2012. március 13., kedd

Nem nyugvó tűzhányók: Soufriére Hills, Montserrat

Balázs legutóbb a chilei Puyehue Cordón-Caulle vulkán még mindig tartó kitöréséről írt egy szép bejegyzést. Vannak tűzhányók, amelyek akár hónapokon keresztül onthatják a felszínre a vulkáni hamut, vannak amelyek időszakosan mutatnak be - csupán néhány órán keresztül tartó - látványos kitöréseket, mint például az Etna és vannak amelyek éveken keresztül működnek többé-kevésbé folyamatosan, hol erőteljesebben, hol csendesebben, hol egy kis pihenőt tartva, hol kiteljesedve. Ilyen a karibi Montserrat szigetének déli részén található Soufriére Hills tűzhányó, amelyik több évszázados nyugalom után 1995-ben kezdte meg működését és ez alatt a több mint 15 év alatt lerombolta sziget fővárosát, Plymouth-t, a sziget repterét, és szürkévé változtatta az egykor színgazdag tájat. Utolsó jelentősebb kitörése 2010. februárjában volt, azóta nem sokat hallottunk e tűzhányóról. Valóban, azóta nem volt intenzív lávadóm kitüremkedés, nem voltak nagyobb lávadóm összeomlások, azonban ez nem jelenti azt, hogy a tűzhányó befejezte működését. Erről tanúskodik a Montserrat Volcano Observatory legfrissebb jelentése, miszerint március 9-én egy piroklaszt-ár rohant le a vulkán nyugati oldalán lévő egyik völgyben és 1 km távolságba jutott el.

Egy kisebb piroklaszt-ár rohan le a Soufriére Hills nyugati oldalán. Forrás: Montserrat Volcano Observatory


Az eseménynek semmi előjele nem volt és ez felhívja a figyelmet, hogy a látszólagos nyugalom ellenére a vulkán még mindig aktív és akár váratlanul produkálhat olyan kitörést, ami adott esetben emberéleteket is veszélyeztethet. A vulkanológia egy fontos kulcskérdése tehát az előrejelzés mellett az is - ahogy ezt Balázs szintén hangsúlyozta - hogy mikor jelenthető ki, hogy egy vulkán befejezte működését, nincs többé veszély!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Nem nyugvó vulkánok közül legyen itt egy szuperaktív tűzhányó is: a BBC izgalmas képsorokat, köztük hőkamerás felvételeket adott közre a japán Sakurajima március 12-i kitöréséről:
    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-17352978

    VálaszTörlés
  2. A nyugtalan Santorini: egy frissen elfogadott tanulmány jelent meg az egyik legnevesebb geofizikai szaklapban a sziget GPS-es vizsgálati eredményeiről. (abstract:http://www.agu.org/pubs/crossref/pip/2012GL051286.shtml) Korábban Szabolcs írt bejegyzést a területen felújult szeizmikus aktivitásról, amelyet deformáció is kísér. Az új eredmények alapján valószínűleg nem vezet kitöréshez mindez, de egyértelműen jelzi, hogy a terület ismét aktivizálódik 60 éves nyugalmat követően.

    VálaszTörlés