2010. október 16., szombat

Piton de la Fournaise: továbbra is fröcsög és folyik a láva

A vulkáni kitörés tovább zajlik az Indiai-óceán Réunion szigetén található Piton de la Fournaise vulkánon. A kitörés az idén tavaszi izlandi eseményeket idézi, amikor a Fimmvörðuháls területén talált utat a bazaltos magma és freccsent a felszínre. A fröccssáncokból gyorsan folyós láva indult ki. A videofelvételeken megfigyelhető, hogy a lávafröccs kitörések valójában kisebb-nagyobb gázbuborékok kiszabadulása és szétpukkanása a kőzetolvadékból, valahogy úgy, mint a tűzhelyen hagyott spenótból vagy tejbegrízből…
Ez a fajta vulkáni tevékenység inkább turistacsalogató, mintsem a környezetre veszélyes természeti folyamat. Nem véletlenül, a sziget népszerű turistacélpont Franciaországban (a sziget ugyanis francia fennhatóság alá tartozik).
A helyi obszervatórium munkatársainak helyszíni szemléje alapján a lávaömlés egyelőre maradt az Enclos Fouqué területen. A vulkáni működés stabil és viszonylag szerény erősségű. A felnyíló hasadék mentén három vulkáni fröccs-kúp alakult ki, ahonnan lávafröcsögés és lávaszökőkút kitörések zajlanak, ezek nagysága azonban a videofelvételek alapján nem éri el az izlandi Fimmvörðuháls kitörését. A kiindulási ponton még 1100 Celsius fokos lávafolyások jó 1,5 kilométerre jutottak el már a hasadéktól.

Kitörésben a Piton de la Fournaise tűzhányó! Forrás: Associated PressBest Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése