2011. október 17., hétfő

El Hierro - geológiai modellek a kitörésről

Frissítés (Szabolcs, 22:40)
Éppen megérkeztem a Kanári-szigetekről, nem csak fuerteventurai élményekkel, hanem sok hasznos tapasztalattal az El Hierro kitörés kapcsán is (és végre ékezetes billentyűzettel!). Rövidesen adok egy rövid helyzetértékelést, most egyelőre az alábbi modellekről annyit, hogy az első és negyedik ábra magyarázata egy korábbi bejegyzésünkben is szerepelt - érdemes azt is hozzáolvasni. Az Azori-szigetekbeli 1999. januári serretai kitörésről kiváló képes összefoglaló található a Smithsonian Intézet honlapján!

Eredeti bejegyzés (Tomi):

A tenger alatti kitörés El Hierro mellett egyre sekélyebb vízben zajlik. Erre enged következtetni a szeizmikus adatok mellett a tenger elszíneződését követő buborékosodás is. A kitörés kapcsán egyrészt számos 3D-s modell született El Hierro térségéről, földtani szelvények, melyek a vulkánkitörések helye és a földrengések epicentrumai közti távolságot magyarázzák. Emellett korábbi, hasonló kitöréseken alapuló magyarázó ábrákkal is találkozhatunk, melyek segítenek megérteni, mi is történik. Ezek közül mutatunk be négyet.






Első ábránk a földrengések hipocentrumait, a kitörés helyét és a magma vándorlását mutatja be. A modell szerint a magma a földköpeny (Manto) és földkéreg (Corteza Oceánica) határán kezdett felgyülemleni egy magmatározó rendszerben. E rendszer "feltöltődése" okozta a mélyben kipattant földrengéseket, ahogy a magma gyakorlatilag megrepesztette az alsó-kéreg kőzeteit. El Hierro három félszigete által kijelölt három tengely egy-egy rifzóna (hasadékrendszer), melyek mentén feláramlott a magma az eddigi kitöréseknél. Hasonlóképp történt most is. A magmatározóból az olvadék utat talált magának a sziget déli riftzónája alatt, ahol jóval kevesebb ellenállásba ütközött (emiatt kevés rengés pattant ki közepes mélységben, hanem csak nem sokkal a felszín alatt. Végül megindult a tenger alatti kitörés, majd folyamatosan vándorolt északra, mindvégig a riftzónában maradva. Forrás: Laprovincia.es
El Hierro déli félszigete és annak tenger alatti folytatása. Az ábrán jól látható, hogy a kitörések mind a riftzóna tengelyét jelentő vízalatti háton történnek. Kezdetben a szigettől távolabb, egy kilométeres vízmélységben, majd egyre közelebb és sekélyebb vízben. A szigeten lévő kis narancssárga vulkánok a korábbi kitörési központokat jelölik. Forrás Canarias3D.es és GoogleMaps.
A képen már az eddigi utolsó kitörési központot ábrázolták, mely szintén a déli riftzóna tengelyénél jelent meg. Itt a tenger már elég sekély, mindössze 150 m mély a víz. Ez már közel van ahhoz a határhoz, ahol a tenger alatti, párnaláva-kitörés átvált robbanásos, Surtsey-típusúba. Ennek jelei a szabályos időközönként felszínre törő buborékok. Ettől helytől a part felé egyre sekélyebb a tenger, széles sávban a 100 m-t sem éri el, tehát egy kicsivel a szigethez közelebb felnyíló hasadék biztosan gyönyörű robbanásos kitöréssel lepne meg minket. Forrás Canarias3D.es és GoogleMaps.
Bő egy évtizede, 1999-ben az Azori-szigeteken történt kitörés magyarázó ábrája. A Serreta kitörése geológiailag nagyon hasonló környezetben zajlott. A jelenleg El Hierron tapasztalt jelenségek nagyon hasonlóak az azoriakhoz, a fenti ábra segíthet a mostani kitörés és a vele járó események megértésében. Az ábrán jobbra van a mély víz. A legmélyebb vízben felnyílt kürtőből felszínre kerülő magma párnalávákat alkot a nagy víznyomás miatt ("Classic" pillows vent). Kicsit sekélyebb vízben, az ábra közepén a gázgazdag olvadékból létrejött kis lávacafatok (Fluis lava very rich in volatiles) a sok oldott gáz miatt a felszínre tudnak emelkedni, ahol hamarosan szétesnek, gáz távozik el belőlük majd a megszilárdult kőzetdarabok elsüllyednek (Steam and volatiles explosions...sunk). A baloldali már a sekély vízben zajló, robbanásos fázis. Ennek még csak a közelében van a kitörés, tehát még nem szór vulkáni hamut a tenger szintje fölé a tűzhányó, azonban kissé sekélyebben felnyíló kürtő esetén ez történne. Forrás: Gaspar J.L. et al, 2003.
1999 januárjában készített felvétel a Serreta kitörése során a tengeren megjelent bazaltdarabokról. Miután a gázok eltávoztak belőlük, visszasüllyedtek a tengerbe. Pontosan ezt a jelenséget tapasztalták most El Hierron. Forrás: EarthZine

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Mai videó: http://www.youtube.com/watch?v=X2I8ub2e6qM

    VálaszTörlés
  2. Kitörés második fázis :magas gőzoszlop kb 100-m, (hivatalosan még nem erősitették meg) páperce!!!
    El Hierro

    VálaszTörlés
  3. Az EQ-report.com szerint - Update 17/10 – 19:40 UTC (http://earthquake-report.com/2011/09/25/el-hierro-canary-islands-spain-volcanic-risk-alert-increased-to-yellow/) a gőzfelhők megjelenéséről szóló híreket a hatóságok cáfolták.

    VálaszTörlés