2012. március 23., péntek

Soufriére Hills: robbanásos kitörés, de hol a magma?

Tíz napja egy bejegyzésben hírül adtuk, hogy hosszabb szünet után ismét hallatott magáról a montserrati Soufriére Hills tűzhányó. Számunkra kitüntetett jelentőségű e vulkán működése, mivel az 1995 óta zajló események rengeteg tapasztalatot adtak nekünk a csomádi vulkanológiai kutatásokhoz, valamint a magmakamra folyamatok rekonstruálásához. Balázs és Évi tavaly egy konferencia kapcsán ott voltak a helyszínen, ahol további élményeket és hasznos megfigyeléseket gyűjtöttek. A Soufriére Hills vulkáni működése és a kapcsolódó társadalmi hatás (a karibi paradicsom állapotának változása a vulkáni működés következtében) engem különösképpen megfogott és ezt nagyon tanulságosnak tartom a modern társadalom számára is. Ezért nem véletlen, hogy a Kemenes Vulkánpark bemutatójának a vulkáni működés pusztító hatását illusztráló termében a Soufriére Hills példája szerepel, rekonstruált házakkal, óriás képekkel és filmvetítéssel (persze ehhez rendezni kell még a jelenlegi váratlan nyugtalanító helyzetet...).

Freatikus kitörés a Soufriére Hills vulkánon helyi idő szerint ma reggel 8 óra körül. Forrás: MVO Flickr képgallériája


Tehát Soufriére Hills! A Montserrat Volcano Observatory (MVO) mai friss híre már robbanásos kitörésről ad hírt, amelynek során a vulkáni hamufelhő közel 1 km magasságba emelkedett a kráter fölé. A robbanásos kitörést az elmúlt két napban intenzív vulkánszerkezeti (VT) földrengés raj előzte meg (napi mintegy 50 rengéssel). A kitörés helye ott volt, ahol a tűzhányó 2010. februárjában időszakosan abbahagyta működését. Ezzel párhuzamosan megerősödött a fumarola tevékenység is. Maga a robbanásos kitörés tipikus kürtőtisztító kitörés volt, amikor magma anyaga nem is kerül a felszínre. Vulkánkitörés magma nélkül? Ez az úgynevezett freatikus kitörés típus, amikor a túlhevített kőzetek repedéseibe víz kerül, az felforrósodik, gőzzé alakul és az ezzel járó hirtelen térfogatnövekedés szétveti, apró darabokra töri a kőzeteket és azokat a felszínre robbantja. Nem veszélytelen az ilyen kitörés, mert váratlanul következik be és a robbanás erejétől függően akár méteres nagyságú kőzetdarabok repülhetnek a kráter több száz méteres körzetében. Más esetben olyannyira hatékony a robbanásos aprózódás, hogy a felszín alatti kőzetek apró, milliméteres darabkákra esnek szét és sűrű vulkáni hamufelhő formájában robbannak ki a kürtőből. De hol a magma? A magma valószínűleg ismét nyomul felfelé a Soufriére Hills tűzhányó alatt (erre utalhatnak a VT rengésrajok) és ennek hőhatása következtében forrósodnak át a felette lévő kőzetek. Az ilyen kürtőtisztító típusú, freatikus vulkáni működés gyakran vezet be egy új kitörési ciklust, amire a Soufriére Hills esetében is volt példa, 2005-ben és 2008-ban is. Elképzelhető tehát, hogy ezek az események most is egy intenzívebb vulkáni működési fázis előhírnökei. Szemünk tehát biztos rajta lesz ezen a számunkra kitüntetett tűzhányón!

Kürtőtisztítás! Freatikus kitörés a Soufriére Hills tűzhányón. Forrás: MVO Flickr képgallériája


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Webkamera a Soufriére Hillsre a Garibaldi hegyről:
    http://www.mvo.ms/science/monitoring/171-volcano-live/1718

    Jelenleg arra napos az idő, kisebb felhőpamacsok vannak az égen, a hegy pedig szokása szerint felhőbe burkolózik, kitörés nem zajlik.

    VálaszTörlés
  2. A szeizmikus aktivitás visszatért a normál állapotba a március 23-i freatikus kitörést követően. A kitörés után a döntéshozók biztonsági okokból lezártak egyes területeket a vulkán közelében (ún. C zóna, a vulkántól nyugatra), de most ezt újra megnyitották. A Soufriére Hills vulkánt is magába foglaló V zónába azonban továbbra is tiltott a belépés. A biztonsági zónákról további információ a következő weblapon található:
    http://www.mvo.ms/about-volcanoes/safety/hazard-level-system

    VálaszTörlés