2010. október 29., péntek

Etna: élménybeszámoló képekben

*
Több, mint egy hete értünk haza a szicíliai Etnáról, egy képes beszámolót adunk a felejthetetlen kirándulásról. Hatalmas élmény volt Európa legnagyobb és legaktívabb tűzhányóján járni, és a vulkán oldalain található körülbelül 350 kráterből legalább néhányhoz eljutni (a csúcsrégiójában további négy kráter helyezkedik el, melyek közel folyamatosan aktívak).


Az Etna ÉK-i irányból, a Messina-Catania autópályáról fotózva.

Az Etna É-i oldalán található Vulcanetto Mojo salakkúp,...

...és annak egy gyönyörű feltárása, melyet nem csak mi csodáltunk meg :).

Az Etna 1981-es lávafolyása a tűzhányó ÉNY-i oldalán, mely elérte egy közeli kis város, Randazzo szélét is,...

...és több házat - mint például ezt is - jelentősen megrongált.

Az Etna 2003-as lávafolyása a vulkán ÉK-i oldalán, melynek pusztító erejéről a képen látható elhalt fák tanúskodnak.

Egy, a tűzhányó ÉK-i oldalán található fröccssánc belseje, háttérben pedig a 2003-as lávafolyás és az abba épített Piano Provenzana (síközpont), mely az Etna csúcsrégiójába induló buszos utak egyik kiinduló állomása.

Az Etna legmagasabb (3330 m), ÉK-i csúcskrátere felhőbe burkolódzva, tőle K-DK-re (a képen balra) a híres Valle del Bove nevű völgy pereme, a kép előterében pedig lávafolyások és kisebb salakkúpok.

Az Etna D-i oldalának egy részlete: a 2001-es lávafolyás, salakkúpok (bal oldalt a legszélső: Monti Silvestri) és a Rifugio Sapienza turistaközpont, mely az Etna csúcsrégiójába induló buszos utak másik kiinduló állomása, valamint innen indul a 2500 m magasságig szállító kötélpálya is.

Az Etna csúcsrégiójába tartó buszoknak (melyek végállomása a 2920 m-en található Torre del Filosofo menedékház) kialakított út, mely salakkúpok és lávafolyások között kanyarog. A kép jobb oldalán a Laghetto salakkúp oldalának egy része látható.

A 2001-ben képződött Laghetto salakkúp krátere, melynek egyik oldalában (a kép jobb oldalán) kénkivirágzások, kisebb kigőzölgések tapasztalhatók, és a hidegben itt lehet melegedni, ugyanis forró a föld :).

A cataniai Castello Ursino vár udvara és az 1669-es lávafolyás (heves, robbanásos kitörések is zajlottak ekkor az Etna D-i oldalán, a lávafolyás pedig a Jón-tenger partját is elérte), mely alatt a középkori Catania szintje, felette pedig a mai városszint látható.

A Jón-tenger partján található Acicastello: a vár egy gyönyörű párnaláva összletre (tengeralatti lávafolyás) épült, mely az Etna legidősebb (körülbelül 500 ezer évvel ezelőtti) kitörési fázisának terméke.



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése