2011. július 7., csütörtök

Főpróba az Etnán?!

Közeleg az újabb lávaszökőkút kitörés az Etnán. Egyértelműnek tűnnek a jelek (hamupöfékelés és visszafogott lávatűzijáték) arra, hogy friss magma nyomult fel a tűzhányó kürtőrendszerébe. De mire vár a magma? Mi is ez a főpróba? A válasz egészen egyszerű: dugó van a kürtőben, akár sokszor az M0 autóúton. Az Etnán a friss, gázdús, felfelé nyomuló magmának útját állja a legutóbbi kitörés során a kürtőben visszamaradt kigázosodott, viszkózusabb magma, ez jelenti a dugót. Akárcsak a forgalmi dugókban, itt is meg kell várni, amíg megtisztul előttünk az út, vagyis ez esetben a kürtő. A kürtő tisztítása a stromboli-típusú kitörések során zajlik. A frissen felnyomuló magma maga előtt tolja a korábbi kitörés anyagát, és az eközben zajló robbanások vetik ki a kürtőből a korábbi magmát.
A kürtőtisztítás tehát megkezdődött, már csak abban kell reménykednünk, hogy a kürtőben felnyomult magmának lesz "türelme" kivárni, amíg megtisztul előtte az út, és nem fordul vissza.

Nézze meg animált gif-ek segítségével a kürtőtisztítást:

Kattintson ide, hogy lássa a hamupöfékelést!
Kattintson ide (töltse le a fájlt, majd nyissa meg pl. ezzel), hogy lássa a lávatűzijátékot!

Végül még egy fogalom mára: a paroxizmus. Paroxizmusnak egy vulkánkitörés azon szakaszát nevezzük, amikor a legerőteljesebb a kitörés. Az Etnán ez akkor következik be, amikor a kürtőtisztítást követően a friss, gázdús magma előtt szabaddá válik az út, és látványos lávaszökőkút formájában a magasba spriccel. Az Etnán idén eddig 4 ilyen esemény volt, vagyis 4 paroxizmus következett be. 2000-ben az Etnának 66 paroxizmusa volt...

A 2011. év 4. paroxizmusa az Etnán. 2011. 05. 12. A képet készítette Boris Behncke.

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Éjféli rövid észrevétel: az Etna működése egyre inkább a paroxizmus felé tart, érdemes nézni a webkamrákra, különösen az Etna-4-et (Radio Studio 7) ajánlom! A szeizmikus földremegések (tremor) intenzitása egyre nő és most már folyamatosak a rendszeresen ismétlődő - egyelőre még kis - stromboli-jellegű lávatűzijáték kitörések. Egy-két napon belül jó esély van a lávaszökőkutas és lávafolyásos kitörésre! A hétvége az Etnán is forró lesz?

    VálaszTörlés