2010. október 30., szombat

Merapi: újabb kitörés riadalommal

Frissítés (23:10)
A Merapi működése továbbra is eltér a megszokottól (ha lesz időm, akkor a múltbeli tapasztalatok alapján összefoglalom majd a lehetséges kimeneteleket). Helyi idő szerint péntek éjjel és szombat reggel is heves robbanásos kitörések történtek. A kialakult helyzetről ismét James Reynolds képei és videofelvételei a legbeszédesebbek. Nézzék és gondolkozzunk...!



Gyors hír (9:04): a Merapi helyi idő szerint szombat kora reggel újabb kitöréssel kergette riadalomba a környéken élőket. Áldozatokról nincs hír, egy ember azonban meghalt a kaotikus kitelepítés közben, amikor egy teherautó ütötte le.
A kitörés során légtérbe kerülő vulkáni hamufelhő miatt ideiglenes lezárták Yogjakarta repterét.

Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

  1. James Reynolds néhány óra múlva már az Anak Krakatau kitörését örökíti meg, remélem, szerencsés lesz és sikerül látványos felvételeket csinálnia. Jó, hogy vannak ilyen "őrültek", akik tudósítanak!

    VálaszTörlés
  2. @Noli
    A korábbi szeizmikus jelekkel kapcsolatban feltett kérdés.. Az alábbi oldalon, ha röviden is, de szépen le van írva a lényeg. A vége felé van egy link amin a st. Helens 2004 es kitörésekor rögzített szeizmikus jelek láthatók.

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DwD4RlsPs-4J:bigthink.com/ideas/24548+http://bigthink.com/blogs/eruptions/&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

    Amint az írásból is kiderül, a magma a vulkán alatt mozogva jól meghatározható jeltípusokat produkál. Éppen ez segít az előrejelzésben és ezt keresik a szeizmológusok. Tehát két vulkán esetén a rögzített jel hasonlósága nagyon jó megfigyelés és nem véletlen.
    Remélem a fenti linken keresztül elérhető írás jó lesz. Ha kérdés merül fel természetesen az aktuális bejegyzésben beszélhetünk.

    VálaszTörlés
  3. Balázs, nagyon köszönöm! Ezekért a dolgokért (is) érdemes követni a vulkánokat, egy rakás érdekességet tanulhat az ember! :-)

    VálaszTörlés
  4. Noli,
    nem tudod, hogy érhető el Klemetti blogja? Nekem az elmúlt héten állandóan a Down for Maintenance üzenet jön be, pedig tudom hogy aktívan működik...

    VálaszTörlés
  5. Szabolcs, nekem simán bejött és bejön most is. Mintha egy alkalommal lett volna karbantartás miatt elérhetetlen pár napja. De biztos, hogy volt vele valami gond is akkor.
    Nem lehet, hogy ahonnan elérni szeretnéd, proxi szerver van és cache-ből hozza be a címet? Próbálj egy F5-öt nyomni a gépeden, hátha akkor befrissül. Ha nem, akkor jelezd a rendszergazdánál, aki, ha nem belső hálózati hiba, tovább jelzi az internetszolgáltató felé.

    VálaszTörlés
  6. Még az jutott eszembe, hogy magát a bigthink.com főoldalát vajon eléred-e? Ha nem, akkor próbáld meg IP cím alapján: http://184.106.231.42/ Innen már rá tudsz menni a blogra, de ezen is próbálhatod: http://184.106.231.42/blogs/eruptions

    VálaszTörlés
  7. Noli,
    köszönöm, én is valami ilyesmire gondoltam, de egyelőre nem találom a módját, hogy orvosoljam a problémát. Néha bejön a blog, néha nem... majd még próbálkozom!

    VálaszTörlés
  8. Ha kell valami infó, vagy link, szóljál, lementem Neked szívesen!

    VálaszTörlés