2010. október 26., kedd

BREAKING NEWS! Merapi: helyi idő szerint 17 órakor kitört a tűzhányó!


Frissítés (17.06, Tomi)


A BBC hírei szerint a kitörésnek már halálos áldozata is van, egy három hónapos csecsemő fulladt meg a vulkáni gázoktól. A hegyen mintegy 5000 ember él, de ennél több, 13000 embert kell kitelepíteni a kráter 10 mérföldes (~16 km) körzetéből, tájékoztattak a helyi hatóságok.

Frissítés (15.35)
Sri Surono, a helyi vulkanológiai központ nyilatkozata szerint több robbanás is történt, amit az izzófelhők lezúdulása és a hamuhullás követett. Surono szerint nem várható ennél nagyobb kitörés.
Jelenleg Indonéziában este van, a webkamera egész délután nem működött, a földrengéseket mutató webhely sem volt elérhető, így csak találgatni lehet, vajon mi történt. Megítélésünk szerint friss lávadóm anyag türemkedhetett ki a kürtőből, amit egy robbanás vethetett szét. A vulkán oldalában izzófelhők rohanhattak le, a környéken pedig finom vulkáni hamu hullott.
A sebesültek száma már közben több tucatra nőtt. A lakosság kitelepítése folytatódik.

Frissítés (15.10):
A hírügynökségi beszámolók szerint már két súlyos sebesültje van a Merapi mai kitörésének. Az izzófelhők lezúdulása következtében két nő szenvedett égési sérüléseket Kinarejo település közelében.



Eredeti hír (14.10):
A TribunNews jelentése szerint helyi idő szerint 17 órakor kitört a Merapi! A vulkántól délre hamuhullásról számolnak be, amit megerősítettek a Metro TV News felvételei is. Ezenkívül, izzó törmeléklavinák zúdulnak le a hegyről.
A Tűzhányó blog követi az eseményeket és amint többet tudunk az eseményről, közre adjuk!

Forrás: Metro TV News


Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Újra elérhető a webcam, bár lassan tölt be. A kép nagyjából tiszta, a hegytetőn enyhe izzás látható.

    VálaszTörlés
  2. Nekem sajnos nem tölt a web cam, viszont feltettek egy rövid animált gif videót, amin látszik a csúcsrégió izzása:

    http://i52.tinypic.com/ipmhdz.gif

    VálaszTörlés
  3. http://www.bom.gov.au/products/IDD41290.shtml

    A Darwin VAAC jelentése szerint a kitörési felhő 18 km magasra emelkedett.

    VálaszTörlés
  4. Azóta az a webhely, ahol a kamera és a szeizmogramok voltak, szépen leállt. Vagy a túl sok látogató nyírta ki, vagy más miatt...
    Sajnos a halálos áldozatok száma is nőtt... :-(

    A VAAC szerint vulkáni hamu észlelhető ebben a magasságban. Nem tudom, hogy direkt módon (a kitörési felhővel) vagy konvektív áramlások is rásegítettek-e. Egy biztos, nem egy kis köhögés volt... És valószínű, hogy nincs még vége.
    Délutáni (kitörés előtti) időjárási műholdképen is látni egy kis füstoszlopot a hegy felett. Talán van olyan is, csak még nincs fenn a neten, amin maga a kitörési felhő látszik. Próbálok keresni, de nem könnyű ázsiai linket találni Európából...
    Talán hamarosan az SO2 adatok is meglesznek, a mai térképen még nincs fenn (korábban volt ott a műhold): http://sacs.aeronomie.be/nrt/index.php?Year=2010&Month=10&Day=26&point.x=211&point.y=73&Region=000

    VálaszTörlés
  5. Tragikus, ami történt, Surono valamit tényleg megérzett, sokkal katasztrofálisabb volt a kitörés, mint ami a Merapi szokásos tevékenysége! Ma ébredéskor belém nyilallt: a tornillok!!! Gázok túlnyomása alatt volt a hegy! Többet néhány óra múlva, most viszem a gyerkőcöket oviba!

    VálaszTörlés
  6. Hamarosan odaér a műhold a Merapi fölé és talán lesz használható SO2 adat:
    http://sacs.aeronomie.be/nrt/index.php?Year=2010&Month=10&Day=27&point.x=209&point.y=73&Region=000

    VálaszTörlés