2013. november 23., szombat

Újabb Etna kitörés - a duplázva ébredő, a félénk, a gyönyörű és most a gyorsan tüzelő

Csak kapkodjuk a fejünket! Ismétlődő kitörésekkel keseríti meg az indonéziai Sinabung a környéken lakók életét, egy új sziget születik Japántól délre, közben ismétlődő robbanásos kitörések zajlanak az Etnán. Ma délelőtt idén már a 17. paroxizmális kitörés történt, és ismét csak hangsúlyoznom kell azt, hogy minden kitörés más! A hat hónap szünet után feléledt Etna október 28-án káprázatos dupla kürtős kitöréssel ébredt, aztán november 11-én félénken, egy hóvihar felhője mögé bújva következett be az újabb, több mint 7 órán keresztül zajló kitörés. Nem kellett egy hetet várni és jött egy újabb fantasztikus kitörés, talán az egyik legszebb lávatűzijáték előadás. Most újra kevesebb, mint egy hét telt el és jött egy hirtelen elinduló, gyorsan lezajló, de mondanom sem kell, lélegzetelállító kitörés!

Itt az idei 17-dik! Forrás: Freepeople Sportgoup és

Ma reggel még alapvetően minden nyugodtnak tűnt, bár péntek éjszaka, ma kora hajnalban voltak kisebb stromboli-típusú kitörések, a földremegés kép nem árulkodott közelgő paroxizmális kitörésről. Délelőtt 10 óra körül aztán hirtelen megváltozott minden és lávaszökőkút csapott fel az Új Délkeleti Kráterből magasba emelkedő vulkáni hamufelhővel. A kitörés mindössze másfél órán keresztül tartott. A vulkáni hamu keleti-északkeleti irányba sodródott és néhány centiméteres salakdarabok hulltak a környező településeken. Giardini Naxos, Fiumefreddo és Taormina településeken sűrű hamueső esett, feketére színezve az utcákat. Az október 26-án elkezdődött robbanásos kitöréssorozat úgy tűnik tehát, hogy a korábbiaknál sűrűbben ismétlődő robbanás kitörési eseményeket hoz.

Felfelé gomolygó vulkáni hamu! Forrás: EtnaWalk és Kévin Maillet

Feketére színeződött, vulkáni salakdarabokkal borított utcák az Etna keleti lejtőjén. Forrás: CTzen

A végére álljon itt egy remek videofelvétel a kitörésről Michele Mammino készítésében. Figyeljük meg a kitörés lüktető, pulzáló lefolyását. A közeli felvételeken látható, hogy a lávacafat és vulkáni hamu kilövelléseket erőteljes lökéshullámok előzik meg. Különleges látvány a kilökődő és lehulló izzó lávadarabok. A kitörés során azonban még nagy távolságban is hullhatnak akár több centiméter nagyságú kőzetdarabok, hogy ez mennyire veszélyes és milyen károkat okozhat, arról egy friss videofelvétel tanúskodik. Figyelmeztető ez, hogy még egy "turistacsalogató" kitöréseket produkáló vulkán esetében is tudnunk kell, fel kell készülni arra, hogy milyen veszélyekkel nézhetünk szembe!
Az idei 17. paroxizmális kitörés közeli felvételeken. Forrás: Michele Mammino



Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. turistacsalogat... hm... ez a mostani kitörés már a szubpliniuszi felé kacsingat. úgy tűnik folyamatos a gáz-gazdag magmautánpótlás a magmatározóba. reméljük stabil a vulkáni szerkezet, mert ha egy ilyen magma a lejtők mentén találna utat magának, akkor végkép turistariogatóba váltana át az aktivitás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a hagyományos felosztás szerint ez már abban a kategóriában lehet. Az Etna most a szokottnál is aktívabb, azaz a gázdús magma gyorsabban éri el a felszínt és ez olyan váratlan kitöréseket okozhat, mint ami szombaton volt. Az Etna látványos kitörései sokakat vonzanak és ez adott esetben még gondot okozhat. Ahogy Boris Behncke is megjegyezte, még az a szerencse, hogy egy ilyen kitörés nem nyáron volt, amikor tele van turistával a hegy és a még izzó kőzetdarabok akár erdőtüzet is okozhatnak... Tudni kell, hogy egy vulkán, főleg az Etna váratlan kitörésekre is képes és a tűzhányók veszélyesek még akár több mint 10 km távolságban is...

      Törlés