2011. július 3., vasárnap

Működésbe lépett a Soputan vulkán Indonéziában

Kitörésben a Soputan 2011. 07. 03. A házak mögött látható az ég felé tornyosuló hamufelhő. Forrás: itt.

Egyelőre kevés információ áll rendelkezésre a Soputan vulkán kitöréséről. A hírforrások szerint vasárnap kezdődött a kitörés (valószínűleg helyi idő szerint, hiszen ott már hétfő van). A helyiek arra lettek figyelmesek, hogy "fekete, homokos eső hullik". A műhold felvételek és a DVAAC legutóbbi jelentése alapján meglehetősen erőteljes kitörés zajlik. A vulkán 13 km magasra lövellte a hamut. A tűzhányó 8 kilométeres körzetén belülre tilos a belépés és emelték a riadókészültségi szintet is. Közvetlen környezetében nincsenek lakóházak ezért egyelőre elsősorban a légi közlekedésre jelenthet veszélyt a tűzhányó, amennyiben így folytatja a működését.
A vulkán utoljára 2008-ban működött, akkor inkább látványos mintsem veszélyes kitöréseket produkált. A Soputan Sulawesi szigetének É-i részén található. A vulkán az elmúlt évtizedben hat alkalommal működött és VEI 1-3 kitöréseket produkált. Gyakori kitörései miatt folyamatos megfigyelés alatt áll.

A NASA által készített műholdképen jól látható a vulkánból magasra törő és K-DK felé sodródó sűrű hamufelhő. Forrás: itt

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése