2010. október 13., szerda

Vulkánkitörés Auckland városában!... egyelőre még csak TV filmben!

Vulkánkitörés Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb, kétmilliós városában! Nem, nem kell gyorsan a hírműsorokat kutatni, egyelőre az esemény csupán filmvásznon történik, mégpedig helyi idő szerint ma este Új-Zélandon a TV3-as csatornán.
Nem ez az első ilyen vulkán katasztrófafilm, néhány éve a Supervolcano című film hatalmas szakmai vitát gerjesztett. A Discovery Channel és a BBC filmje számos valós tudományos ismeretet is felhasznált, akárcsak a korábban készült Dante Pokla c. film, aminek rendezője geológus végzettségű és a film készítésébe vulkanológusokat is bevont. Természetesen a történetek javarészt a képzelet szárnyán szaladnak és sok valóságtól elrugaszkodott látványelemet tartalmaznak. A vulkanológiai események azonban sok igazságot rejtenek, amelyek elgondolkodtatóak. Ezek a filmek különböznek a teljesen vad, természettől elrugaszkodott katasztrófafilmektől (mint például e témában a Tűzhányó c. film). Tavaly a német televíziónézőket borzasztotta el a "Vulkan" c. kétrészes katasztrófa film, ami arról szól, mi történne ha egy hatalmas robbanásos vulkánkitörés következne be az Eifel területén. A téma alapja nem teljesen földtől elrugaszkodott, hiszen nincsen kizárva, hogy vulkánkitörés történjen Németország nyugati részén, azonban ennek esélye a közeljövőben elég kicsi. Maga a film persze drámai módon használja ki a váratlan vulkánkitörés okozta káoszt.
Ma egy újabb film áll be a sorba. Az "Eruption" c. film arra a szintén valóságos elemre épít, hogy mi történne, ha Auckland közepén törne ki egy tűzhányó?

Forrás: Dannews


A kérdés felvetése, eltekintve ismét a televízió filmektől megkövetelt (???) körömlerágó és érzelemvadász jelenetektől, ebben az esetben is valóságos! Auckland egy aktív vulkáni területen épült fel, ahol az utolsó kitörés mindössze 600 évvel ezelőtt történt (Rangitoto pajzsvulkán). A vulkanológusok előtt nem ismeretlen annak lehetősége, hogy egy hasonló esemény bekövetkezhet, sőt valószínűleg be is fog következni a jövőben. Részletes tanulmányok készültek erre vonatkozólag, amelyek felmérik egy vulkáni kitörés valószínűségét és annak hatását. Az információközvetítésben óriási szerepe van a médiának és talán sokan ebből a filmből ismerik meg, hogy akár egy nagyváros közepén is kitörhet egy tűzhányó. A film vitákat gerjeszthet és felhívhatja a figyelmet olyan természeti folyamatokra, amelyeket rövid emberöltőnkben elképzelni sem tudunk, olykor azonban mégis bekövetkezhet (l. Eyjafjallajökull kitörés idén tavasszal).

Az Auckland vulkáni terület egy 1859-es német térképen. Forrás: Wikimedia CommonsBest Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése