2010. október 28., csütörtök

Merapi: ismét kitört

Helyi idő szerint fél 5-kor ismét kitört az indonéziai Merapi! Surono, a helyi vulkanológiai központ vezetője szerint ez a kitörés nem volt olyan erős, mint a keddi. Az alábbi friss szeizmogramon jól látható, hogy felerősödött a szeizmikus aktivitás a hegy alatt. Első ránézésre itt is vannak olyan szeizmikus jelek, amik a belső gáznyomásra utalnak, úgy mint kedd előtt, tehát a vulkán nem nyugszik. Kérdés, hogy most ez a belső nyomás, hogyan távozik - lassan vagy megint hirtelen?...


Most már nem érhető el a webkamera, a legutóbbi kép itt van:


Ahogy kapunk további híreket, frissítünk!

Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

 1. Ismét elérhető a webkamera:
  http://merapi.bgl.esdm.go.id/view-r.php?id=1
  vagy
  http://twitpic.com/31ks0b

  VálaszTörlés
 2. A mai, újabb kitörés során 3,5 km magasságba emelkedett a vulkáni hamufelhő, az irányát egyelőre nem lehet meghatározni a rossz időjárási körülmények miatt.

  VálaszTörlés
 3. További képek:
  http://www.csmonitor.com/CSM-Photo-Galleries/In-Pictures/Merapi-volcano-erupts

  VálaszTörlés
 4. Még tegnap figyelgettem a szeizmogramokat, és ami eszembe jutott róluk, az a tavalyi Redoubt kitörés. Azelőtt nagyon sok hasonló kis rengés volt, amelyek viszonylag sűrűn és nem nagy erővel jöttek sorban. Persze nem tudom, hogy a két külön hegy különböző szeizmogramjában mennyire lehet azonosságoknak látni esetleg egyáltalán nem hasonlító jeleket. Amikor a Redoubt-on megjelentek ezek a kis tüskékre hasonlító rengés-jelek, akkor kb 2 nap volt a kitörésig. Mentettem is le képet belőle, amin pont a kitörés előtti pár óra látható. Most gyorsan feltöltöttem ide: http://href.hu/x/dk5v
  A Merapi-n tegnap ugyanilyen kis tüskék voltak, csak ritkásabban, de a rendszeres, bár nem pont szabályos ismétlődés megvolt. Ezek a jelek miből erednek? A feltörekvő gázok "bugyborékolása", vagy micsoda? Ha nem csal a memóriám, ezek akkor a Redoubt-on elég sekély rengések voltak.
  Lehet, hogy teljesen rosszul látom a hasonlóságát a mintázatoknak, de érdekel, hogy lehet-e bármi összefüggés a rengések oka közt.

  VálaszTörlés
 5. Évi! Kösz a képeket! Szegény tehén.. (13)
  Üdv:hsasa

  VálaszTörlés