2010. október 29., péntek

Vulkánok működésben: Merapi, Kljucsevszkoj, Shivelucs, Piton de la Fournaise...

Frissítés (16:25)
Fantasztikus videofelvételek a Merapi kitöréséről!

James Reynolds a helyszínen van, ahol fantasztikus képeket és videofelvételeket készített a Merapi mai (2010. október 29-i) működéséről (köszönjük Nolinak az infot!). Egy másik videofelvétel tegnap, azaz október 28-án készült.

Egy további kiváló videofelvételt is ajánlok, amit Geoff Mackley készített a Merapi egy korábbi kitöréséről. Itt követhető a piroklaszt-ár lezúdulása, valamint remek nappali és éjszakai képek láthatók a lávadómról.

A tűzhányó működésében úgy tűnik változás állt be, ami kedvező hír lehet. A lávadóm kitüremkedés azt jelenti, hogy most kevéssé gázdús magma ért a felszínre, azaz kisebb az esélye a robbanásos kitörésnek. Ez a Merapi szokásos tevékenysége, amit korábban több robbanásos kitörés előzött meg. Talán a megnyíló "szelepen" kiengedte a vulkán a "gőzt"!?... Azonban, amint azt már korábban is írtuk, a mostani helyzet sem veszélytelen, mivel az instabil lávadóm összeomlásából kialakulhatnak pusztító piroklaszt-árak, amelyek akár 6-8 km távolságba is eljuthatnak! A szeizmikus aktivitás továbbra is nagyon erős, ez éppen egy újabb kitörést jelezhet ottani idő szerint este 8-9 körül!

Végül, érkeznek a hírek, hogy további indonéz vulkánok is aktivizálódtak: Papandayan, Anak Krakatau...

...és befejezésül egy szintén remek videofelvétel a kamcsatkai vulkáni működésről!


Frissítés (13:00)
Fantasztikus képek a Merapi mai kitöréséről! Elsőként egy GoogleMaps képet mutatunk be a vulkánról déli irányból nézve, hogy lássuk mennyire meredekek a vulkán oldalai és hol zúdulnak le az izzófelhők és izzó törmeléklavinák (szürke szín a Gendol völgyben):
Forrás: GoogleMaps

Majd jöjjenek a Reuters és Getty Images képei:

Mindkettő a vulkán dél-délkeleti oldalát mutatja, ahogy a piroklaszt-ár lezúdul a Gendol völgyben.


Első hír: 10:40

Néhány hét viszonylagos nyugalom után nagy üzemben a Föld tűzhányói!

Merapi: a tűzhányó helyi idő szerint ma reggel 6:20, 8:30, 11:30-kor és délben is többször is kitört kb. 2-3 km magasra emelve vulkáni hamufelhőt. A kitörést jól jelzik a szeizmogramok jelei is:

Forrás: Badan geologi


A hegy délnyugati oldalán hamuesőt jeleztek. A hegy meredek oldalának völgyeiben (elsősorban a déli Gendol völgyben) továbbra is rendszeresen zúdulnak le izzófelhők, azonban ezek egyelőre csak 3-4 km távolságba jutnak (a keddi pusztító kitörés során 5 km távolságba söpört végig az izzófelhő). A hatóságok igyekeznek a hegy közelében élőket, a házukhoz visszatérőket ismét biztonságos helyre irányítani.

Forrás: Tribun Medan


A Merapi tetején izzó lávadóm türemkedik ki, amit a tegnap esti webkamera képen is látni lehetett. Az instabil lávadóm időszakos összeomlása vezet az izzófelhők és izzó törmeléklavinák lezúdulásához, amik mindent elsöpörnek az útjukból. A Merapi kitörése továbbra is eltér a szokottól, azaz jóval robbanásosabb. Ez a gyorsan felemelkedő friss magma nagyobb gáztartalmával magyarázható.
Forrás: Kompas.com


Kljucsevszkoj és Shivelucs: Működésben a kamcsatkai nagyágyúk is. A Kljucsevszkoj 9 km magasra küldött fel vulkáni hamufelhőt, majd látványos lávatűzijáték kitörés és vékony lávafolyások jellemezték az egész héten. A vulkáni hamufelhő a tűzhányótól keletre 2300 km távolságba terjedt! A riasztási fokozat továbbra is a legmagasabb, vörös, ahogy a Shivelucs vulkán esetében is, amelyik szintén 10 km magasra zúdított ki vulkáni hamufelhőt! Vulkáni hamuhullást jeleztek még 100 km távolságban is!

A Kljucsevszkoj október végi kitörése. Forrás: KVERT



Piton de la Fournaise: A vulkáni működés még mindig zajlik, sőt, a helyi vulkanológiai obszervatórium jelentése szerint erősödtek a a magma felemelkedését jelző földremegések, felszínemelkedés, valamint a gázkibocsátás. Lehetséges, hogy egy újabb fázisba lép rövidesen a vulkáni működés!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=aGtKqOEV2NE&feature=youtu.be
    Fantasztikus videó a mai kitörések egyikéről, James Reynolds kamerájával. Érdemes teljes képrnyőn nézni!!!

    VálaszTörlés
  2. A Geoff Mackley-féle felvétel több, mint lenyűgöző! Pislogni is elfelejtettem, annyira néztem!

    VálaszTörlés