2010. október 14., csütörtök

Mi történt az elmúlt héten?


Az elmúlt egy hétben számos vulkánon történt kisebb-nagyobb kitörés, vagy egyéb érdekes geológiai esemény, melyeket érdemes figyelemmel kísérni.

A Piton de la Fournaise (Réunion) kitörésére utaló jelek egyre erősödnek, már korábban is beszámoltunk arról, hogy hamarosan várható kitörés. Október 7-e óta a vulkano-tektonikus földrengések száma és ereje is megnövekedett, 10-11-én pedig 3-7 cm-es süllyedést tapasztaltak a csúcsrégióban, emellett a kráterben megszaporodtak a földcsuszamlások. Ezen események miatt a riadókészültség szintje 1-es (a kitörés bármikor bekövetkezhet) maradt.

Továbbra is kitörésben a Chilei Planchon-Peteroa! Szeptember utolsó napján repülőgépről figyeltek meg egy 400 m magas hamufelhőt a hegy fölött. A felhő kelet felé sodródva nagy területet borított be Argentínában. A felhő egyes részei 6 km magasan nagy távolságokat tettek meg kelet és északkelet felé. Egy hasonló, csak 3 km magas felhő dél- és délkelet felé sodródott a levegőben. Másnap egy hamufelhő észak- és északnyugat felé haladva 30 km-t is megtett, elérve Los Quenes városát, ahol kénszagot éreztek. A Buenos Aires VAAC szerint október 6-12. között a hamufelhők 3-6.1 km magasba emelkedtek és a szélrózsa minden irányéba sodródtak tova. A készültségi szintet is négyesben (sárga) hagyták.

Dél-Amerika más vulkánja is aktív, a Reventador (Ecuador) október 6-án pöffentett a levegőbe egy 1 km magas kitörési felhőt, ami aztán északkelet felé sodródott. Szintén ecuadori vulkán a Sangay. Október hatodikán alacsony hamufelhőt eregetett, mely nyugat-északnyugat felé távolodott a vulkántól.

Costa Rica legaktívabb vulkánja, az Arenal most viszonylag visszafogott volt, néhány stromboli-típusú kitörését regisztrálták az elmúlt hét napban, emellett gázkiáramlásokat és kőlavinákat észleltek a kutatók. Az északi lejtőre hulló vulkáni bombákat említettek helyi lakosok. Ezen megszilárdult lávacafatok a stromboli-típusú kitörések jellegzetes kísérői. Az északkeleti, keleti és délkeleti lejtőkön a kiszórt törmelék mellett savas eső is hullott, a D-kráterben fumarolák ontják a gázokat. Az Arenal-tól nem messze lévő, szintén costa-ricai Poás is kitört, csúcskráterének tava közepéből repültek fel a kőzetdarabok, majd visszahullottak a tóba. A víz felett legfeljebb néhány 10 m magasságban lebegett a kitörés gázanyaga. A lávadóm hőmérséklete 810 Celsius fok volt.

Montserrat vulkánja, a Soufriére Hills nem sok újat mutatott a napokban. Október 2-án a Gages-völgy mentén nyugat felé egy piroklasztár hömpölygött le. A Belham-völgyben északnyugatra számos lahar zúdult le. Nyugat-, nyugat-északnyugat- és északnyugat felé dodródó, egy-két km magas hamufelhőkről számolt be a Washington VAAC. Némelyik 140 km-t is megtett.

Amerika után Kamcsatka: mi a helyzet az orosz Távol-keleten? A Karimszkij október első hetében erősödő szeizmicitást mutatott, mely október 3-4-én kisebb hamukitörésekkel - 3-5 km-es felhők - jártak együtt. Október 4-5-én termális anomáliát észleltek műholdakról a kráterben, 7-én pedig egy hamufelhőt fedeztek fel, ami 33 km-t sodródott délkelet felé. A repülésbiztonsági színkód továbbra is narancs.

A Kljucsevszkoj is kitett magáért október elején! A szeizmikusan az átlagosnál aktívabb vulkán délnyugati lejtőjén lávafolyás alakult ki a csúcskráternél. Majd' minden nap stromboli-típusú kitörések történtek, általában termális anomália jellemezte a csúcskrátert és a kisebb-nagyobb gáz- és gőzfelhők egészen 6.3 km magasságig emelkedtek. Október 5-6-án műholdképeken hamufelhőket fedeztek fel, melyek délkelet felé 50 km-t is megtettek a levegőben. Október 11-én pedig északkelet felé tartó hamufelhőkről számoltak be a kutatók, majd másnap egy erőteljesebb kitörés 10.1 km magas hamufelhőt hozott létre, mely kelet felé sodródott. A repülésbiztonsági színkód természetesen narancs maradt.

Október 5-7-én feltehetőleg a Shivelucs is kisebb kitöréseket produkált, melyek hamufelhője akár a 6.5 km-es magasságot is elérte. A műholdképeken nem csak a termális anomália vehető ki jól, hanem az a gőz- és gázfelhő is, mely október 2-3-án 190 km-t tett meg a szél szárnyán délkelet felé. Az ezt követő napokban kisebb hamutartalmú felhőket is észleltek. A repülésbiztonsági színkód itt is narancs maradt.

Indonéziában van a legtöbb aktív tűzhányó a Földön. Ezek közül most épp kettő is aktív. A Batu Tarán október 6-án egy 1,5 km magas hamufelhő jelezte a kitörést, a felhő nyugat felé sodródott 55 km távolságot téve meg. A Dukono pedig október 6-7-én bocsátott fel 2.4 km magas hamufelhőket, melyek 75-110 km-t tettek meg nyugati irányban.

Japánban most épp a Sakura-Jima mutat erős aktivitást. Október 7-e és 10-e között 1.5-2.1 km magas hamufelhőkről számoltak be a japán hatóságok, a felhők az északitól a keletin át a déliig mindenféle irányba sodródtak. Október 8-án egy pilóta is észlelt kitörést, megfigyelései szerint a hamufelhő akkor 2.7 km magas volt.

Amerika, Amerika...Hawaiin a Kilauea megbízható vulkán, ha kitörésről van szó. A csúcskalderában a lávató szintje a kráter aljánál 150-160 m-rel van alacsonyabban, néhe 10-30 méternyit megemelkedik. Éjjel szépen ragyog a kürtő, a belőle felszálló gázfelhő pedig délnyugat felé sodródik. A keleti riftzónából a Hálaadásnapi-kürtő lávaalagútjai főképp a Puhi-o-Kalaikini lávadeltát táplálják. Október 4-én a 130-as főút végéhez és Kalapanához közel láva ömlött a felszínre, valamint több hasonló kis lávaömlés történt október 6-12. között. Puhi-o-Kalainikinél az előzőtől nyugatra újabb helyen is az óceánba torkollott egy lávafolyás. A Pu'u'O'o-kráter északnyugati sarkában lévő kürtőből láva folyt keresztül kelet felé a kaldera aljzatán. Október hatodikán keleten egy új kürtő nyílt fel és a belőle feltörő láva a térséget 10 m vastagon borította be. Két nap múlva a kráter északi részén a láva visszaszivárgott a kürtőbe. 8-10-e közt akadozott a lávakibocsátás, majd abbamaradt.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése