt, azonban az csak április végén erősödött fel. Kisebb hamufelhőket is pöfékelt a vulkán, belőlük hamu hullott Choglontús, Cahuají, Pillate, Cotaló, Juive és Baños településeken. Ezek a települések mintegy 8 km-re vannak a krátertől a hegy nyugati részén. Esténként a stromboli típusú kitörések lávatűzijátékában gyönyörködhettek a helyiek, a kiröpített kőtömbök 1 km-t re is legurultak a hegy lejtőin. Másnap is morajlott a hegy, kisebb robbanások kíséretében. Április 26-án aztán elszabadult a pokol, helyi idő szerint 09:20 után hat nagy kitörést is észleltek, közben egy 7 km magas hamufelhő emelkedett az égbe. A felhő később a 12 km magasságot is elérte, majd nyugat és északnyugat felé sodródott a szélben, folyamatos hamuhullást okozva az útjába eső területeken. Az egyre erősödő kitörés miatt a kutatók egy piroklaszt-ár kialakulásától tartottak. A felhő kisebb mértékben az Quitóba tartó és onnan felszálló gépek útvonalát is érinti, így néhány járat esetében némi eltérésre lehet számítani a menetrendhez képest. A kitörés okozta remegést a környező településeken is érezni lehetett. Nagyon szép képeket közölt a kitörésről a Daily Mail.





A Digtriad által közölt videó elején egy éjjeli stromboli típusú kitörést figyelhetünk meg, majd feltűnik a nappali, magasba tornyosuló hamufelhő. Jól megfigyelhető, hogy a vulkáni hamu folyamatosan áramlik ki a kráterből.


Április 28-án az északira forduló szél Baños felé fújta a hamufelhőt, de hamuhullást csak a csúcs környékéről jelentettek. Ugyan ezen a napon, helyi idő szerint 17 órakor a kráterperemen kialakult két kis törmelékkúp összeomlott, szerencsére a lejtőn leguruló darabjai nem okoztak semmiféle kárt. A hegy gyomrában növekvő nyomásra utaltak az április 29-én regisztrált szeizmikus adatok: erősödő remegés, a vulkanotektonikus rengések amplitudónak növekedése. Az IG kutatói megállapították, hogy a kürtőben folyamatosan tud feláramolni a magma, nincs lávadugó, emiatt nincsenek nagy robbanások, folyamatosan emelkedik a hamufelhő az ég felé. A nyugati kráterperem a leggyengébb láncszem a Tungurahua esetében, azonban a jelenlegi kitörési paraméterek mellett nem valószínű, hogy összeomlana, ennek ellenére folyamatosan megfigyelik a kutatók az egész csúcsrégióval egyetemben.
Április 30-án két robbanást regisztráltak, a föld továbbra is remegett és 2-7 km magas volt a hamufelhő. A munka ünnepén a kitörés kicsit felerősödött, a kitörési felhő folyamatosan 5-6 km magas volt és a hegytől északra tucatnyi településen hullott hamu. Éjszakai heves esőzések miatt laharveszély alakult ki. Május 2-án a kitörés intenzitása valamivel alábbhagyott, de a föld továbbra is remeg a tűzhányó körül, a kitörési felhő magassága 4 km körüli.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Ajánlok megcsodálásra egy francia filmet, ami a Pelée 1902-es kitöréséről készült, rengeteg korabeli dokumentummal. Elsőrangú látványosság akkor is, ha nem tud valaki franciául:
    http://www.ina.fr/sciences-et-techniques/la-vie/video/MAN7657724851/eruption-de-la-montagne-pelee-8-mai-1902.fr.html

    VálaszTörlés
  2. # Noli

    szuper! köszönöm a linket. kár, hogy megkopott a francia tudásom. De megpróbálom majd lefordíttatni egy barátommal.

    VálaszTörlés