2010. október 15., péntek

Friss reggeli hírek a Piton de la Fournaise kitöréséről

Frissítés (17:45)

Tovább zajlik a lávaspricceléssel egybekötött lávaöntő kitörés a tűzhányón. A láva több ágban folyik. További remek videofelvétel tekinthető meg Linfo.re honlapján!
Az eseményeket a "Vue depuis Piton de Bert" webkamerán lehet követni (ha nem is a legjobb rálátással...).
Végül egy újabb videofelvétel a YouTube-ról:

Forrás: clicanooVideo


Frissítés (15:45)
Az első videofelvétel a kitörésről:



Frissítés (10:50)
Már megjelentek az első remek képek a kitörésről:

Fröcsköl az izzó láva a Piton de la Fournaise tűzhányón. Forrás és további képek: l'Association Citoyenne de Saint-Pierre


Légifelvételek a lávafolyásról. Forrás és további képek: www.photoslareunion.com



Alaphír (9:21)

Amint arról tegnap este gyors hírben már beszámoltunk, kitört a Piton de la Fournaise tűzhányó. A helyi újságok képes beszámolót nyújtanak a kitörésről és további információk találhatók Claude Grandpey blogjában is.
Eszerint, a kitörés viszonylag messze a csúcsterülettől, a "Château Fort" közelében zajlik, ahol utoljára 2007 áprilisban volt kitörés. A feltörő magma a Dolomieu kráter alatt gondolt egyet és délkelet felé haladt tovább, majd egy hasadék mentén talált utat a felszínre. A magma nyomása következtében a csúcsterület 20 centiméterrel, a kitörés helye pedig 30 centiméterrel megemelkedett. A vulkánkitörés kisebb lávaszökőkúttal és lávaöntéssel zajlik, egyelőre nem túl nagy anyagszolgáltatással. A kitörést folyamatos földremegés és óránként átlagosan 3 földrengés kipattanása kíséri.

Kitörésben a Piton de la Fournaise tűzhányó! Forrás: The Journal de L'Ile



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése