2010. október 8., péntek

"Rántotta" és spagetti: Hawaii és Etna

Balázs ínycsiklandozó bejegyzését továbbszőve, legyen itt először egy friss hawaii hír: pontosan 76 évvel ezelőtt, 1934 október 8-án látványos kitörés kezdődött Pele otthonában, a Halema'uma'u kráterben. Az olykor közel 300 méter magasra emelkedő lávaszökőkutak 3 év nyugalom után kápráztatták el ismét a vulkánszerető látogatókat és hoztak megkönnyebbülést George Lancasternek, a közeli Volcano House tulajdonosának, aki már aggódott a vendégek elmaradása miatt. A vulkáni működés 33 napig tartott, amit a Kilauea leghosszabb szunnyadó időszaka - 18 év nyugalom követett! 1952-ben aztán ismét látványos vulkánkitörésekkel örvendeztette meg Pele az akkor már 93 éves vulkán ház tulajdonost.

Növekszik a sziget: a már több mint 27 éve folyamatosan tartó lávaöntő kitörés jelenleg egy csinos lávadeltát épít az egykori Kalapana település helyének közelében. Forrás: USGS HVO


Átugorva a Föld másik legaktívabb tűzhányójához, az Etnához, egy friss hír a hétvégére. Az Etna továbbra is nyugtalan, Boris Behncke, a cataniai INGV munkatársának közlése szerint a tegnapi nap egy kisebb robbanásos kitörés történt a Bocca Nuova kráterben, ami némi vulkáni hamut is a felszínre repített (ez azonban még mindig nem a friss magma anyaga!!). A Délkeleti kráterből is erős gázkiáramlás zajlik. Az Etna viselkedése tehát továbbra is arra utal, hogy közeleg az újabb kitörési fázis. Kérdés, mikor! Ezt egy tűzhányó esetében sosem lehet tudni... Mindenesetre, két doktorandusz hallgatóm, Balázs és Évi már útban van az Etna felé, ahol egy hetet fognak eltölteni. Utána minden bizonnyal helyszíni élménybeszámoló következik!

Az Etna kárterei most még üresen tátongnak. Fotó: Kókay Rita


Végül, Kína-Koreai határ: sokan érdeklődnek a Mt. Baekdu (Changbaishan) vulkán helyzete felől, rövidesen erre is válaszolok!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Ez a 'másik legaktívabb' milyen szempont szerinti minősítés? Hosszabb időn keresztüli átlagos anyagszolgáltatás?
    Mert egyébként a folyamatosan működők jutnának eszembe, pl. Stromboli, Yasur.

    VálaszTörlés
  2. Belohin,
    A következőképpen gondolom: hosszú időre (évtizedek, évszázadok) visszatekintve viszonylag folyamatos vulkáni működés (ebben benne van olykor néhány év szünet, l. Kilauea, Piton de la Fournaise és Etna működése, de nem több, azaz a Vezúv szunnyadása már hosszú ebből a szempontból). Ebbe a kategóriában nyilvánvalóan benne vannak a valóban folyamatosan, megbízhatóan működő tűzhányók, amelyekhez biztosan lehet hétvégi programot tervezni, ha valaki vulkáni kitörést szeretne látni. Ilyen a Stromboli és a Yasur is. Az Etna esetében már nem ilyen biztos a kirándulás. Doktorandusz hallgatóim nagy valószínűséggel nem fognak most ott kitörést látni (ráadásul az eső is szakad...), ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az Etna méltán a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, mivel rendszeresen kitör és viszonylag jelentős anyagszolgáltatása is van.

    VálaszTörlés