2011. július 19., kedd

Etna: a VI. paroxizmus 2011-ben. 9,5 napot kellett várni az újabb kitörésre

Tegnap este/ma hajnalban (2011. 07. 18-19.) kissé váratlanul újabb kitörés történt az Etna Délkeleti Kráterkúpjának oldalában (az "Új Délkeleti Kráter"-ben) az idei évben hatodszor. A kitörés során magasba lövellt hamufelhő miatt ismét le kellett zárni Catania repülőterét. Azért volt meglepő ez a kitörés, mert az elmúlt félévben általában 1-1,5 hónap telt el egy-egy ilyen esemény között. Most azonban változott a helyzet, hiszen alig egy hete (pontosabban 9,5 napja) volt az előző kitörés az Etna "Új Délkeleti Kráter"-ben. A tegnap esti/ma hajnali VI. paroxizmus ettől eltekintve a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Tegnap este (11/07/18) stromboli-típusú működéssel indult az előadás, ami 00:00-02:30 GMT között egy látványos lávaszökőkút kitörésben kulminálódott. Nem maradt el az újabb lávaömlés sem, amely a megszokott útvonalat követte a Valle del Bove meredek nyugati lejtőjén. A lávaszökőkút 200-250 magasra csapott fel (a világ leghosszabb villamosa (a budapesti combino) 54 m hosszú, tehát 4-5 combinot kell egymás után kapcsolni, majd az orrára állítani, hogy megkapjuk ezt a magasságot...). A kitörés közben keletkezett sűrű hamu- és gázfelhőt keleti irányba sodorta a szél. A kitörésről készült videó felvételt itt tekintheti meg.

Lávaszökőkút kitörés az Etna Délkeleti Kráterkúpjának oldalában, 2011. július 19. kb. 01:30 GMT, a VI. paroxizmus. A képet Boris Behncke, az INGV-Catania munkatársa készítette.

A Volcano discovery csapata ismét a helyszínen volt, és csodálatos képeket készített a kitörésről. Mindenképpen ajánlom a felvételek megtekintését, mert Tom Pfeifferék mindig művészi képeket készítenek.
Ízelítőül az egyik:

A VI. paroxizmus az Etnán. A képet készítette Tom Pfeiffer, Volcano discovery.

Az INGV hőkameráján még mindig látszik a forró lávafolyás, és a valós idejű szeizmogramokon is visszakereshető a ma hajnalban a kitörés során regisztrált intenzív szeizmikus aktivitás.

Bal oldalon: A hőkamerás felvételen még jól kivehető a forró lávakőzet (zöld-sárga-piros-fehér), amely az előző éjjeli (11/07/18-19, VI. paroxizmus) kitörés terméke (forrás: INGV-Catania). Jobb oldalon: Az Etna ESPC szeizmikus állomása által a VI. paroxizmus során regisztrált szeizmikus aktivitás (forrás: INGV-Catania).

Ez volt tehát a hatodik intenzív lávaszökőkút kitöréssel járó ún. paroxizmus az "Új Délkeleti Kráterben" (a korábbi események január 12-13-, február 18-, április 10-, május 12-, július 9-én zajlottak). Mindeközben tegnap a Bocca Nuova kráterben gyengült az elmúlt egy hét alatt intenzív stromboli-típusú kitöréseket és egy kisebb kráteren belül lávafolyást eredményező vulkáni működés.
Úgy tűnik, kissé beerősített az Etna az elmúlt hetekben. Két héten belül két paroxizmus történt az "Új Dékeleti Kráterben", és 10 év után ismét működésbe lépett a Központi Kráterben lévő Bocca Nuova kráter is.



Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. vulkanológus a frontvonalban videó:
    http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14184722

    VálaszTörlés
  2. Nem pihen a stromboli sem! Gyönyörű képek: http://www.volcanodiscovery.com/photos/stromboli/july2011.html

    VálaszTörlés
  3. uhhh, ezt látni kell...Elképesztő lökéshullám a Sakura jima-n bekövetkezett robbanás közben:
    http://www.youtube.com/user/cubhf137#p/u/1/GKq_p4XmQTU
    kb 0:57-nél jön a robbanás és a lökéshullám, majd a magma.

    VálaszTörlés
  4. Újabb Etna videó: http://www.youtube.com/watch?v=3weg9oUwrno

    VálaszTörlés
  5. Az eddigi legjobb videó az Etna tegnap-tegnapelőtti kitöréséről:

    http://www.youtube.com/watch?v=ak0rl_TIyMo&feature=related

    VálaszTörlés