2011. július 6., szerda

A Soputan tűzhányó kitörésének valódi arca

Az indonéziai Sulawesi-sziget északi részén található Soputan tűzhányó (mely a sziget egyik legaktívabb vulkánja) 2011. július 3-i kitöréséről sajnos elég kevés megfigyelés és információ áll rendelkezésre. A vulkáni hamufelhő magasságáról eltérő számokat olvashatunk: egyes hírforrásokban 5 km-t, más helyeken 6 km-t írnak, viszont a Darwin VAAC jelentése (ami a legmegbízhatóbb!) szerint 46000 láb, vagyis körülbelül 14 km magas volt a hamufelhő július 3-án (ami már igen jelentős ahhoz, hogy komolyabb hatása legyen). Ezt alátámasztja az aznapi műholdfelvétel és az alábbi fénykép is, melyet egy pilóta készített a kitörés kezdete után kb. másfél órával:

A Soputan tűzhányó 14 km-es magasságba emelkedő hamufelhője 2011. július 3-án. A képet készítette: Peter Bosch, pilóta (forrás).

A Soputan hamufelhőjének terjedése a Darwin VAAC modellszámításai alapján: a bal oldali ábra a július 3-i, a jobb oldali pedig a július 4-i előrejelzést mutatja (a fekete folytonos vonallal jelzett terület a 46000 láb (kb. 14 km) magasságban terjedő hamufelhőt modellezi; a szaggatott vonallal jelzett terület a bal oldali ábrán 1500 láb (kb. 450 m) magasságot, a jobb oldali ábrán pedig 15000 láb (kb. 4,5 km) magasságot jelöl).

A tűzhányó körül egy 6 km sugarú veszélyzónát jelöltek ki, ahova tilos belépni. Kitelepítéseket egyelőre nem rendeltek el, mert a vulkánhoz legközelebb fekvő település kb. 8 km távolságban található a tűzhányó csúcsától. A Soputantól kelet-délkeletre lévő falvakban (a Minahasa nevű körzetben) "a hamu elég vastag és ártalmas lehet az egészségre", ezért az Indonéz Vöröskereszt július 3-án, 4-én és 5-én védőmaszkokat osztott ki a lakosságnak. Hamu borítja az egész körzetet, a településekhez vezető utakat kidöntött fák sokasága borítja, több tucat ember szenvedett komoly sérüléseket, akiket kórházba szállítottak. Az ott élő lakosság próbálja megtisztítani az utakat a hamutól és kidőlt fáktól. "A hamu vastagsága a 10 cm-t is elérheti, így nehéz a közlekedés. Ráadásul, helyenként még nagyon forró volt a hamu." E megfigyelések alapján (kidöntött fák, forró hamuüledék) minden bizonnyal piroklaszt-árak zúdultak le a tűzhányó oldalán (ami jellemző a Soputanra, és legutóbbi működése során, 2008-ban, valamint 2005-ben is megfigyelték). A tűzhányótól délnyugatra fekvő Tombatu nevű települést szintén jelentős hamuhullás érintette. A hamufelhő terjedése miatt a Manado városában található repteret július 3-án időszakosan (három órára) lezárták.

Bal oldali kép: egy, a Soputantól 6 km távolságra található település látképe 2011. július 4-én (a kép forrása); jobb oldali kép: Tombatu falu egyik hamuval borított utcája 2011. július 3-án (a kép forrása).

Bal oldali kép: a Soputan vulkán délnyugati irányból nézve 2011. július 3-án (kép forrása); jobb oldali kép: a tűzhányó kelet-délkelet felől 2011. július 4-én (a kép forrása).

A helyi Vulkanológiai és Geológiai Központ és a kormány folyamatos megfigyelés alatt tartja a Soputan tűzhányót, amely akár "növekvő aktivitás jeleit mutathatja".
A Soputan jelenlegi működését az 1991 óta növekedő lávadóm aktivitás jellemzi, melyhez gyakran társulnak robbanásos kitörések és piroklaszt-árak.


Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

 1. "A Puyehue kitörésének valódi arca."
  Azt hiszem ehhez a bejegyzéshez jól illenek a chilei Puyehue Cordon Caulle kitöréséhez kapcsolódó újabb BostonBigPict. képsorozat:

  http://www.boston.com/bigpicture/2011/07/ash_covered_landscape.html

  VálaszTörlés
 2. Egy animált gif az etna mai pöfögéséről:

  http://tinypic.com/player.php?v=2dmeag0&s=7

  Az Etnán zajló események oka a következő lehet:
  A kürtőben a frissen felnyomuló magma beleütközött a korábbi kitörés során a kürtőben visszamaradt gáz szegény viszkózus magmába. Jelenleg a kürtőtisztítás zajlik gyenge stromboli-típusú robbanások formájában. Amint megtisztul az új gáz dús magma előtt az út, jöhet a lávatűzijáték.

  VálaszTörlés
 3. Ez előző megjegyzésemhez kapcsolódóan:
  Boris Benhcke az Etna Obszervatórium munkatársának elemzése az Etnán zajló eseményekről:
  "The amazing thing of this Strombolian activity, which nearly always precedes a paroxysm is that it is accompanied by almost no visible gas emission (unless you’re having a very close view), this is because the magma exiting in this activity is almost completely depleted in gas. This is the “old stuff” that remained in the conduit after the previous lava fountain, but it is pushed upward by new, gas-rich magma, and once the “old stuff” has been all pushed out, this new magma will decompress and that’s what makes the huge lava fountains in a paroxysm"

  VálaszTörlés
 4. Az eredeti animált gif az Etna mai pöfékeléséről megtekinthető itt:

  http://i52.tinypic.com/5w775.gif

  VálaszTörlés