2011. július 9., szombat

Újabb kitörés Izlandon? Mire készül a Katla tűzhányó?

Frissült az Etna bejegyzés! (2011. 07. 10. 14:25)

Frissült az Etna bejegyzés! (2011. 07. 09. 21:29)

...és frissítés a Katla kitöréshez is (videóval)! (Szabolcs, július 11, 10:10)

Bár az Etna hétvégi kitörése háttérbe szorítja az izlandi Katla váratlan szombati ébredését, azért jelentőségében érdemes erre odafigyelni! Izland egyik legaktívabb tűzhányója utoljára 1918-ban tört ki, ami nagyságában meghaladta mind a tavalyi Eyjafjallajökull, mind az idei Grimsvötn kitörését. Azóta szunnyad a "boszorkány", bár 1999-ben egy, a mostanihoz hasonló jökulhlaup (gleccservíz-ár) egy kisebb vulkánkitörést jelzett. Tavaly, az Eyjafjallajökull kitörése kapcsán a média és néhány szakember is a Katla felébredését latolgatta. Tudjuk azt, hogy a jéggel borított vulkán alatt néhány kilométer mélységben egy magmatömeg halmozódott fel az elmúlt két évtizedben, ami adott esetben aktivizálódhat. A kérdés az, hogy ez a mostani esemény egy kürtőtisztító kitörés volt és egy nagyobb kitörés előhírnöke vagy az 1999-es eseményhez hasonló egyedi kis kitörés. Erre a választ a következő hetek fogják megadni, érdemes tehát szemünket a vulkánon tartani.
A szombati kitörés következtében a kaldera feletti jégtakaró egy kisebb területen megroggyant és egy 50 méter mély beszakadás keletkezett, amit a következő kép mutat:
Ami a Katla szombati kitörése után visszamaradt. Forrás: Ruv.is


A fekete hamuréteg nem a mostani kitörés eredménye, az a tavalyi Eyjafjallajökull és az idei Grimsvötn kitörés során lepte be a jégtakarót. A meredek falakkal határolt mélyedés a szakemberek szerint arra utal, hogy a jégolvadás nagyon gyors volt. Az olvadást és a kapcsolódó jökulhlaup kialakulását egy sekély mélységbe történt magma felhatolás vagy egy forró gőz kitörés okozhatta. A mély lyuk körül a jégtakaró körkörös repedések mentén roskadt be. Ezt a különleges eseményt fantasztikus filmfelvétel örökítette meg:



A Katla körül jelenleg minden nyugodt, így lehetőség van az 1-es főút elsodort hídjának javítására.

Eredeti bejegyzés (Évi, július 9, 17:35)

Izlandon is egyre "forróbb" a talaj! Bár nemrég még a Hekla mutatta jeleit annak, hogy nyugtalankodik, most már a sziget legdélebbi részén található Katla is mozgolódik. Ma hajnalban egy kisebb váratlan jökulhlaup (jeges áradat) történt a tűzhányót borító Mýrdalsjökull gleccseren, melynek következtében a Múlahvísl nevű folyó leszakította a felette lévő hidat. Ezért lezárták az 1-es autóutat (ring road) és a közelben élők kitelepítését is megkezdték. Az izlandi kutatók szerint valószínűleg csak egy nagyon kicsi, freatikus kitörés történhetett a jég alatt, amely az olvadékvizet létrehozhatta, de ez elég bizonytalan. Freysteinn Sigmundsson geofizikus szerint "ha ez egyáltalán egy kitörés lehetett, csak egy kis esemény volt, és lehet, hogy csak geotermális aktivitáshoz köthető". Azonban van pár megfigyelés, melyek arra utalhatnak, hogy valójában egy nagyon kicsi kitörés történhetett a Katlán: egyrészt intenzív szeizmikus aktivitás volt megfigyelhető, mely a magma mozgására utalhat a kürtőben. Másrészt a gleccseren található üstszerű beszakadás mélyült, illetve további beszakadások történtek, melyek körül repedések jelentek meg, mindez utalva arra, hogy egy jelentős hőhatás érte a gleccsert.

Bal oldali kép: a Mýrdalsjökull gleccseren keletkezett beszakadás és repedések 2011. július 9-én (a kép forrása); a tremorok (földremegések) intenzitásának növekedése 2011. július 9-én (az ábra forrása).


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. További információk olvashatók a Katla tűzhányóhoz kapcsoló jelenlegi eseményekről a következő honlapon:
    http://www.jonfr.com/volcano/

    VálaszTörlés
  2. Megálmodtam, mindent láttam álmomban, sőtét fellegek lesznek Európa felett, hamarosan

    VálaszTörlés
  3. Még mindig nem tudni,h mi okozta a Katlát fedő gleccser olvadását, ami a hétvégi jeges árhoz vezetett. További vizsgálatokat végeznek az izlandi kutatók annak felderítése érdekében, hogy kisebb jég alatti vulkán kitörés történt-e.

    A részletek itt olvashatók:

    http://www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/Still_Uncertain_Whether_Katla_Volcano_Erupted_0_380068.news.aspx

    VálaszTörlés