2010. november 9., kedd

Merapi - több mint 120 órája tartó kitörés

A BNPB november 9-én bejelentette (indonéz), hogy a Merapin a november 4-e óta zajló heves kitörési fázis erősebb, mint az 1872-es kitörés. A XIX. században történt kitörés 120 óráig tartott, a piroklaszt árak 11-12 km távolra jutottak. A jelenleg zajló kitörés tegnap érte el a 120 órás időtartamot (eközben egy rövid kávészünetet sem tartott), a piroklaszt árak pedig 14.5 km-es távolságba is eljutottak, és a becslések alapján már 140 millió köbméter anyagot "pöfékelt" a felszínre a tűzhányó. (!lásd: lejjebb a megjegyzések)
Az elmúlt napokban gyengült a kitörés a Merapin és ma csendesebb a tűzhányó, de egyelőre nincs ok a nyugalomra. Surono továbbra is óvatosságra int (indonéz). A heves kitöréseket követően a tűzhányóra kihelyezett monitoring eszközök napokig nem továbbították az adatokat. Az elmúlt néhány napban új eszközöket helyeztek ki a helyi obszervatórium munkatársai, így ismét elérhetők az adatok on-line is. A szeizmogramok által kirajzolt jelek jelenleg jóval kisimultabbak, mint legutóbb a nagy erejű kitörés alkalmával.

Szeizmogram a Merapiról, forrás: Badan Geologi

A vulkán azonban kisebb intenzitással ugyan, de továbbra is ontja magából a hamut. A kitörési oszlop 1-1.5 km magas volt november 9-én reggel.

Merapi 2010. 11. 09., forrás: daylife


Mindeközben heves esőzések zajlanak a térségben, ami jelentősen növeli egy másik veszélyforrás, a laharok lehetőségét (cikk, indonéz). A kráterben épülő lávadóm pedig folyamatos piroklaszt ár veszélyt jelent. A vulkáni riasztási szint továbbra is vörös.

A Merapi lávadómja 2010. 11. 03-án, forrás: Boston Big Pict

Külföldi tudósok jelezték, hogy a vulkán déli lejtőjén egy kidudorodás figyelhető meg, ami talán a Mt. St. Helens 1980-as kitörése előtti állapotot jelezheti. Surono szerint azonban a jelzett területen nem észlelnek deformációt, valószínűleg az elemzett műholdképek félrevezetők voltak. A kitörés következtében kijelölt 20 km-es veszélyzónából már 320 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Közben a veszélyzónán belül folyik a kutatás a további túlélők után. A halálos áldozatok száma napról napra nő, jelenleg 153. A kitörés nem kíméli az erdőket és a termőföldeket sem, egy friss hír szerint eddig 8.6 négyzetkilométernyi erdő pusztult el. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindezek ellenére ez nem számít nagy kitörésnek, még a Merapi esetében sem. Az olyan rétegvulkánok, mint a Merapi, gyakran produkálnak ilyen vagy ennél hevesebb kitörést (lásd a USGS gyűjteményében). Mégis fontos és intő példa azért, mert egy nagyon sűrűn lakott területen történt a kitörés. Egy tűzhányó előjelek nélkül képes a megszokottnál hevesebb vulkánkitörést produkálni, és ez esetben a megfelelő evakuációs terv nélkül, valamint a lakosság megfelelő tájékozottságának hiányában sajnos történhetnek még ilyen esetek a jövőben is.

Egy indonéz földműves a kukoricaföldjén Muntilan mellett, a krátertől kb. 10 km-re nyugatra, forrás: daylife

Rengeteg kép és videó lát napvilágot a kitörésről és az emberekre, a természetre gyakorolt hatásairól. Ajánlom a Boston Big Picture, a daylife és a flickr oldalain megjelenő felvételeket, amelyek közül a daylife és a flickr képeit naponta frissítik. FONTOS: A felvételek között rengeteg megrázó képet is láthatnak, ezt kérem tartsák szem előtt, amikor megnézik a képeket (pl.: gyermekek jelenlétében)!

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Igen, az idézett forrás valóban 100 millió köbméter, azaz 0,1 köbkilométer vulkáni anyagot ír az 1872-es kitörésre, ez azonban számomra erős alábecslés. Ez éppen csak eléri a VEI=4 erősség alsó határát. Ezzel szemben a mostani kitörésre már 0,14 köbkilométert írnak, ami már VEI=4-nek számít. Ez az utóbbi nincs kizárva, azonban messze nem éri el még az 1872-es valóban VEI=4 erősségű kitörést, amikor a Smithsonian Intézet táblázata szerint 330 millió köbméter (0,33 köbkilométer) vulkáni anyag került a felszínre!

    VálaszTörlés
  2. igen, csak az indonéz nyelv zavart meg kissé

    VálaszTörlés
  3. mindenesetre fenntartják, hogy ez a kitörés erősebb.
    Te viszont már más véleményen vagy?

    VálaszTörlés
  4. tehát! a 100 millió a mostani kitörésre vonatkozik ezen forrás szerint:
    http://www.bnpb.go.id/berita.asp?id=129, itt az olvasható, h 2010-ben már több mint 100 millió köbméter anyag jött ki. és ők azt írják nem tudni,h a mennyi volt az 1872-es kitörés alkamával.
    Egy másik forrás http://www.suarapembaruan.com/home/kepala-bnpb-dan-surono-beda-pendapat/961, már 140 milliűt ír a mostani kitörésre. Na itt jött a keveredés, na meg a google translate...

    VálaszTörlés
  5. Balázs,
    az indonéz nyelv nekem sem ismerős és így a google fordítóra hagyatkozom. Mindenesetre az alábbi hírforrás (http://id.news.yahoo.com/antr/20101109/tpl-letusan-merapi-lebih-besar-dibanding-cc08abe.html) címe is azt mondja és a cikkben magában is azt állítja, hogy ez a mostani kitörés nagyobb mint az 1872-es, és ez utóbbira 100 millió köbméter tefrát ad meg, ami jelentős alábecslés. Lásd SI GVP táblázata (itt 330 millió köbméter szerepel), ami szakmailag elfogadhatóbb. Ha magát az eseményeket tekintjük, akkor is erre a következtetésre juthatunk, hiszen az 1872-es kitörés (6 nap) nyomán a vulkán csúcsi részén egy jelentős nagyságú kráter alakult ki, azaz a hegy teteje lerobbant. Most ezt még nem látjuk, továbbra is zajlik a lávadóm kitüremkedés.

    Én korábban is ezen a véleményen voltam, az idézett beírásban csupán azt állítottam, hogy elmúlt évszázad legnagyobb kitörése ez a mostani, azaz nagyobb lehet akár, mint az 1930-as! Viszont lejjebb azt is megjegyeztem, hogy ez még messze van az 1800-as évek nagy robbanásos kitöréseitől - legalábbis egyelőre!

    VálaszTörlés
  6. köszönöm a segítséget! kijavítottam!

    VálaszTörlés