2010. október 7., csütörtök

Mi a kapcsolat Hawaii és a tojásrántotta között?!


Az óceán és a láva találkozása. A képen látható fehér gőzfelhő az óceán vizének felhevítése során képződik. A fekete pacák pedig a hirtelen megdermedő lávacafatok, amelyek a láva szétfröccsenése során keletkeznek. (Forrás: USGS HVO)
A Hawaii-n található Kilauea a világ legaktívabb tűzhányója. Az ott zajló vulkáni működés révén gyakorlatilag egy sziget születését és gyarapodását követhetjük nyomon. Hawaii-n ebben a pillanatban is több ponton zajlik a vulkáni működés. Ennek egyik lenyűgöző példái a lávadelták. Hawaii-n a láva a föld alatt, lávaalagutakban áramlik a part felé. A part közelében gyakran kifolyik a felszínre, de van amikor egészen az óceánig utat talál magának a föld alatt. Az alagút szájánál az óceán vize és a több mint 1000 °C-os vörösen izzó kőzetolvadék olyan heves reakcióba lép, mint tojás sütéskor a forró zsírba pottyantott hagymakarika. A víz nagyon gyors és intenzív gőzfázisba történő átalakulása során a láva szétfröcsköl, akárcsak a forró zsír a serpenyőben. A helyi obszervatórium nemrég egy nagyszerű videót közölt egy ilyen, ún. freatikus kitörésről.
További infó:
A reakció során
olyan nagy mennyiségű vízgőz keletkezik, hogy az abból képződő felhő és így a lávadelta még az űrfelvételeken is jól látható.

A lávaalagutak tetején lévő nyílásokon keresztül megpillanthatjuk az abban áramló lávát. A képen lévő nyílás átmérője ~1 m, a kőzetolvadék jobbról balra folyik. (Forrás: USGS HVO)

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Bear Grylls túlélősójában az is elhangzott, hogy a sós vízből a hatalmas hőmérséklet miatt rengeteg sósavgáz is keletkezik, ezért nem tanácsos közel menni.

    VálaszTörlés
  2. szerintem nem a sós vízből lesznek jó kis savak,inkább a Cl2 és F2 gázokból amik a lávából szabadulnak fel

    VálaszTörlés